I den bästa av världar kommer Liverpool att rekrytera en av världens bästa målvakter i sommar.

Först och främst. I den sämsta av världar heter inte Liverpools målvakt Loris Karius. Han är verkligen ingen oduglig målvakt, även om kritiken mot honom självklart inte dämpades efter de hårresande tavlorna i CL-finalen. Helhetsmässigt är Karius en skaplig målvakt, men inte i nivå med Liverpools ambitioner.

Det är aldrig enkelt att ta in en ny sista utpost. I detta transferfönster har Liverpool ovanligt stora ekonomiska muskler och ovanligt stor attraktionskraft. Rätt eller fel – mitt bestämda intryck är att spelare som hade varit omöjliga att värva bara för ett år sedan helt plötsligt är möjliga nyförvärv nu. Om de ekonomiska musklerna är så stora och attraktionskraften så stark som undertecknad tror får framtiden utvisa, det vet vi först när detta transferfönster har stängt.

Just nu känns (nästan) allt möjligt.

Min förhoppning är att Liverpool kommer att signa någon av den lilla skaran elitmålvakter som jag kallar ”fantastic four”. Den består av Jan Oblak, Alisson Becker, David de Gea och Manuel Neuer.

Givet att de Gea och Neuer faller bort som nyförvärv till Liverpool.

Då återstår Oblak och Alisson. De kommer gå på £60+ miljoner att köpa loss från sina nuvarande klubbar. Det är enorma pengar för vilken spelare som helst, men i synnerhet för en målvakt. Men en världsklassmålvakt skulle kunna göra väldigt stor skillnad i LFC, precis som van Dijk gjort i försvaret. Stabiliteten och spetsegenskaperna hos dessa målvakter kommer ge laget ytterligare en dimension.

* * *

Oblak och Alisson är lika gamla. 25 år. De har många år kvar på toppnivå. Det i sig är självklart ingen motivering för att lägga en stor summa på en spelare, men detta är speciella spelare.

Det är enkelt att identifiera spetsegenskaper hos offensiva spetsspelare. Målvakter kan också ha spetsegenskaper, som kan vara precis lika matchavgörande som utespelarnas dito. Kolla bara hur många poäng de Gea har räddat åt Manchester United de senaste säsongerna.

När Liverpool går in i en ny era med ambitionen att bli bäst i Europa behöver laget också en målvakt som matchar ambitionerna. Det gör Oblak och Alisson.

* * *

Hur tycker ni att Liverpool ska agera på mv-fronten?

7 kommentarer
 1. Jag skulle nog föredra Oblak framför Allison även om båda är fantastiska målvakter så har Oblak visat detbunder längre tid och vi har egentligen inte råd med att chansa nu.

 2. Tyvärr efter just nämna CL-final så ser jag ingen framtid för Karius som förstakeeper, möjligen att han kan vara backup men det skulle knappast få honom att utvecklas. Jag tror på en försäljning/utlåning av Karius och att man plockar någon av Oblak eller Alisson och sedan står med Ward som backup. Även Mignolet kommer få leta sig någon annanstans i sommar då han absolut inte har nån framtid i klubben.

  Om man skulle få önska någon av dessa så blir det svårt, Alisson är otroligt bra på fötterna men inte lika dominant på linjen eller luften. Oblak däremot är en av världens bästa shotstoppers och dominant i luften, dock inte alls lika bra med fötterna. Sen är det väl där som man får se vad för behov Liverpool har, City blev ju klasser bättre med en målis som är fantastisk med fötterna. Dock så känns vårt spel mer som att vi använder oss av våra backar än vår målvakt.

  Min röst går ändå mot Alisson, då jag tror att framtidens målvakter kommer behöva ha bra fötter och inte vara rädda när de får hemåtpassningar. Se bara Isaksson, man blev ju nervös varje gång han fick en passning och oftast så hamnade bollen uppe på läktaren eller hos motståndaren.

 3. Behåll och satsa på Karius med Ward som andra alternativ.

  Vi plockade in Karius för att han är duktig, för att hans utvecklingsmöjligheter var/är stora. Vi lämnar CL-Finalen, den ska inte vara med i ekvationen som görs nu, nu sätter vi målvakten i fokus och varför han bör få vidareutvecklas.

  Mings tog in för att han bar bra och visst har Mings räddat oss antal gånger men när det började storma så kom samma sak på läpparna igen om att ta in en ny sista utpost, hej Karius.

  Karius i sig har gått från medelsäker till säker denna säsong, stor i luften, bra på linjen och fötterna är bra, inte bäst men bra. Här har vi våran framtid, gjort många bra räddningar och växt till sig rejält så jag tycker verkligen att han ska få en säsong till på sig, vi står med en bättre backlinje, ett bättre mittfält och fler bra spelare påväg in.

  Utvecklingskurvan är spikrakt uppåt, det finns inget som pekar på att den kommer dippa och för att sätta detta i perspektiv tar vi Lovren, hatad och skällsorden har varit många men han gör en av de bästa matcherna någonsin i CL-Finalen, samt blir hyllad.

  Vi ska och kan definitivt inte stirra blint på en match, vi ska se helheten, hela säsongen, det laget/Klopp gjort denna säsong är lika stort som att spela VM final för med fakta har vi haft den tunnaste truppen på väldigt många åt och många har spelat trots att en månads vila hade varit effektivt.

  Ser inte en endaste anledning till att sätta Karius på bänken som andra alternativ när vi har en framtida stjärnmålvakt redan nu, utveckla istället för att köpa nytt, det är inte lösningen alltid.

 4. Jag kan absolut tänka mig båda, dock med fördel för Oblak.
  Undra hur mkt pengar vi har att spendera i sommar med tanke på spelarna vi ryktas med: nu fabinho 50 milj, fekir 70 milj, ny målvakt 80 milj…

 5. Jag är helt inne på Toyen:s linje. Som Kristian resonerar skulle inte De Gea vara kvar i MU heller. Tyvärr är fotbollen på väg mot en slit och släng filosofi, och vissa fans vill slänga väl fort. Eller som en vis man sa. Om du inte supportar oss när vi förlorar eller spelar oavgjort så behöver du inte göra det alls , fritt översatt.

 6. Jag anser att det kan vara värt att lösa ut Oblak för £89M.
  25år, har minst ca 10år kvar.
  Då snackar vi £8.9M per år för en av världens bästa målvakter som kan ta oss till en ny nivå, tom att vi blir titel kandidater i ligan

 7. Liverpool ska värva Jan Oblak och ingen annan målvakt, för han är den bästa målvakten i världen!

Kommentarer är stängda.