[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Att förlora är aldrig roligt. Att förlora på Anfield är värre. Att förlora viktiga matcher är ännu värre. Och att förlora en viktig match mot Manchester United på Anfield är det ännu värre ändå.

På något vis verkade Manchester United ha ett mentalt övertag på Liverpool. Kanske blev pressen för stor? Kanske vann van Gaal den taktiska matchen mot Rodgers lite väl enkelt? Kanske gjorde United en riktigt stark insats? Kanske vägde deras rutin över till deras fördel?

Liverpool har som bekant ett ungt lag. Det kryllar av 90-talister i truppen och naturligtvis så även i startelvan. Det är teknik, snabba ben och hunger. Spelare som både kan ’göra sin gubbe’, se passningsalternativen och rör sig bra i spelet utan boll.

Det är ett faktum att Liverpool har förlorat båda den här säsongens ligamatcher mot United. Det är även ett faktum att Liverpool – och inte United – hade befunnit sig på CL-plats om resultaten hade varit de motsatta. I skrivande stund är således dessa två matcher av yttersta vikt för tabellplaceringen. Det är ingen överdrift att säga att de interna mötena med United kan bli skillnaden mellan en misslyckad och lyckad säsong. Jag tycker trots allt inte att denna säsong kan betraktas som lyckad utan CL-spel nästa säsong, inte minst med tanke på hur bleka Liverpool var i Europaspelet. Om man däremot kniper en CL-plats kommer säsongen att summeras som lyckad; då kommer vi att strunta i plattmatcherna mot Basel och så vidare.

Jag tror att förlusterna mot United beror på flera olika faktorer. Det går inte att peka på en enskild faktor och låtsas att det är någon slags heltäckande förklaring & analys. En faktor som jag har hakat upp mig på är effektiviteten. Liverpool har inte varit tillräckligt effektiva mot United. På Old Trafford missade Raheem Sterling mängder av heta målchanser och även på Anfield fanns syndare. Visst hade inte LFC särskilt många chanser senast – men hur många hade egentligen United? Jag stör mig framförallt på det otroligt fina läget som Adam Lallana inte ens lyckades få på mål. Hade Juan Mata missat ett liknande läge mot Liverpool? Av den här säsongens möten att döma är svaret på den frågan nej.

I den interna mötena mellan Liverpool och United har LFC nästan uteslutande missat sina målchanser, medan United har satt sina. Framförallt klev Mata fram senast. Spanjoren har haft en tung tid i United, men verkar trivas mot LFC. Det var inga enkla avslut som han gjorde mål på senast heller; mitt i bitterheten och kritiken gentemot de ineffektiva LFC-spelarna som möjligtvis saknar den rutinen och mentala styrkan som krävs på den allra största scenen måste man passa på att berömma spelare som verkligen hanterar situationen. Det gjorde onekligen Mata på Anfield.