Hur ska Klopp få igång Liverpools svaga målproduktion?

Innan sin första match som Liverpoolmanager betonade Jürgen Klopp vikten av att ha ett bra försvarsspel. Det är förstås helt riktigt att prioritera försvarsspelet för utan att sådant kommer du aldrig att skapa ett vinnande lag. Det inser nog de flesta som har åtminstone hygglig koll på fotboll. Om man kollar på den här säsongens Liverpool har dock inte problemen främst funnits i försvarsspelet, om man bortser från individuella misstag av Brendan Rodgers gunstling Dejan Lovren, som jag förutsätter kommer att på sin höjd så sitta på bänken under Klopp. Istället har laget haft enorma problem med målfabrikationen.

Det går inte att påstå att Liverpool har dåliga offensiva spelare. Tvärtom är man utrustade med ovanligt många individuella skickliga spelare. Sturridge, Benteke, Origi och den tyvärr numera långtidsskadade Ings utgör en intressant anfallsuppsättning med många olika kvalitéer. Det finns också offensiva mittfältare i form av Coutinho, Firmino, Lallana och Ibe, och tvåvägsspelande innermittfältare i form av Can, Milner och Henderson. Moreno och Clyne erbjuder offensiva ytterbacksalternativ av god klass. Varför skulle inte en manager lyckas lägga ett fint offensivt pussel med detta material?

Klopp fick förstås ingen enkel start. Tottenham borta. Ett skadeläge som han knappast hade önskat sig. Eftersom Ibe inte har visat någon som helst form, tvärtom, under säsongen hade Klopp begränsat med alternativ. Skadeläget gjorde att Coutinho och Lallana bakom Origi var ett närmast givet val. Den här gången hade inte Klopp någon möjlighet att lägga ett pussel – han fick helt enkelt ta de bitarna som fortfarande fanns kvar och försöka göra det bästa av situationen. Det var förstås inte heller någon hopplös situation. Origi är grön men har uppenbara kvalitéer. Coutinho är en magiker. Lallana är Lallana, exakt vad det innebär väntar vi fortfarande på att få se i den röda tröjan.

Dessvärre var det tydligt att Origi, Coutinho och Lallana inte var samspelta. Origi tog flertalet bra löpningar där han inte fick bollen. Origi valde dessutom att inte fullfölja flertalet till synes bra löpningar, vilket ledde till att framförallt Coutinho spelade bollen i en tom yta där han antog att belgaren skulle vara. Typiskt sådant som inträffar när spelare inte är samspelta.

Jag är övertygad om att Klopp lägga ett fint offensiv pussel. Han behöver förstås det som managers sällan får mycket av, dvs tid. Det ska bli extra intressant att se vad som händer med Coutinho och Benteke. Coutinho får inte vara så osynlig som mot Spurs, han måste bli mer delaktig. Beträffande Origi, har Klopp redan talat väl om denne och jag kan förstå varför. Origi skulle kunna bli en utomordentlig allround-anfallare och hans presspel är betydligt bättre än Bentekes. Kommer Klopp verkligen att kunna bortse från Bentekes i stort sett obefintliga presspel ? Eller kommer Benteke att börja pressa hårt på Klopps instruktioner?

Ytterligare intressant är att Klopp vanligtvis föredrar att spela med en anfallare. Kommer Sturridge att få en liten annan roll, en sådan roll som alla vet att han ogillar, eller kan Klopp rent av börja spela två anfallare? Det kommer att bli känsligt att peta någon av Sturridge och Benteke. Sturridge för hans höga status och att han trots allt ofta levererar när han väl kommer till spel, Benteke för hans enorma prislapp.

Vidare är min förhoppning att Klopp ska hitta en lämplig roll åt Roberto Firmino. Firma Firmino & Coutinho bakom en ensam anfallare, och framför ett 3-mannamittfält låter som fotbollsgodis i teorin. Det återstår bara för Klopp att omsätta teorin till praktik. Hur som helst, Firmino är en poängspelare som kommer att göra både mål och assists för Liverpool om Klopp använder honom på rätt sätt. Och det är jag övertygad om att vår nya tyska manager kommer att göra.

Hur tycker ni att Klopp ska formera offensiven på kort och lång sikt?

10 kommentarer
 1. Varför skulle det vara känsligt att peta någon av Sturridge och Benteke?

  Tycker en klubb med vår dignitet och ambition ska få kosta på sig att ha klassanfallare på bänken. Det gör väl inget att Benteke får nöta lite ibland? Han spelar i Liverpool FC nu och inte i Aston Villa. Kolla vilka namn City, Chelsea, Real Madrid osv osv har på sina bänkar. Vår ambition är väl ändå att ta oss tillbaka bland dessa klubbar och då passar väl ändå en Benteke bättre in på bänken än exempelvis en N’Gog .

  Dock lär ju Benteke som andraval (om han nu blir det) få spela en hel del med tanke på Sturridges skadefrekvens och de som får lida mest blir väl egentligen Origi samt Ings. Men är man junior respektive kommer från degraderade Burnley tycker jag faktiskt man ska vara riktigt glad över att ens få sitta på bänken och inte heller klaga om man råkar hamnar på läktaren i en klubb som Liverpool FC.

  • Kribba: Det vore känsligt i vilken klubb som helst att peta klubbens näst dyraste köp genom tiderna, vilket ju Benteke är i Liverpool.

  • Jag hoppas bara att Klopp ställer det bästa tänkbara laget på planen, oavsett prislapp. Det ”politiska” spelet som rodgers visade prov på, med att välja spelare framför andra beroende på andra saker än hur bra de var på planen måste vi lämna bakom oss. Om vi spelar bättre som lag med benteke (eller Sturridge) på bänken, då får det väl vara så.

