Den här gången behandlar TL-panelen heta samtalsämnen som Dejan Lovrens situation, vilken som är Philippe Coutinhos bästa position, och mycket mer!

* * *

Vilka är dina tankar kring Lovrens situation, hur löser vi backlinjen på kort sikt?

Coffe: – Jag anser till trots av Lovrens svaga prestationer att han ändå bör ses som bästa alternativet till platsen brevid Matip. Under våren är det inte omöjligt att Gomez får mer speltid där om t.ex. Clyne skulle göra comeback.

Tomas: – Jag tror att det bästa för Liverpool vore att få in Lovren i spel igen så fort som möjligt, oavsett vad man tycker om honom som spelare så behövs han i laget. Med Clynes skada kommer Gomez att behöva ute till höger, där han och TAA kan alternera lite efter motstånd, och Klavan har inte visat tillräckligt för att vara en startspelare. Lovrens har gjort misstag, han kommer säkert att göra fler innan han lämnar klubben, men just nu behövs han i vår backlinje och jag hoppas han står där när det vankas match mot Southampton. Om han spelar ska det bli väldigt intressant att se mottagandet och det ska bli än mer intressant att se vilken Lovren som kommer till spel, en lugn och sansad eller en revanschsugen och aggressiv. Jag hoppas på det förstnämnda.

Pelle: – Det är bisarrt att ”supportrar” hotar egna spelare. Hoppas verkligen för Lovrens skull att han kan skaka av sig den här obehagliga historien, även om det säkert är lättare sagt än gjort. Jag sympatiserar med Lovren men tycker inte att han platsar i laget. Skulle gärna se att Gomez matchas in med Matip, det skulle betyda att TAA intar högerbackspositionen tills Clyne är tillbaka, men det är OK. Gomez är framtiden och framtiden är nu. Lovren kan vara en truppspelare.

* * *

Var i laget ska Coutinho placeras när han är frisk?

Coffe: – För mig känns det viktigast att Coutinho spelar, inte exakt var han används. Principen som måste råda är att vi kan få in alla våra bästa spelare samtidigt och att då ha mångsidiga spelare som behärskar flera positioner är en förutsättning. Jag vill ju inte peta Mané eller Salah så då måste givetvis mitt svar bli att han får spela på mittfältet, till förmån för Can eller Gini.

Tomas: – Förutsatt att de Mané, Firmino och Salah är friska vill jag inte se Coutinho flytta på någon av dem, de har presterat på en hög nivå under stora delar av säsongen och är dessutom en trio vi kan bygga på för framtiden, jag tror personligen att det här är den sista säsongen vi ser Coutinho i Liverpool och då ska vi inte ändra på något som fungerar för att få in honom. Samtidigt är det såklart så att han är en av våra bästa spelare och att ha honom utanför laget vore stort slöseri. Kvar finns alternativet att spela honom på mittfältet, något som kan vara möjligt om Klopp väljer att fortsätta med två lite mer defensiva mittfältare. Coutinho framför två av Can, Henderson och Wijnaldum tror jag är den bästa lösningen i dagsläget. Det ska dock sägas att det inte känns idealt att två tredjedelar av vårt mittfält med största sannolikhet byter klubb i sommar, det vill till att Keita är redo att ta ett stort ansvar direkt när han ansluter.

Pelle: – Har inga problem med att matcha Coutinho på ett 3-mannamittfält mot låga motståndare. Han är desto mer svårplacerad mot lag som är duktiga i sitt eget bollinnehav. Men som offensiv mittfältare på 3-mannamittfält är ändå utgångstipset i och med att LFC har hysteriskt bra yttermittfältare, åtminstone när Mané & Salah är hela.

* * *

Vilka är säsongens utropstecken och frågetecken hittills?

Coffe: – Säsongens utropstecken till vem som varit bäst måste tillfalla Mo Salah sedan är väl återuppståndelsen av Moreno också värd att nämna som ett verkligt utropstecken. Det talades ju om att Salah blivit mer effektiv efter sin tid i Roma som en stor anledning till varför det skulle kunna bli en väldigt bra värvning av Liverpool, bra värvning blev det sannerligen men den där effektiviteten önskar man ju fortfarande kunde förbättras. För ska sanningen fram så har Salah inte missat få kvalificerade målchanser han har bränt mängder. Påminner mig mycket om hur lätt Suarez kom till chanser, och även han hade problem att förvalta dem inledningsvis. Salah är ett utropstecken med förväntad mersmak. Säsongens frågetecken finns ett par tänkbara kandidater av helt olika anledningar, eller är det egentligen frågetecken? Visste vi inte redan att Lovren gör misstag, att Milner är en truppspelare, att Solanke inte skulle få så många möjligheter eller att Sturridge skulle få svårt att ösa in bollar från bänken. Jag tycker många av de frågetecken som fanns inför säsongen fortfarande står helt obesvarade, jag tycker mig dock inte se så väldigt många nya frågetecken. Hade Klopp fått in sin Keita och Van Dijk som han identifierade som svar på de största frågetecknen hade det förmodligen sett bättre ut. Vi får vänta lite längre bara.

