Vänsterbacksfrågan har varit omdebatterad i Liverpool länge, mängder av spelare har provat på den under det senaste årtiondet, utan att någon av dem lyckats imponera. Inför den här säsongen var det här ett lika stort frågetecken som vanligt, men en sak som åtminstone jag kände mig säker på innan försäsongen drog igång var att det inte skulle vara Alberto Moreno som tog platsen längst ut till vänster i backlinjen.

Under förra säsongen experimenterade Klopp med James Milner som vänsterback, ett test som slog relativt väl ut. Vår mångsidige engelsman gör sällan en dålig match och det var något han höll i även när han spelade i backlinjen, han stod för en stabil defensiv och höll sig oftast i rätt position. En sak som dock blev tydligt var att anfallen stannade upp av att Milner hade en tendens att alltid vända in i planen och använda sin högerfot, han hade inte heller den rätta speeden för att kunna vara med i offensiven. De gånger han inte kunde spela valde Klopp att flytta över Clyne till vänsterbacksplatsen, trots att det i truppen fanns en naturlig vänsterback. Vår ende naturliga vänsterback, Alberto Moreno, kom inte upp i mer än 295 minuters speltid i ligan under förra säsongen och många av de minuterna kom när han fick hoppa in som vänsterspringare och offensiv joker.

I somras värvade vi in Andy Robertson från Hull, efter en inkörningsperiod gjorde han ligadebut mot Crystal Palace och imponerade med sin träffsäkra vänsterfot. Att han skulle ta över som ordinarie val i startelvan kändes mest som en tidsfråga, men det har än så länge bara blivit en match till, 1-1-mötet med Burnley, för skotten. Anledningen till det är det förtroende som Klopp givit till Alberto Moreno. Efter en säsong i frysboxen har spanjoren kommit ut som en ny spelare och nu när det är landslagsuppehåll har han givits chansen att visa upp sig för den spanske förbundskaptenen. Att han skulle vara en del av ett av världens bästa landslag kändes, milt uttryckt, avlägset under förra säsongen. Det är en välförtjänt chans han fått Moreno, för det är en imponerande uppryckning han gjort under de senaste månaderna. Han har startat i alla ligamatcher utom två och i alla matcher har det blivit 90 minuter.

Redan på försäsongen började lovorden kring Morenos insatser att komma, personligen tyckte jag då att man fortfarande kunde se hur hans placeringsförmåga svajade och det var några offsidefällor som han inte riktigt hängde med i, men visst kunde man se en utveckling. När ligasäsongen sedan inleddes på Vicarage Road stod spanjoren längst ut till vänster i backlinjen, där har han stått kvar och han har gjort med bestämdhet. I ett ojämnt försvar är det faktiskt Moreno som varit den som stått ut som mest stabil, jag inte minnas några misstag som lett till baklängesmål, jag kan inte heller minnas att vi fått se speciellt många av hans tidigare patenterade vansinnessatsningar i efter straffområde, vi har i stället fått se en vänsterback som blivit klokare och som verkar spela med ett större självförtroende. Ett av de stora problem Moreno haft tidigare har varit att han tagit felbeslut i och kring eget straffområde, ofta genom att gå in hårt och vårdslöst i situationer där det inte alls krävts, att han inte dragit på sig fler straffar genom åren är mer tur än skicklighet. I år är det en mer följsam Moreno vi fått se och jag kan inte tänka mig annat än att det är något han jobbat på under sin tid vid sidan av planen.

Nu är dock Moreno i en sits där vi fans antagligen inte kommer att acceptera några snedsteg, det spelar ingen roll hur trygg han varit under inledningen av säsongen, om han skulle begå ett försvarsmisstag skulle vi snabbt kastas tillbaka till hur det var för två år sedan. Men, en sak vi vet numera är att Klopp har ett annat förtroende för spelarna än vi fans har, han har givit Moreno en chans och när spanjoren tagit den kommer han säkerligen att tillåtas begå misstag utan att han omgående förlorar den. Personligen känner jag inte att jag litar på Moreno än, men jag vet att anledningen till det är hur han spelade för två år sedan, för det han visat upp i år finns det inga anledningar att ifrågasätta. Han har inte på något sätt varit vår bäste spelare, men han har varit en av våra jämnaste spelare och den i backlinjen som faktiskt varit den mest stabile. Är Alberto Moreno rätt spelare för vänsterbacksplatsen de kommande åren? Det är jag fortfarande tveksam till, men i dagsläget känner jag mig tryggare än jag trodde att jag skulle göra med att ha honom i startelvan och det är en stor förändring mot hur det varit tidigare. Landslagsplatsen är ett kvitto på att Morenos jobb lyckats, även om Spaniens trupp inte är den helt ordinarie visar det att deras förbundskapten imponerats av de insatser han stått för sedan han kommit ut ur Klopps frysbox. Jag kan avslutningsvis inte låta bli att tänka på vilken otrolig skillnad det är på Morenos reaktion på petningen i fjol, jämfört med hur José Enrique reagerade när han hamnade vid sidan av planen. Det går inte att ifrågasätta den attityd Moreno visat, nu ska det bli intressant att se hur han kan hålla under resten av säsongen.

3 kommentarer
  1. Du tycker inte hans stötbrytningar som ofta är feltimeade och resulterar i att han blir bortgjord fortsatt är ett ganska tydligt problem?

    • Nej, jag tycker inte att det är lika vanligt förekommande den här säsongen som tidigare säsonger. Jag tycker han agerar klokare i år.

    • Jag håller med er båda, jo, hans brytningar är ett problem, och ja, han agerar klokare (från en förvisso rejält låg nivå) den här säsongen. Det känns som att han (tillsammans med en del andra av våra försvarare) ofta balanserar på en slak lina, det kan gå bra, det kan gå åt skogen. Det bidrar inte till någon trygghet där bak och det återspeglas också i antalet baklängesmål. Nu är inte allt det enbart försvararnas fel, men det hjälper ju inte till att ha ett svajigt försvar när man ska försöka freda målet.

Kommentarer är stängda.