  • Tycker inte Rodgers viade prov på något politiskt spel. Den han gjorde va att han tog ut ett lag med spelare som han helt enkelt kände passade hans spel och hans tänk bättre. Sakho övertog Lovrens plats efter att han spelade bra mot Bordeaux. Och bortsett från Sakho/Lovren frågan så har han ställt upp med dom bästa spelarna.

   Valet av Gomez framför Moreno är helt försåeligt i ett fyramanna försvar då det beviserligen inte funkade för den unga spanjoren i det systemet under Rodgers. När han väl spelade med wingbacks så va Moreno förstavalet och det funkade bra.

   Även frågan med att spela Can framför Kolo eller Lovren är det bästa alternativet då offensivt får man en djup liggande spelfördelare i Can som man inte skulle få med någon annan.

   Eller syftar du på Balotelli? Killen som aldrig visade något positivt i den röda tröjan bortsett från sin första match mot Spurs då det såg lovande ut. Efter den matchen va han helt bedrövlig varje gång han fick chansen, och chanser fick han.

   Kanske Gerrard petningen mot Real sticker i ögat? Skulle det göra för mig också om inte Allan va bäst på plan för Liverpool i den matchen.

   Dedär med ”politiska spelet” har blivit enorm over blown då det är i stort sett Lovrens uttagning i truppen som har stört vissa. Jag skulle också helst se Sakho gå före, även då, men när det kommer till mittbackar brukar det vara notoriskt svårt för dom att anpassa sig och brukar kräva i många fall mer än en säsong innan dom börjar prestera så jag förstår varför Rodgers envisades med honom. Och det såg faktiskt ut att funka då han mot slutet av säsongen började prestera riktigt bra och fortsatt likadant i början av säsongen. Sen gick det åt helvete igen och han blev snabbt ersatt av Sakho.

 2. Vet inte om jag håller med om att försvaret vart så bra, utöver ett par Lovren misstag. Min känsla är att försvaret har vart vidöppet sedan säsongen 13/14. När lag har velat sätta press på oss så har de gjort det, när de har velat göra mål så har de gjort det. Har inte funnits någon som helst trygghet i det defensiva arbetet från mittplan och ner till målvakten.

  Senast mot Spurs, även om vi släppte till ett par heta chanser, så var spelarna betydligt bättre potionerade för att sätta press på Spurs attackerna. Det kändes som att det plötsligt fanns en plan och tydliga direktiv till spelarna hur de skulle hantera situationerna.

  Angeånde offensiven så ska det onekligen bli intressant att följa utvecklingen. Personligen skulle jag vilja se Coutinho och Can på innermitten (nu när Henderson är sladad). Med Firmino som 10:a. Sturre på topp, med Benteke möjlig för inhopp för extra tyngd där fram. Milner och Lallana på kanterna, som kan gå in och stänga mitten vis behov.

  • Ska du ha en spelare som knappt orkar ta ett steg för att hjälpa till i defensiven (Coutinho) på innermitten? Då kommer det bli motorväg för motståndarna! Stackars backlinje!!

  • Jag skulle vilja testa det så länge som Handerson är borta. Är inte hela poängen med Klopps försvarsspel att vi numer pressar som ett lag, eller sjunker ihop djupt. Behovet av lika försvarsinriktade mittfältare finns inte längre. Är varken Dortmund- eller Klopphistoriker, men så vitt jag vet så lirade han som oftast med 2 på innermitten. En något mer defensiv spelare i Bender eller Kehl och en något mer spelskicklig i Sahin och Gündogan. Och det är i den senare rollen som jag skulle vilja se Coutinho. En spelare som slår första passen i vårt anfallsspel och kan snabbt sätta upp djupledsbollar på löpande forwards.

   Men efter att ha sett Carra’s analys av Spursmatchen så förstår jag att vi spelade en typ av 4321, vilket passar vår trupp bra just nu.

 3. Jag håller med ang offensiven, den ser spännande ut.
  Dock skulle jag aldrig våga bygga ett lag på en skadedrabbad sturridge så min man blir benteke längst fram. Jag tror klopp kan få benteke att bli bra på att pressa och han är ju absolut inte långsam. Sedan vill jag bygga offensiven kring Firmino, tror han med rätt förtroende samt om han får spela på sin bästa position kan bli en spelare av yppersta klass. Lallana ser jag ingen storhet i alls, tycker han dräller för mkt med bollen. Jag sätter hellre milner på hans position.

  Alla skadefria:

  Hendo Can

  Milner Firmino Coutinho

  Benteke

  • Vill verkligen du sätte din namne ute på vänsterkanten? ;D

   Skulle vilja se Coutinho inne på mitten, som en åtta. Med målet att snabbt få igång spelet med korrekta passningar. Dock kanske hans främsta förmåga är små korta genomskärare snarare än att bredda med långbollar ut på öppna ytor.

  • Med tanke på bristen av yttermittfältare så skulle jag gå med 4-3-2-1 som dom spelade mot Spurs. Och även om Sturridge är skadebenägen så skulle jag vilja ha honom på topp då han har öga för mål som få andra i hela världen. Det menar såklart inte att jag tvivlar på att Benteke skulle passar in, tvärt om. Jag är helt övertygad om att Benteke inte skulle ha några problem att passa in i Klopps system. Men det är trots allt bästa laget som sak tas ut och då går Sturridge före för det finns endast en anfallare i hela PL som är bättre, och det är Aguero.

   Milner-Can-Hendo
   Firmino-Coutinho
   Sturridge

Kommentarer är stängda.