Senaste nytt

Krönika: LFC och de Ligt

Den holländska supertalangen representerar den kategorin av spelare som Liverpool måste kunna locka till sig för att ta klubben och lagbygget till nästa nivå.

Jag vill inleda med att backa tillbaka bandet två år. Till sommaren 2017. Till den sommarens transferfönster. Till Kylian Mbappé – den sommaren och det fönstrets stora supertalang.

Alla jagade Mbappé. Även Liverpool. Jürgen Klopp åkte till Paris för att övertyga Mbappé om att skriva på för Liverpool. Klubben var beredda att matcha den enorma prislappen. Mbappé fick ett konkret val – men han valde bort Liverpool.

Mbappé valde som bekant att skriva på för PSG. En storklubb i staden där han föddes i och som säkerligen betalade honom högre lön än Liverpool hade gjort.

Nu är Liverpool högre ansedda än för två år sedan. Klubben succévärvar på löpande band, Klopp är allmänt erkänd som en av Europas bästa tränare och vilken neutral betraktare som helst kan se att lagbygget är fantastiskt. Så var ej fallet när Mbappé valde bort Liverpool.

Min uppfattning är att dagens Liverpool är bättre rustade för att värva nästa Mbappés – och att detta är precis vad som krävs för att lagbygget och klubben ska ta nästa steg.

Lagbygget behöver inga halvfigurer. Visst, vissa backups (tänk målvakt) behöver inte vara toppspelare, men för att dagens lag ska förstärkas måste man få in riktigt, riktigt bra spelare. Supertalanger som redan är fantastiskt bra och som kommer bli ännu bättre. Som Mbappé var för två år sedan.

Det vore också ett naturligt steg i transferhierarkin. Liverpool har av olika orsaker fått nobben av Mbappés de senaste åren, men förhoppningsvis är det slut med det. Vi behöver få in den typen av framtida superstjärnor för att ta nästa steg.

Just nu ser jag tre unga spelare med superstjärnepotential. Det är Matthijs de Ligt, Joao Felix och Kai Havertz.

Ryktena som placerar de Ligt i Liverpool är intressanta. Det är naturligtvis en oerhört konkurrens om hans signatur och självklart innehåller truppen redan bra spelare på hans position; men ett så starkt lag som dagens LFC har starka kort på samtliga positioner, det ligger i sakens natur. Det ligger också i sakens natur, om man ska fortsätta vinna, att man alltid måste sträva efter att bli bättre.

de Ligt skulle vara en förstärkning för Liverpool. Det skulle vara en rejäl uppgradering om de Ligt ersätter Dejan Lovren. Just nu är Liverpools backlinje beroende av van Dijks ledaregenskaper; med de Ligt skulle vi få in en till ledare. Dessutom har alla mittbackarna i truppen haft sina skadebekymmer de senaste åren. Och allra viktigast; de Ligt är oerhört bra och kommer bara att bli bättre.

Beträffande Felix och Havertz, tror jag inte att Liverpool har någon möjlighet att signa de i sommar. Min gissning är att Klopp inte vill ha in den spelartypen som Felix representerar, medan Bayer Leverkusen förmodligen hellre skulle sälja arenan än Havertz. Det vore nästan ett rån mot deras supportrar att sälja Havertz redan nu. Ni som lyssnat på TL-podden vet redan att jag är en stor beundrare av Havertz, och för er som inte lyssnar förbereder jag en ”scouting report” på sidan.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 Kommentarer

 1. OSFowler

  de Ligt går rakt in bredvid VVD i mittlåset, punkt. Han spelar ihop med VVD i Holländska landslaget. Han spelade CL-semi i Ajax som så när gick till final… det var inga dussinggäng på vägen som de Ligt hade mot sig.

  Gomez är skadebenägen och faktiskt oprövad, han är duktig men vi har inte sett om han är en världsback än eller inte – eller om han kan hålla en hel säsong.

  Matip är bra och en personlig favorit, det är verkligen en toppvärvning enligt mig sett till hur han kom och inställning. Men han blandar också och ger.. Förra året var han tillslut vårt fjärde val.

  Lovren måste lämna. Gillar killen men för ojämn och skadebenägen, han är inte del i nästa steg.

  Vi måste ha en ny mittback, VVD har varit beskonad från skador men det kan man inte ta för givet – vi får gärna få in en som har framtiden för sig. Var hittar man sån kvalité på mb i den åldern som de Ligt har annars? Pengar har vi i dagsläget.

  Det är bra att klubben har koll på lönestrukturen men vi kan inte ligga på 30-40% av marknadslönen… möjligen 70-80% om vi sportsligt är heta.

  Det är intressant att man är lite missnöjd med säsongen trots 97 poäng och CL-vinst. Men samtidigt beror väl det mycket på hur vi förlorade ligatiteln i början av 2019 när vi var tröttkörda och skadeskjutna men inte agerade på transfermarknaden.

 2. Faint

  Liverpool kommer aldrig värva de Ligt. Om nu han inte är beredd på att nobba dubbelt så hög lön någon annanstans.
  de Ligt vore en uppgradering på Loven, men just nu bara på Lovren. Han skulle ju inte gå in i startelvan och där blir hans prislapp åt helvete för hög.

  Liverpool la ner intresset direkt för Lloyd Kelly när Bournemouth la £13m på bordet. Liverpool va tydligen inte intresserade av att betala så mycket för en back-up.

  Med det United och PSG sägs erbjuda honom i veckolön så har jag svårt att se Liverpool vara med i den kampen. Dom kommer inte spränga sin lönestruktur för en 19åring som inte kommer starta direkt.

  Liverpool kan slåss och vinna kampen om en spelare som de Ligt, utan tvekan. Dom har pengarna och dom har det sportsliga som lockar. Men bara för att dom kan så betyder det inte att dom kommer eller är ens intresserade av det.

