Fotbollen måste bli bättre på att hantera smällar mot huvudet.

I många år var Andy Wilkinson en spelare med regelbunden speltid i Stoke City. 2016 fick han lägga av i förtid på grund av en hjärnskada som han ådrog sig i en match. Wilkinson fick inte en spark huvudet. Inte en armbåge heller. Han blev träffad av ett volleyskott. Han kände sig yr, men fortsatte att spela matchen ”I thought I’d be able to run it off”, förklarade han efteråt. Han kämpade vidare, men så småningom blev blev han utnytt i halvtid. Väl i omklädningsrummet under halvtidsvilan kände läkarna igen tydliga tecken på hjärnskakning. Det var en hjärnskakning som orsakade stora hälsoproblem för Wilkinson som inte hade något annat val än att lägga ner fotbollskarriären tolv månader senare, i januari 2016.

Wilkinson är naturligtvis ett skräckexempel, men han är inte ensam. FA har fina ord och riktlinjer kring hjärnskakningar, som bland annat finns att läsa om HÄR, men i verkligheten har fotbollen fortfarande problem med en kultur där man uppmuntras att spela vidare vid skadeproblem. Man är tuff om man fortsätter spela efter en tuff smäll. Det är uppenbarligen en kultur och mentalitet som lämpar sig bättre vid exempelvis en handskada än en huvudskada.

Huvudskador är farliga och till skillnad från många andra sporter har fotbollen inte satt problemet i fokus.

I gårdagens match mellan Arsenal och Wolves råkade Raul Jimenez ut för en hemsk skada. Mexikanen råkade ut för en skallfraktur och har redan blivit opererad. Det var hemska scener när Jimenez fick syrgas och tvingades bäras ut på bår.

Smällen skedde alldeles i matchinledningen, redan i den fjärde minuten. Båda spelarna blev liggande. Smällen tog bevisligen värst på Jimenez, men David Luiz – som skallade ihop med honom – blev också liggande. Luiz fortsatte dock att spela, men blev utbytt i halvtid.

Jag tycker det är oacceptabelt att Luiz spelade vidare. Det var rent vansinne och påminde mycket om hur Wilkinson spelade vidare till halvtidspausen i matchen som i slutändan avslutade hans karriär. Efter en sådan smäll måste, måste lagläkarna rycka in och tvinga managern att byta ut spelaren. Någonting annat finns inte.

Sedan är det förstås mest synd om Jimenez här. Det kommer ta lång tid innan han kommer tillbaka, men att spelare skallar ihop med varandra och att det med maximal otur kan ta riktigt illa på någon av spelarna tillhör trots allt sporten. Det är sånt som kan hända. Det går inte att förhindra. Däremot kan man utan tvekan förhindra vansinnet som gjorde att Luiz fortsatte att spela matchen.

4 kommentarer
 1. Du är en fröjd att läsa, allting du skriver är tänkvärt.

  • Coutinho: Tack, känner mig som en gnällspik efter texterna om VAR och hjärnskakningarna, men försöker skriva om det som är aktuellt 🙂

 2. Helt galet att han tilläts spela vidare… kommer ihåg för några säsonger sedan när det hände oss, har för mig att det kan varit Agger. Han ville spela vidare men efter ett tag fick synbortfall och blev snurrig och till slut blev utbytt. Redan då skreks det att man alltid måste byta efter en hård smäll mot huvudet… konstigt att det inte händer nåt mer på den fronten.

  Frågan är om vi nånsin kommer att få se Jimenez på en fotbollsplan igen, är ju inte lika lätt att spela med en hjälm på huvudet när man är forward.

  • kristian: Jimenez älskar säkert fotboll mycket och kan säkert tjäna mer pengar, men som du säger, frågan är om han kommer spela igen. Det finns trots allt en gräns för vad som är vettigt att utsätta sig för. Hans familj måste tycka att den gränsen är passerad nu. Jag hade lagt av i hans situation.

   Det har varit en del situationer med LFC-spelare under åren, har också ett minne av att Agger fick en smäll. Man ska heller inte glömma att en fotbollsspelare som stannar kvar på planen utsätter sig för ytterligare (mindre) smällar varje gång denne nickar. Klopp pratade om att man kanske borde få göra extra byten när en spelare får hjärnskakning, det kanske inte är en dum idé, även om Wilder & co säkert motsätter sig det också. Jag kan tycka att man alltid borde få byta utan att det räknas på 3 byten om en spelare råkar ut för en skada som läkaren bekräftar kan vara en allvarlig skada. Vet att 3 byten är heligt för många men jag tror att man måste tänka på spelarna också. Sporten finns inte utan spelarna.

Kommentarer är stängda.