Inför helgens PL-omgång var Manchester City hela 11 poäng från Liverpool. Efter omgången är de fortfarande 9 poäng före, men med en match mer spelad. Det betyder att Liverpool bara kommer vara 6 poäng efter om man vinner hängmatchen.

Liverpool måste förmodligen inte gå rent för att vinna ligan, men man måste, måste, måste verkligen vinna ligamatchen mot City.

Lördagen den 9:e april smäller det. Manchester City – Liverpool på Etihad Stadium. Där och då kommer ligan att definitivt att avgöras, för vi kan nog anta att inget av lagena kommer att tappa särskilt många poäng tills dess.

Många inklusive undertecknad har frutkat konsekvenserna av AFCON. Hittills har ersättarna gjort ett gediget jobb; Firmino har fortsatt att göra sina medspelare bättre, Jota har tagit ytterligare kliv, Oxlade har gjort mål och (nästan) lyckats hålla sig helt skadefri. Minamino har inte fått något jätteförtroende av Klopp och fick nyligen kritik för en grov miss, men han har också gjort mål i de afrikanska stjärnornas frånvaro.

Nere i Afrika är alla tre (Salah, Mané, Keita) vidare till slutspelet.

Imorgon ställs Guinea mot Gambia. Det kommer förmodligen bli en jämn match. Gambia har exempelvis Bolognas spännande offensiva spelare Barrow och flera Sverigebekantingar, men i slutändan tror jag att Guinea drar det längsta strået. Keita är avstängd mot Gambia, men ersättarna Moriba & Camara håller god klass.

På tisdag ställs Senegal mot Kap Verde. Där är Manés lag förstås enorma favoriter och allt talar för att de kommer storma vidare i turneringen. Det är en enastående prestation av Kap Verde att ha gått så här långt, men här möter de en övermäktig motståndare i form av Senegal. Man kan dock inte säga att det har sprakat om Senegal hittills; de går vidare med 1-0 i målskillnad på 3 spelade matcher. En stor fördel för Senegal i jakten på titeln är att de har turneringens överlägset bästa målvakt i form av Mendy, förmodligen den bästa mittbacken i form av Koulibaly och en av de absolut bästa offensiva spelarna i form av Mané. Elfenbenskusten har minst lika bra bredd, men Senegal har bättre toppspelare än Côte d’Ivoire, i motsats för hur situationen var för en generation sedan när Didier Drogba – som ju var en av världens absolut bästa anfallare – var en superspets.

På onsdag ställs Egypten mot Elfenbenskusten. Detta är två lag med stora ambitioner och stolta traditioner. Egypten gick vidare som grupptvåa bakom Nigeria, men var inte ens nära att kunna hota i gruppspelsmatchen dem emellan. Elfenbenskusten vann å sin sida sin grupp, och har ett av turneringens absolut mest namnkunniga lag; eller vad sägs om spelare som AC Milans Kessié, CL-skyttekungen Haller, Arsenals rekordvärvning Pépé och Crystal Palaces ikon Wilfied Zaha? De nämnda spelarna tillhör inte världens absolut bästa på sina respektive positioner, men de är självklart klasspelare. Jag tror att Elfenbenskusten kommer att gå vidare här och det vore givetvis en käftsmäll för Salah och hans landsmän, men för Liverpools del – om man ska tänka lite egoistiskt – är det inte så tokigt att Egypten ställs mot en så stark motståndare så tidigt i turneringen. I mitt tycke är dock Egypten den klart bästa grupptvåan och därmed en mardrömslottning för Elfenbenskusten också. Detta blir helt klart en spännande och sevärd match.

2 kommentarer
    • Stämmer, och de blev dessutom nyss utslagna.

Kommentarer är stängda.