Liverpool har haft problem på målvaktspositionen under årtioenden. Många har kommit som spännande och ibland hyllade målvakter och lämnat som utskällda syndabockar. Loris Karius kanske är det mest närtida exemplet, men han är långt ifrån ensam.

Efter ”Karius-CL-finalen” mot Real Madrid fick Liverpool nog. Man bestämde sig för att fixa målvaktsproblemet en gång för alla. Man köpte den absolut bästa tillgängliga målvakten i form av Alisson Becker. Brassen har raderat ut alla målvaktsbekymmer som numera är ett minne blott. Nu har man nästan en för bra målvaktssituation.

I slutet av januari lyfte jag frågeställningen ”Hur behåller vi Kelleher?” här på Totaal Liverpool. Det är en fråga som blir allt mer aktuell för varje match som Kelleher spelar. I ligacupfinalen mot Chelsea gick Kelleher head-to-head mot världsmålvakten Édouard Mendy. Båda stod för flera svettiga räddningar under matchen, även om Mendy kanske tvingades stå på huvudet i större utsträckning än Kelleher för att lyckas hålla nollan. Dessvärre fortsatte inte duellen eftersom Tuchel bytte ut Mendy mot världens dyraste målvakt – och tillika världens dyraste backupmålvakt – Kepa Arrizabalaga. Man kan inte påstå att Kelleher var en vägg i straffläggningen, men i slutändan visade han sig vara betydligt skickligare med fötterna än sin spanska kollega. Vinst för Kelleher, förlust för den rekorddyre; och framförallt; vinst för Liverpool – förlust för Chelsea.

Det fanns förstås mycket att ta med sig från finalen, men i slutändan tror jag att den kommer bli ihågkommen som Kellehers final. Precis som Jordan Henderson framhävde efter matchen var Kelleher ”the main man” för dagen. Det var Kellehers titel.

* * *

Rysslands fruktansvärda invasion av Ukraina har nog inte undgått någon. Mina tankar går först och främst till det ukrainska folket.

Många av de ekonomiska sanktionerna inriktar sig mot oligarkerna som står Vladimir Putin nära. En av dessa är Roman Abramovich.

Jag är förvånad över hur lite eventuella sanktioner riktade mot Chelsea diskuteras i diverse fotbollssammanhang. Chelsea är en av Abramovichs tillgångar och sett till restriktionerna överlag vore det inte orimligt att exempelvis kasta ut Chelsea från Champions League den här säsongen. Det skulle strypa intäkterna för Abramovich och försätta honom i strålkastarljuset på ett för honom ofördelaktigt sätt.

Nej, Chelsea-fansen förtjänar inte att bli utkastade ur CL, men de många ryskar klubbar och idrottsmän som blivit utkastade i samband med sanktionerna förtjänar inte heller det på ett personligt plan. Jag tror och hoppas att den diskussionen kommer att intensifieras under de kommande veckorna, om inte Putins invasionskrig upphör.

1 kommentar
  1. Mendy var bra i matchen men höll på att kosta ett mål i baken med sin utspark. Ngt som glömts av när det pratats om hans insats:)

Kommentarer är stängda.