Chocken efter Klopps besked har lagt sig. Nu handlar mina tankar om tacksamhet gentemot Klopp, hur den här säsongen kommer att avslutas och hur framtiden kommer att se ut.

Fyra dagar efter chockbeskedet har jag förlikat mig med tanken att Jürgen Klopp inte kommer att vara Liverpools manager nästa säsong. Precis som så mycket annat här i livet var Klopp någonting som man tog för givet och bara antog skulle fortsätta.

Det är fortfarande känslosamt att prata och skriva om Klopps beslut, men alla LFC-fans inklusive undertecknad är nog i grund och botten glada över att Klopp väljer att sluta medan energin fortfarande finns där och innan han går in i väggen.

I motsats till många andra tränare får ju Klopp aldrig sparken och får därmed heller inte ”breaks”. Han har bara kört på år efter år. Som utomstående är det nog svårt att föreställa sig hur tufft jobbet faktiskt är, men vi känner nog alla en stor tacksamhet gentemot Klopp och hans fantastiska tid i Liverpool.

Och ännu mer fantastisk kan faktiskt Klopps tid i klubben bli om man avslutar den här säsongen på ett bra sätt. Man har fortfarande möjligheten att ta hela fyra titlar, vilket naturligtvis vore lika värdigt som häftigt slut på Klopp-eran.

* * *

Klopps position i Liverpool har blivit allt större och mer betydelsefull under årens gång. Michael Edwards och under en kortare tid Julian Ward var sportchefer som till stor del rattade transfers under Klopps år i klubben, men det senaste året har maktrelationen varit en annan mellan Klopp och sportchefen.

Jörg Schmadtke har varit helt öppen med att han mest är i Liverpool för att hjälpa och supporta Klopp. Det är en markant skillnad på maktrelationen de emellan och den som var mellan Klopp och Edwards. Schmadtke har visserligen skött transferförhandlingar å Liverpools vägnar, och säkerligen gett sina åsikter om potentiella nyförvärv, men Klopp har varit chefen över sportchefen.

* * *

Will Spearman är ett namn som få känner till, men som just nu är en av de allra viktigaste personerna inom Liverpool FC. Spearman är en högutbildad analytiker (PhD inom fysik på Harvard!) som numera är chefsanalytiker i Liverpool.

Spearman uppges ha analyserat potentiella ersättare till både Schmadtke och Klopp sedan november förra året, då Klopp ska ha berättat för FSG och ett fåtal andra personer inom klubben om sina planer att sluta efter säsongen.

Liverpools plan rapporteras vara att först rekrytera en ny sportchef och därefter en ny manager. Det är en logisk ordning, eftersom de måste synka för att klubben ska bli framgångsrik.

* * *

Att tillsätta en helt ny sportslig ledning efter Klopp blir en stor utmaning för FSG. Medier uppger att FSG försökt få Michael Edwards att bli involverad i nyrenoveringen, men att denne ska ha tackat nej till intresset.

Vi återkommer med potentiella kandidater till sportchefs- och managerposten under de närmaste dagarna.