Lucas

Liverpool förlänger många spelares kontrakt – men inte allas.

Serieledning och Liverpool ser om sitt hus inför framtiden. Kevin Stewart, Trent Alexander-Arnold och Ben Woodburn har kritat på nya kontrakt med klubben och mycket tyder på att Emre Can kommer att bli nästa spelare att sätta sin kråka på ett nytt kontrakt. Detta är förstås positiva nyheter.

Stewart är oerfaren för sin ålder på 23 år, men har likväl lite i skymundan utvecklats till en pålitlig truppspelare för Liverpool. Just order pålitlig förkroppsligas av Stewart. Han är en spelare som Klopp vet exakt vad han får av. En sådan spelare som engelsmännen kallar för ”Mr Reliable”. De behövs i alla lagbyggen. Gubben Ferguson var duktig på att få fram dessa spelare i sina olika upplagor av Man United, och även om de naturligtvis inte var truppens allra viktigaste spelare, så utgjorde de en viktig ingrediens av titelvinnande lag. Den ingrediensen behöver Liverpool också – och det får man i form av Stewart.

Alexander-Arnold är bara 18 år och hade väl knappt hunnit tagit studenten om han hade varit svensk. Han har som bekant endast representerat A-laget i EFL Cup, men han förefaller har goda möjligheter att konkurrera på allvar inom ett par-tre år. Han är en väldig mångsidig spelare som på intet sätt bör betraktas som fastcementerad på den högerbackspositionen där vi har vant oss att se honom. Karl Robinson, som tidigare var verksam inom Liverpools akademi, har bekräftat att Liverpool vann en dragkamp mot Everton när Alexander-Arnold värvades som liten grabb. I en intervju med 5Times Podast berättade Robinson att Alexander Arnold spelade anfallare i pojklagen och fortsatte att beskriva honom enligt följande: – I’ll tell you who he reminded me of as a kid – Jesse Lingard, who we had at Liverpool and then lost to Man United. It shocked the life out of me that Trent is a right-back. Maybe it’s because he has the physical attributes to play out wide and can cope with the demands of the game there.

Woodburn, blott 17 år gammal, presenterade sig ju för den breda massan på försäsongen. Tonåringen har fortsatt på den inslagna vägen under tävlingssäsongen – eller vad sägs om 4 mål och 5 assists på 9 U21-matcher? Här talar vi uppenbarligen om en väldigt stor talang, som Klopp uppenbarligen kommer att vara väldigt noggrann med att inte vara för bråttom med att släppa fram. Min uppfattning är att Klopp har bra koll på läget och är smart som inte släpper fram Woodburn för tidigt. Det kan vara jobbigt både fysiskt och mentalt att spela på för hög nivå för tidigt i karriären. Särskilt engelsmän har ju en tendens att bli väldigt uppskrivna så fort de presterar i Premier League, även om vi bara talar om inhopp. Klopp är smart. Det här kommer att bli bra på sikt. No stress.

Emre Can, som är nära att förlänga sitt nuvarande avtal med Liverpool, är fortfarande bara 22 år. Tillsammans med Henderson, Wijnaldum, Mr Reliable och påläggskalven Grujic utgör Emre att starkt innermittfält. Skador gjorde att Emre hade en trög säsongsinledning, men därefter har han stegvis spelat upp sig. Jag tycker mig se en liten tendens att Emre tar fler djupledslöpningar den här säsongen, vilket känns spännande inför framtiden. Även om dagens LFC är ett lag med många producerande spelare så skadar det inte att innermittfältarna också producerar.

Kvartetten ovan blir alltså kvar i klubben. Däremot råder tveksamhet kring Lucas Leivas framtid, eftersom hans kontrakt går ut nästa sommar. Lucas verkar ha blivit lite bortglömd och hans kontraktssituation är sannerligen inget hett samtalsämne. Han kommer för övrigt att fylla 30 år i det transferfönstret. Just nu finns inga rapporter om att parterna skulle förhandla om ett nytt kontrakt. Därmed ser Lucas sejour i klubben ut att stanna med respektingivande tio år.

Jag skulle gärna se att Liverpool förlänger med Lucas förutsatt att han accepterar en roll som backup. För mig är Lucas inte längre ett hett alternativ på innermittfältet, men däremot är han lagets tredje bästa mittback och det är inte heller kattskit. Lucas spelar alltid bra när han ges möjlighet att spela som mittback. Han är ett rutinerad och tryggt alternativ på den positionen. Betydelsen av alternativet som han utgör där ska inte underskattas. Vi LFC-fans har ju inte varit bortskämda med trygga alternativ på mb-positionen – i form av Lucas har vi fått en oväntad men väldigt bra backup. Det borde inte Liverpool slarva bort.

Det svåra blir att övertala Lucas om att stanna som backup. Make no mistake, han är en vinnarskalle som vill spela varje match. Därför är utgångstipset att Lucas rör på sig nästa sommar, tyvärr.