Det saknas inte bra alternativ som kan fylla den numera vakanta managerposten i Liverpool FC. Jag är övertygad om att Jürgen Klopp är helt rätt man att ta över Liverpool.

Liverpool står utan manager. Nu behöver man få in en ny så fort som möjligt. Lämpligt nog finns flertalet goda kandidater. Detta är naturligtvis ingen slump; FSG var säkerligen väl medvetna om vissa herrars tillgänglighet innan de bestämde sig för att göra slag i saken och sparka Rodgers. Klubben befinner sig troligtvis i långt gångna förhandlingar med den hetaste kandidaten – som av allt att döma är Jürgen Klopp.

Enligt min mening är Klopp den perfekta kandidaten. Liverpool har i mångt och mycket redan ett spelarmaterial som är anpassat för hans fotbollsfiilosofi där stenhård press på motståndarna är en viktig ingrediens. Klopp kommer inte få några problem med att få ut bra presspel från spelare som Henderson, Milner, Coutinho, Lallana, Ings, Firmino med flera. Duktiga presspelare finns alltså i truppen. Klopp står förstås för mer än enbart en hysterisk press på motståndarens bollhållare, men han kan inte annat än se Liverpooluppdraget som en härlig utmaning. Liverpool har uppenbarligen inte fått till varenda värvning de senaste åren, men den nuvarande truppen är väldigt intressant och det tilltalar nog en byggare och spelarutvecklare som Klopp.

Klopps CV är perfekt. Hans gärning i Borussia Dortmund är precis den gärning som FSG vill att Liverpools manager ska klara av. Attraktiv fotboll och spelarutveckling står i fokus. Ungdomlig entusiasm och oräddhet ska göra att laget kan besegra rikare och mer namnkunniga motståndare. Visst har Liverpool tuffare inhemsk konkurrens än Dortmund, men när Klopp inledde sin tid där var det inte bara Bayern München som var bättre och betydligt rikare än Dortmund. Utöver ligatitlarna förde Klopp som bekant Dortmund till en CL-final. En enastående bedrift. Hans erfarenhet i Champions League kan bli hur viktig som helst om Liverpool lyckas ta sig tillbaka till turneringen.

Dessutom är Klopp inne i en fas där han varken är för ung eller för gammal. Han är rutinerad men borde fortfarande vara enormt hungrig. Han har mycket att bevisa. Han verkar vara en orädd person som säkerligen inte räds nya utmaningar utanför Tysklands gränser. Det är precis den typen av manager som Liverpool behöver. Hans karisma och förmåga att bli ett med fansen borde också kunna få igång publiken på Anfield, som ju har buat ut laget vid flertalet tillfällen under den här säsongen. Klopp kommer att leva sig in i matcherna hur mycket som helst och publiken kommer naturligtvis att svara. Och på Anfield kan publiken få igång spelarna, precis som spelarna kan få igång publiken.

Jag tycker att Klopp är klockren. Det finns förstås fler kandidater. Carlo Ancelotti är fantastisk, men ingen byggare. Ancelotti är snarare en fantastisk förvaltare och därmed inte vad Liverpool behöver. Jag är heller inte särskilt imponerad av Frank de Boers tränargärning i Ajax. Vad har egentligen de Boer uträttat för att vara en kandidat i detta sammanhang? Ja, de Boer har vunnit ligatitlar med Ajax, men han har även förfogat över det överlägset starkaste laget i Eredivisie när dessa ligatitlar har tagits. De Boer gjorde med andra ord inget spekutakulärt när ligatitlarna vanns. Chansen att åstadkomma någonting spektakulärt har de Boer haft i Europaspelet, men där har Ajax misslyckats fullständigt under hans tid vid rodret. Därför ser jag inte de Boer som en seriös kandidat till jobbet om Liverpool kan attrahera Klopp.

Att den nya managern ska kunna samarbeta med transferkommittén och/eller en ny DoF framöver är tämligen givet. Det är egentligen bara brittiska managers som kräver mer eller mindre full kontroll över transfers. Och det finns som bekant ingen seriös brittisk kandidat.

10 kommentarer
 1. Håller helt med Pelle! Synd bara att vi är mitt i säsongen och egentligen inte kommer kunna förvänta oss att konkurrera på riktigt förrän till nästa säsong.

  • Mitt i säsongen? Det är 30 matcher kvar….

  • *Jäkla mobil*

   Lägg till att det är 5p upp till ManC på 18p, CFC har en sönderskjuten buss och Alla lag går mer eller mindre dåligt från och till.

   Det finns väldigt mycket som talat för att vi kommer höja oss med en ny manager (klipp antar jag) som har *det* för att ge extra injektion i klubben/truppen.

 2. Fast Klopp har ju uttalat sig om att om han tar en engelsk klubb så ska han ha totalt kontroll. Därför lär ju transferkommittén försvinna om Klopp kommer.
  Personligen tycker jag att en tränare ska ha full kontroll över transfers. Man måste få ta in de spelare man vill ha för att kunna forma laget på sitt sätt. T.ex. sägs det att Balotelli var kommitténs köp och att Rodgers inte visste om det förrän precis innan han blev klar. Kan inte vara roligt som tränare att helt plötsligt få en spelare som inte passar in i taktiken som man inte ville ha från början.

  • Det finns ingen pålitlig källa som uppger att Klopp vill ha full kontroll på transfers.

 3. Har också läst om att Klopps krav på att ta över klubben är att få större kontroll över eventuella värvningar än vad Rodgers hade, även att han har koll på vilka som anställs runt honom i hans egen stab. Krav som rimligtvis inte vore helt omöjliga att lösa. Såg även att BBC nu hoppat på tåget om att Klopp blivit kontaktad, har gett sitt medgivande att flytta till Anfield men att det just är dessa ”terms and conditions” som ännu inte är satta. Hoppas att Klopp blir presenterad innan veckan är över.

 4. Har de europeiska toppklubbarna tränare som värvar? Nej. Varför håller England på med de dumheterna då? Lfc är ett lysande exempel; tränaren har för mkt inflytande och truppen blir extremt obalanserad.

  Dessutom, Klopp har inte värvat en spelare i sitt liv, det har alltid funnits andra som har det ansvaret. Vad är det som säger att Klopp kan något över huvud taget om att scouta/värva?

 5. Det känns så himla bra om detta ryktet stämmer.
  OM detta stämmer så är det äntligen den första managern som
  FSG anställt som jag har full tillit på.

Kommentarer är stängda.