Fjolårets bortamatch mot Tottenham var en smärtsam upplevelse, vi kom fel in i matchen från start och var aldrig i närheten av att plocka några poäng. Den här gången var det annorlunda, redan från start visade vi att vi var det bättre laget och segern var egentligen aldrig hotad. En av de stora anledningarna till segern var ett fint mittfältsspel, där vi trots numerärt underläge hade full koll. En av våra tre mittfältare satte sitt första bortamål i Premier League och med det krönte han en förträfflig insats, som gör stressen att få in Fabinho i startelvan väldigt liten.

När vi säkrade förra säsongens Champions League-plats var det Gini Wijnaldum som lättade på nerverna, med sitt 1-0-mål mot Middlesbrough visade han vägen i den helt avgörande sista omgången. Jag trodde att den kommande säsongen skulle vara året då han verkligen visade sin betydelse för Liverpool och cementerade en plats i startelvan, men så blev det inte riktigt. Om man bortser från en stark avslutning var holländaren en besvikelse under 2017-18 och under sommaren spekulerades det i om han skulle bli kvar eller inte. Fabinho kom in, Naby Keita var klar sedan tidigare och Klopp jobbade hårt på att få in även Nabil Fekir till mittfältet. Starka namn som James Milner, Adam Lallana och Jordan Henderson fanns redan i truppen, där bakom började Curtis Jones att knacka hårdare och hårdare på dörren. Skulle det verkligen finnas en plats för Wijnaldum i Liverpool 2018-19?

Under inledningen av den här säsongen har det visat sig att svaret på den frågan är ett rungande JA. Wijnaldum har startat alla ligamatcher hittills och för varje insats gör han det svårare och svårare för Klopp att flytta på honom. Bortsett från en lite svagare insats mot Leicester har holländaren imponerat stort, med klokt passningsspel och ett gediget ansvarstagande på planen. Han spelar enkelt, men effektivt och ser till att flytta bollen på ett vägvinnande sätt, han har dessutom visat prov på fint närkampsspel. Han vinner inte lika mycket boll som sin partner James Milner, men han hjälper denne att stänga motståndarnas mittfält på ett berömvärt sätt. Det jag gillar allra mest med Wijnaldum är hans lugn, även när han hamnar under press värderar han situationerna, utan att stressa iväg bollen. Han är dessutom starkare än han ser ut, under gårdagen lyckades han slita sig ur Dembeles grepp på mitten och det gör man inte med annat än råstyrka.

Nyckeln till Wijnaldums framgång tror jag ligger mycket i positionen, han har gjort sina bästa matcher i den lite mer defensiva rollen på vårt mittfält och det är nog ingen slump att han hade sin svagaste match den gången som han fick flytta sig därifrån. Man kunde se även under slutet av förra säsongen att det är där han trivs bäst och även om han har en hel del offensiva kvaliteter kommer han bäst till sin rätt lite längre ner i planen. Det kommer bli tufft för honom att hålla platsen när Fabinho väl är inne i systemet, denne är såklart köpt som startspelare och bidrar med en storlek på mitten som vi saknar idag, men när Gini visar den här formen kommer vi inte att behöva jäkta med att få in brassen i startelvan. I dagsläget håller jag Wijnaldum som ett bättre alternativ som sexa än Henderson och då är jag ett stort fan av vår kapten. Det är inget snack om att konkurrensen har fått vår nummer fem att höja sig ytterligare en nivå och nu spelar han med ett självförtroende som ser oerhört starkt ut.

Bredvid Wijnaldum har James Milner fortsatt att imponera stort, han har gissningsvis redan avverkat två marathon under den här säsongen och sättet de båda har inlett ligaspelet har i allra högsta grad varit en bidragande orsak till vår starka start. När det väl lossnar på allvar för Naby Keita kommer vi dessutom få den kreativa dimensionen på mittfältet som vi inte riktigt haft än. Leipzig-förvärvet glimtade till mot Spurs, men känslan är att vi snart får se honom dominera på ett helt annat sätt. Det var tydligt att Klopps fokus under sommaren var att förstärka mittfältet och även om inte de nya spelarna satt sin prägel än har deras ankomst höjt förra säsongens spelare och nu när Wijnaldum till och med gör mål på bortaplan känns det inte som att det finns några gränser för hur bra han kan bli.

Läste förresten om spekulationer i media kring en osämja mellan Salah och Mané, detta pga några tveksamma beslut i avslutslägen under gårdagen. Personligen tror jag mest att det handlar om att formen inte är där på allvar hos någon av dem än, precis som att avsluten blir lite sämre tas det då lite sämre beslut. Att Mané inte passar till Salah för att han är avundsjuk låter i mina öron extremt ologiskt. Man såg inga spår av det under förra säsongen, när Salah vräkte in mål och Mané hade problem, varför skulle det då bli så nu när Mané är den av de två som gjort flest mål? Att vår nummer tio ville servera sin vän Keita till dennes första ligamål när man kom tre mot två är inte så konstigt, tittar man på bilderna kan man dessutom se att Spurs backar täckte av Salah och tvingade fram passningen till Keita. Vår anfallstrio är lite ringrostig än, igår kunde man se tecken på att Firmino börjat komma igång, jag är helt övertygad om att de snart går för fulla cylindrar alla tre och då kommer vi inte behöva läsa spekulationer om osämja.

Fem raka segrar, CL-match mot PSG till veckan, det är roligt att hålla på Liverpool nu!

2 kommentarer
  1. Förstår mig verkligen inte på mane och salah diskussionen. Den gör mig faktiskt smått irriterad.

    Alla hackar dessutom på Mane som vart betydligt mer osjälvisk än Salah denna säsong. Förra säsongen så fanns det några felbeslut av Mane, men ändå för få för att säga att han var egoistisk.

    Tycker det Salah gjort sämst denna säsong är just hans egoism. Han har flera gånger försökt gå ensam eller tagit skott när passningsalternativ har funnits. Känns som han vill leva upp till förra säsongen. Men att det skulle vara något mellan spelarna har jag svårt och tro.

  2. Kul att nyförvärven i kombination med spelarna som redan fanns på plats har skapat ”lyxproblem” på mittfältet, tänker också på att AOC ju kommer att komma tillbaka så småningom. Det finns mycket kvalitét där, trots att Coutinhos ersattare aldrig värvades. Känns som att Liverpool kan kontrollera matcherna på ett helt annat sätt med den här mittfältsuppsättningen, och när hårt jobbande spelare får ”soppatorsk” sista 20-30 är det inga problem att kasta in en lika bra spelare från bänken. Stor skillnad mot föregående säsonger!

Kommentarer är stängda.