Målvakter utvecklas ofta senare än utespelare, men med sina 23 år fyllda har Caoimhín Kelleher lämnat U21-landslaget och juniorspel för flera år sedan. Han är numera A-landslagsman för Irland och andrakeeper för Liverpool. Efter Kellehers ofta klockrena insatser mellan stolparna bör vi snart ställa oss frågan; hur ska vi lyckas behålla honom på sikt? 

Alisson Becker är en världsmålvakt. Snudd på omöjlig att peta. Kelleher är inte på den nivån, men han är på samma nivå – om inte bättre – än många av Premier Leagues erfarna förstamålvakter. Kelleher utstrålar en trygghet, pallar trycket i en av världens största klubbar, kan göra världsklassräddningar och så vidare. En riktigt bra målvakt.

Innan Kellehers genombrott hade Liverpool problem på målvaktspositionen bakom Alisson. Brassen har en tendens att missa några matcher varje säsong på grund av skada och Adrian lyckades aldrig bli den pålitlige backupen som hans erfarenhet antydde att han skulle bli. Istället har Kelleher konkurrerat ut Adrian, som märkligt nog fick nytt kontrakt ändå.

Liverpool och alla andra som aspirerar på de allra största titlarna behöver förstås två klassmålvakter. Nu har man äntligen det. Det är en ovan känsla och en stor scenförändring mot för målvaktskrisen som rådde innan köpet av Alisson.

Kelleher var en av de största hjältarna när Liverpool knep en finalplats i ligacupen och Jürgen Klopp är helt öppen med att irländaren ska få fortsatt förtroende i finalen på Wembley. Det tror jag är helt rätt. Om klubben ska lyckas behålla Kelleher, så måste han få större förtroende än en renodlad backup-målvakt får, han måste känna att han är delaktig i lagets framgångar – genom att exempelvis stå alla matcher i de inhemska cuperna.

Hans kliv i Liverpool har naturligtvis uppmärksammats i hemlandet Irland. Där har många pundits uttryckt åsikten att han bör lämna Liverpool för att fortsätta sin utveckling. Det går att förstå den åsikten, men förhoppningsvis kan inhemskt cupspel få Kelleher att vilja fortsätta i LFC – och en annan noterbar detalj i sammanhanget är ju att Alisson är relativt skadedrabbad för att vara målvakt. Brassen är inte en målvakt som står precis varenda ligamatch, vilket innebär att Kellehers totala speltid över hela säsongen ändå bör bli hyfsad. Tillräckligt hyfsad för att han ska vilja fortsätta i LFC, tror jag.

Om Kelleher vill lämna klubben kan vi räkna med mycket betalt. För några år sedan betalade Everton cirka £30m för en jämnårig Jordan Pickford – och ingen neutral kan väl tycka att han var (eller är…) bättre än Kelleher?

4 kommentarer
 1. Ja förhoppningsvis kan vi ha kvar honom! Tror och hoppas att poängerna du tar upp får honom att vilja vara kvar. Nytt kontrakt kanske kan vara smart.
  Tänker Dean Henderson som också är en väldigt duktig ung keeper, sitter ju kvar och nöter bänk i Utd, förhoppningsvis kan Kelleher göra desamma.

 2. Riktigt positivt överraskad av honom sedan framförallt förra säsongen och denna.
  Han ser inte ut som en typsikt målvakt, men är lugn och trygg, bra positionering och reflexspel.
  Dessutom är han bättre än Alisson med fötterna, tar mindre risker i alla fall.

  För hans egen del så bör vi väl casha ut på honom under/efter nästa säsong.
  Han kommer att bli för bra för att spela andra fiol i Liverpool, om han nu inte skulle nöja sig med att spela inhemska cupmatcher likt Pinto/Valdes i Barcelona för ett par år sedan.

 3. Gällande Adrian så gjorde han ändå en hjälte-insats vår titelvinnande säsong när Alison klev av skadad i första matchen och missade en 5-10 matcher. Men efter den initiala boosten han gav oss så har han varit direkt dålig, minns så klart åttondelen mot Atletico som färskast där han tyvärr var den största anledningen till att vi åkte ut… Där efter så har det inte varit nåt snack, Kelleher har cementerat sin plats som andraspade. Men frågan är som sagt om vi kan behålla honom eller inte.

 4. Nytt kontrakt och ge honom FA och liga cupen som första val. Nu tror och hoppas jag att Alison håller i många år till men skulle vara bra att behålla för att slippa köpa nytt. Utlåning i sista hand men då till en klubb där han garanterat är första målvakt så han får spela och faktiskt bli bättre och men även ha en option i så fall att kunna avbruta utlåningen ifall Alison skulle åka på en värre skada.

Kommentarer är stängda.