Tomas: – Utropstecken kan inte vara någon annan än Salah, att han skulle vara ett bra tillskott hade jag stora förhoppningar om, men jag hade aldrig kunnat tro att det skulle vara en så här pass bra spelare som vi fått till klubben. Han har varit ett ständigt offensivt hot, skapat massvis av målchanser och producerat på en nivå som inte kan vara något annat än högsta betyg. Visst har han missat en del målchanser, men jag tror missarna kommer att bli färre och färre i takt med att hans självförtroende i avslutssituationerna blir bättre. Jag hoppas verkligen att vi kan få se honom och Mané tillsammans under en period, då tror jag att vi kommer lyckas dyrka upp även de låga backlinjerna framöver. Med två spelare som löper i djupet tvingar vi försvarsspelarna att förflytta sig mycket mer än vi gör när bara en av dem spelar. Tillsammans med kloke Firmino bör de kunna ruska om även de mest slipade försvaren.
– Säsongens frågetecken finns det många kandidater till, många i backlinjen har svajat och en spelare som Joel Matip hade jag önskat mycket mer av. Samtidigt är det svårt att agera tryggt och med pondus i en backlinje där kollegorna byts ut med jämna mellanrum. Den spelare jag hoppats på mer från men fortfarande väntar på är Gini Wijnaldum. Han har inte varit direkt dålig, men han har inte varit den dominant jag hade hoppats att han skulle växa fram till i år. När han är i slag är han otroligt skicklig med boll och kan se till att passningsspelet flyter, han kan dessutom vinna en del boll och verkligen dominera. Jag hade hoppats få se Wijnaldum visa upp sin dominanta sida oftare än han gjort hittills och just mittfältsspelet är något som varit alldeles för ojämnt för oss under säsongsinledningen.

Pelle: – Vi visste att Salah var bra, men han är ändå utropstecknet. Han är individuellt skicklig och har kommit in i laget på ett förträffligt sätt. En klasspelare som man verkligen undrar hur Chelsea lyckades slarva bort. Morenos återuppståndelse gör honom också till ett utropstecken även om han inte har varit fantastisk på samma sätt som Salah.
– Det finns så många frågetecken att jag har svårt att nämna en specifik spelare… Lovren och Klavan som inte ser ut att hålla mot toppmotstånd, Robertson som är spårlöst försvunnen, Sturridge som är en skugga av sitt forna jag, och så vidare.

* * *

Åsikterna går isär om Mignolet. Är han tillräckligt bra för Liverpool?

Coffe: – Jag tycker Mignolet inte är tillräckligt bra för ett lag som ska vinna ligan, men Liverpool vinner ju inte ligan heller(Och det är inte Mignolets fel att vi inte gjort det). För tillfället tycker inte jag Mignolet kan lastas för att Liverpool inte presterar på en bättre nivå än vad vi gör. Jag har heller inget problem med att byta ut Mignolet så fort någon bättre skulle finnas tillgänglig men det är inte heller en spelare vi måste bli av med till varje pris.

Tomas: – Om vi ska bli seriösa titelkandidater så behöver vi få in en målvakt som ger backlinjen en större trygghet och som verkligen kan gå upp med pondus i luften och ta bort motståndare. Mignolet är en väldigt bra målvakt, ibland, men då och då kommer de där missarna som man inte ser hos de andra topplagens målvakter. Jag tycker att han hållit en bättre nivå det senaste året, men då och då gör han aktioner som påminner om hur det varit tidigare. Kan Mignolet bli trygg med en trygg backlinje? Kommer vi kunna bygga en trygg backlinje med en otrygg målvakt? Mignolet är tillräckligt bra för att vi ska kunna ta en plats i CL, men ska vi ta nästa steg behöver vi nog uppgradera målvaktsposten.

Pelle: – Mignolet är en duktig målvakt, men inte mer än ”okej” ur ett storklubbsperspektiv. Tror att hans straffräddningar och det faktum att många andra defensiva spelare gör fler/grövre misstag gör att Mignolet kommer undan med lite mer än han borde göra. Liverpool skulle behöva någon bättre.

* * *

Origi och Wolfsburg verkar vara nöjda med varandra. Bör Liverpool behålla eller sälja honom nästa sommar?

Coffe: – Svårt att säga i nuläget då det beror mer på hur truppen vid tillfället ser ut. Jag ser inte Origi som något förstaval i Liverpools anfall så får vi ett bra pris för honom har jag inget emot att släppa honom under förutsättning att vi har någon bättre än honom bakom Firmino.

Tomas: – Det beror såklart delvis på hur mycket pengar Wolfsburg i sådana fall skulle vara villiga att betala, men det är helt klart intressant att se vad som händer med Origi efter säsongen. En sak som jag känner spelar stor roll för vad som ska hända med belgaren är vad som händer med Sturridge. Vi kan inte ha båda spelarna i truppen bakom Firmino, de är för bra för att en av dem inte ska få en plats ens på bänken. Vi har dessutom Solanke, som under sina inhopp den här säsongen visat fina tendenser. Skulle Origi göra det väldigt bra i Bundesliga under resten av säsongen kanske det är signalen att Sturridge tid i Liverpool snart är till ända. Origis spelstil passar bättre än i hur Klopp vill spela och han har dessutom åldern på sin sida i konkurrensen med vår engelske anfallsstjärna.

Pelle: – Sälj. Origi är bra men kommer aldrig att bli den världsstjärnan som många hoppades på för några år sedan. Liverpool kan få tag på någon bättre nästa sommar.