En vecka med två planenliga segrar är nu avklarad, 8-1 i målskillnad och alla i vår topptrio har fått sätta bollen i nätmaskorna. Bakom dem har Shaqiri fortsatt att övertyga och göra sig svårare och svårare att inte placera i startelvan. Det är dock varken schweizaren eller någon annan av våra offensiva ess som gjort störst intryck på mig, det är lite bakom dem i planen vi hittar spelaren som mina ögon dragits till, för kanske är det så att vi äntligen fått igång den defensiva mittfältare vi saknat i så många år?

Jag gillade Javier Mascherano skarpt, han var en tuff bollvinnare, som dessutom kunde ta bollen uppåt i planen. När han spelade i Liverpool hade våra motståndare det alltid tufft att ta sig igenom mittfältet med bollen i behåll, lyckades inte Mascherano vinna bollen såg han till att dra på sig en frispark och få spelet att stanna upp. Innan argentinaren hade vi tyske Dietmar Hamann att spela på det centrala mittfältet, han höll inte samma höga klass, men var en mästare på att hindra motståndarnas anfall och skydda backlinjen. När Mascherano lämnade för Barcelona uppstod ett hål på vårt mittfält, ett hål som har varit svårt att täppa igen. Lucas klarade av det i perioder, men alla hans skador gjorde att han aldrig blev den där spelaren man kunde luta sig mot. Gerrard hade rollen ett tag, men agerade mest spelfördelare. Jordan Henderson har haft rollen, ibland har han gjort det med den äran, men det har till och från märkts att det inte är hans naturliga position. Nu har vi i två matcher fått se Fabinho spela som defensiv mittfältare och även om det är tidigt än och han inte mött speciellt tufft motstånd finns det all anledning att hoppas att hålet efter Mascherano är fyllt.

Det tog några minuter innan brassen hittade rätt i matchen mot Röda Stjärnan i onsdags, men när han väl gjort det började han ta för sig på ett fantastiskt sätt. De långa benen hittade alltid en väg till bollen, det kändes som att han alltid var på plats i situationerna innan motståndarna. Efter att ha spenderat de första månaderna vid sidan av planen var det tydligt att Fabinho var redo att sätta sin spår på vårt mittfält. Insatsen mot Röda Stjärnan följdes upp med ytterligare en stark match under gårdagen, då Cardiff fick stifta bekantskap med spelaren som förhoppningsvis kan ge oss ytterligare en dimension. Det walesiska laget fick dessutom se att registret hos Fabinho är större än bara det rent defensiva, bollvinnande spelet, han har utöver det offensiva kvaliteter som han plockade fram när det behövdes. I båda våra två avslutande mål var brassen delaktig i speluppbyggnaden och vid flera tillfällen såg han till att ta bollen uppåt i planen i stället för att flytta bollen för mycket i sidled. Jag kan tycka att kritiken mot Hendersons passningsspel ibland varit överdriven, även han slår passningar framåt som kan vinna ytor åt oss, men under de två matcher som Fabinho nu spelat tycker jag man kan se att den typen av passningar kommer med en klart större frekvens. Vi har successivt uppgraderat anfallet, sedan försvaret, sedan målvaktspositionen, kanske är det uppgraderingen av mittfältet vi ser nu?

Fabinho i all ära, han har verkligen imponerat under den här veckan och det ska bli väldigt spännande att se hur han klarar av tuffare motstånd, men frågan är om inte säsongens stora utropstecken är den spelare som varit hans partner, nämligen Gini Wijnaldum. Holländaren har varit motorn på mittfältet de senaste månaderna och han fortsätter att övertyga i match efter match, han vinner bollar, fördelar dem och tar offensiva initiativ. Precis som Fabinho verkar ha, så har Gini både defensiven och offensiven i sin verktygslåda och det är såklart en stor tillgång. Mittfältet bekymrade mig lite innan den här veckan, jag saknade lite i bolltempo och kreativitet, samspelet mellan lagdelarna fanns inte riktigt där. Matcherna mot Röda Stjärnan och Cardiff har lugnat min oro. Det vi har nu är spelare som gör att vi kan anpassa oss mycket efter vilka lag vi möter. James Milner och Jordan Henderson kommer att vara fortsatt viktiga, kan tänka mig att Milner kommer att starta redan nästa helg, då Arsenal kommer att vilja ha mer boll än Cardiff. När det gäller Fabinho tror och hoppas jag att vi kommer se honom i väldigt många matcher framöver, inkörningsperioden är över.

Alisson Becker övertygar stort. Xherdan Shaqiri gör poäng på löpande band. Fabinho börjar varva upp. Kan vi få igång Naby Keita på allvar snart kan det här visa sig vara den bästa transfersommaren på mycket länge.

1 kommentar
  1. Ja, jag måste säga att jag är oerhört överraskad av hur bra Gini har varit! Efter förra säsongen trodde jag att han knappt skulle få någon speltid med tanke på hur blek han var då. Men just nu är jag oerhört imponerad av hans bolltouch och förmåga att få spelet att flyta på. Vilket är otroligt viktigt i pool då flera av de andra spelarna kladdar ofta på bollen för mycket imo.

Kommentarer är stängda.