  1. Kingpin

   Håller med dig!
   Då måste vi dels garantera de Ligt en startplats för att rättfärdiga transfersumman och lönen, dels måste vi höja lönerna på Virgil och Salah. Tror knappast de två går med på att en snorvalp går in och direkt får högre lön än dem.

  2. pelle2x

   Faint: Samtidigt har van Dijk och Salah orimliga löner sett till deras nivå. De måste erbjudas nya kontrakt oavsett hur det blir med de Ligt.

   Sen tror jag att du underskattar de Ligt väldigt mycket när du drar paralleller mellan honom och Lloyd Kelly. De Ligt var lagkapten i ett lag som var ett mål från att komma till CL-final och en av turneringens absolut bästa mittbackar. Kelly har, minst sagt, inte uträttat någonting jämförbart. De Ligt var förmodligen mer framträdande i CL än vad Kelly var i Championship.

   Att Liverpool är intresserade av de bästa unga spelarna, om de passar in i lagets spel, tar jag för givet.

  3. Faint

   Nu tog jag dock Lloyd Kelly som ett exempel på att Liverpool inte är intresserade av att betala hur mycket som helst för en spelare som inte är garanterad en startplats.
   Säger verkligen inte att de Ligt och Kelly värderas like.
   Det är ju klart att Liverpool har en värdering på de Ligt som är väldigt mycket högre än Kellys.

   Men bara för att dom värderar de Ligt högt och är intresserade, betyder inte att dom är beredda på att betala lika mycket för honom som van Dijk och ge honom en lön som är högre än vad deras bäst betalda spelare har i dagsläget.

   Salah och van Dijk kommer få högre löner men varför skulle Liverpool höja dom innan det behövs? Salah kommer nog få ett nytt erbjudande nästa år och både van Dijk och Liverpool vill förlänga så det är nog ingen panik från någon sida där.

   Liverpool är helt klart intresserad av de Ligt. Men dom kommer inte sträcka sig i närheten av så långt som t.ex. United och PSG ekonomiskt för att få in honom. De Ligt måste vara villig att nobba stora pengar för att spela i Liverpool.

   Han är inte heller garanterad speltid i klubben. Matip är helt enkelt bättre än de Ligt just nu. Gomez är en mognare spelare och är nog också före de Ligt i dagsläget rent kvalitetsmässigt.
   Med tanke på att Liverpool slåss om ligatiteln nästa säsong mot engelsk fotbolls bästa lag genom tiderna så är det tveksamt att dom skulle sätta in en snart 20åring brevid van Dijk som aldrig spelat i PL och kommer göra misstag. För det gör alla i den åldern.

  4. pelle2x

   Faint: Jag förstår din ståndpunkt kring de Ligt, i och med att du anser att Gomez och Matip är bättre än honom. Delar du den åsikten med någon som inte är Liverpool-supporter?

   UEFA tog ut de Ligt och van Dijk i sin ”CL-trupp”: https://www.uefa.com/uefachampionsleague/news/newsid=2607890.html
   Mourinho tog ut de Ligt och van Dijk i sin ”CL-elva”: https://www.marca.com/en/football/international-football/2019/06/03/5cf52840268e3e6d0f8b45f7.html

   Och så vidare.

   Sen tycker jag inte heller att Liverpool ska matcha alla löneerbjudanden som andra lägger fram på bordet – men man bör inte vara ljusår bakom heller om man ska konkurrera om de bästa talangerna. Om Liverpool verkligen vill ha en spelare ska man inte erbjuda halva lönen mot andra intressenter, tycker jag.

   Salahs och särskilt van Dijks kontrakt bör nog uppgraderas ”sooner rather than later” https://www.espn.co.uk/football/soccer-transfers/story/3868289/sources-van-dijk-wants-new-liverpool-deal

   Det vore onödigt att försätta sig i en sits där de bästa spelarna får in löneerbjudanden från andra klubbar som är på typ 3 gånger mer än de tjänar nu, vilket faktiskt inte är orimligt i van Dijks fall. Jag hoppas han skriver på nytt kontrakt i sommar oavsett hur det blir med de Ligt.

  5. Dave

   Tror ni inte de Ligt är tillräckligt bra + har tillräckligt gott självförtroende för att själv förutsätta att oavsett vart han går, så kommer han kunna ta en startplats, åtminstone på några månaders sikt?

   Ja, i Liverpool skulle han konkurrera med fina spelare som van Dijk, Gomez och Matip men en liknande situation skulle han stå inför om han exempelvis drog till Barca där han skulle konkurrera med spelare som Lenglet, Pique och Umtiti.

   Jag tror, som vissa är inne på, att pengarna/det faktum att Raiola är inblandad är det som gör att Liverpool är en mindre trolig destination för honom än PSG eller Barca.

  6. Faint

   Shibby – Matip har stundtals varit bättre än van Dijk sen han kom in vid årsskiftet. De Ligt kan mycket väl och mycket troligt bli bättre än Matip i framtiden, men är han bättre nu? Absolut inte.
   De Ligt är en fantastisk talang med enorm potential. Det gör honom inte bättre än Matip för det.
   Några enskilda matcher i CL och en total kollaps mot Spurs är knappast något att bedöma hans nivå på. Sen blev han ju totalt uppsnurrad av England vid flera tillfällen i NL för några dagar sen. Han är 19år och har fortfarande tonårstendenser i sig som försvarare i den åldern har.

  7. pelle2x

   Faint: Fast flera av Europas storklubbar skulle nog inte vara beredda att lägga £60-70 miljoner på de Ligt utan att rejält underlag som styrker hans klass. Eller hur?

Laddar...