VAR har inte förbättrat domsluten – det har ändrat reglerna för vad som är straff eller inte.

De flesta kan nog förstå syftet med införandet av VAR-systemet. Filmande och diverse fulknep som domarna inte kan se skulle inte längre löna sig, och risken för grova domarmisstag skulle minimeras. Vackert så.

Dessvärre har verkligheten blivit en annan. Någonting som ingen efterfrågade. Någonting som har förändrat sporten. Någonting galet.

Jag syftar på att ribban för vad krävs för att döma straff har sänkts drastiskt.

De flesta av oss har både spelat fotboll, om än på låg nivå, och framförallt kollat på fotboll under många år. En helt given parameter har alltid varit att en situation som är värd frispark ute på planen inte nödvändigtvis blir straff om det sker i straffområdet. Det har helt enkelt krävts mer för att domaren ska blåsa straff, eftersom en straff är en betydligt större konsekvens än en frispark.

I Premier League har VAR skapat en bedömningsnivå där man lättare får straff än frispark. Det krävs mindre för att få straff. Allt som sker inom straffområdena granskas in i minsta detalj. Den minsta ”kontakten” kan bedömas vara värd att ge straff för.

Det väcker en rad frågor; På vems uppdrag har ligans VAR-domare beslutat att de ska vara lättare att få straff än frispark? Har någon godkänt dessa förändringar, förutom inom PL-domarnas interna sällskap? Och sen när slutade fotboll vara en kontaktsport?

Jag är så innerligt trött på argumentet ”det var kontakt” när personer motiverar till varför en situation bör vara frispark eller straff. Alla typer och former av kroppskontakt är inte förbjudna i spelet fotboll. Det verkar många ha missat.

VAR har blivit en parodi som sker på allas bekostnad. På spelarnas bekostnad, på supportrarnas bekostnad, på domarnas trovärdighets bekostnad.

Med allt detta sagt är jag inte VAR-skeptiker i grunden. Det går att använda VAR på ett vettigt sätt för att få bort filmande, tjuvnyp, galna domarmisstag och så vidare – alltså det som VAR borde användas till – men det är fortfarande människor som studerar bilderna och just nu gör dessa människor ett dåligt jobb.

4 kommentarer
  1. Ja, nu känner man inte ens något när det blir mål. Så allt blir poänglöst. Var för VAR i början. Men det ger ju inget, det bara förstör. Det borde endast vara ett stöd som endast ingriper vid stora missar av domaren. Som det är nu, är det exakt som innan att människans beslut är vad som styr om det blir rätt eller fel, isf varför ha det?

    • Bra förslag, vi kommer göra något roligt av det på fredagskvällen.

    • Hoppas att det blir något. Vore trevlig läsning.

Kommentarer är stängda.