Det skulle bli hur roligt som helst att se Liverpool spela i Champions League igen. Det var åtminstone tanken på förhand. I efterhand kan vi konstatera att verkligheten hann ikapp oss LFC-fans. Liverpool behövde ”bara” slå ut Ludogorets och Basel för att gå vidare i CL. Man misslyckades. Därefter lyckades jag på något sätt se fram emot att se Liverpool spela i Europa League. Med en CL-plats i potten skulle EL äntligen bli en rolig och attraktiv turnering. Trodde jag.

Jag gillar Besiktas. De har fanatiska fans, skön manager och några duktiga spelare, men de gjorde ärligt talat inga bra 210 minuter mot Liverpool. Besiktas skapade ytterst lite och deras försvarsspel var inte heller särskilt bra de få gånger Liverpool verkligen anföll med många spelare. Liverpool gjorde verkligen inga bra insatser mot Besiktas – men jag kunde inte låta bli att reta mig på Simon Mignolet. Visst slog Besiktasspelarna bra straffar, men Mignolet gjorde bokstavligen noll för att psyka motståndarna. Det är snudd på kriminellt att som LFC-keeper inte köra ”väderkvarnen” i en straffläggning på Atatürk Stadium. Snacka om att sakna känsla! Om man slår ihop straffarna i drabbningarna mot Besiktas och Middlesbrough har väl inte Mignolet räddat en enda straff som gått på mål, trots nästan 20 försök? Någon med bra minne kanske kan klargöra hans statistik i dessa straffläggningar?

Att åka ut mot Basel och Besiktas är inte bra för en klubb som Liverpool, vars resurser är otroligt mycket större än dessa klubbars dito. LFC bör naturligtvis slå ut den typen av motståndare. Det gjorde man inte.

Någonting som har irriterat mig i Europa-spelet är hur usla flertalet engelska spelare har varit. Raheem Sterling missade flera extremt bra chanser i bortamötet mot Basel – om han hade satt åtminstone en av dessa chanser hade Liverpool med stor sannolikhet avancerat från gruppspelet. I hemmamatchen på Anfield fick Rickie Lambert schweizarnas centertank Marco Streller att framstå som en 100-meterslöpare av världsklass. En spelare som Jordan Henderson har inte heller imponerat i Europa-spelet. Daniel Sturridges stora skadebekymmer gör att han är ursäktad.

I synnerhet Sterlings insatser irriterar mig en aning. Ja, han är ung. Ja, han kommer att bli bättre. Men han kräver enorm hög lön för att stanna i Liverpool. Enligt medier har Sterling tackat nej till en veckolön på £100 000 och han bör bli bedömd därefter – inte utifrån hur gammal han är. Om Sterling förlänger kontraktet kommer han i princip att ha betalt som en världsklasspelare och då förväntar jag mig prestationer därefter. Sterling har själv valt bort ”äh, det är okej att han bränner massa fantastiska chanser, han är ju ung!”-argumentet genom att kräva en enorm lön. Han förefaller kräva en veckolön på £120 000 – som en jämförelse accepterade Philippe Coutinho gladeligen en veckolön på £70 000.

Sterlings missade målchanser i CL kan mycket väl ha kostat Liverpool avancemang från gruppspelet. Hans missade målchanser på Old Trafford kan bli skillnaden mellan en fjärde- och femteplats när vi summerar säsongen. Jag tycker att hans lönekrav känns ruttna och skulle faktiskt inte bli så förvånad om han säljs kommande sommar. Det har spårat ur.

Det skulle även vara intressant att känna till kontraktsförhandlingarna mellan Jordan Henderson och Liverpool. Hans kontrakt går också ut sommaren 2016. Kan det vara så att Brendan Rodgers inte vågar utse Hendo till ny lagkapten förrän han visar lojalitet? Ska vi gissa på att Hendo också tycker att han är värd betydligt högre lön än Coutinho?

Och ja, det är kanske dags att lägga ner tramset om att engelska spelare är så mycket mer lojala än utländska. Detta är trots allt ingenting annat än rent trams. Däremot kan ’local lads’ vara lojala på ett annat sätt än spelare som inte kommer från staden, tror jag.

13 kommentarer
 1. Med tanke på vad Jordon Ibe visat (under rätt kort tid förvisso) så känns Sterlings krav än mer orimliga. Det snackas om 25k för Ibe, strerling är sannerligen inte värd nästan 5 gånger så mycket. Klart Sterling har bidragit under två säsonger och Ibe 8-10 matcher, men Ibe är ett år yngre och hans säsong nu är inte helt olik Sterlings första. Sturridge har väl inte ens 120k i veckan?

  • Kan tycka att Sterling under perioder motiverar en +100k lön. De första 3-4 matcherna under årets säsong måste han varit topp 5 i hela ligan. Han kändes helt okej när vi hade vår poängmässiga ökenvandring innan december. Sen har hela laget varit bra. Sterling har egentligen bara under de senaste matcherna tillhört den sämre hälften av spelarna. Han är åtminstone en spelare jag absolut vill ha kvar.
   Ibe har varit väldigt lyckosam sen han kom tillbaka och som du skriver finns likheter med Sterlings första säsong, med skillnaden att Ibe känns mer ”mogen” i sitt spel än vad Sterling gjorde då. Kan förvisso vara Ibes lugna kroppsspråk som förvillar.
   Sturridge blir jag tyvärr bara mer och mer besviken på. Jag är självklart imponerad av målsnittet och att göra mål är inte lätt, det har vi ofta blivit smärtsamt påminda om. Problemet är hela hans attityd. Jag reagerade på det några gånger under förra säsongen, men då var det lätt att sopa alla problem under mattan. Han filmar pinsamt mycket. Han jobbar inte direkt ihjäl sig.
   Han är överdrivet självisk. Han har ett väldigt negativt kroppsspråk mot de egna lagkamraterna.
   För mig blir han nog aldrig den spelaren som jag kan sitta och ”skryta” om när man sitter och pratar om laget. Känns lite som van Persie i United.

  • Det är ju exakt det som gör att Sterling inte förtjänar den lönen, ska du har en lön som en värdsklasspelare så ska du prestera som en sådan vid långt många fler tillfällen än vad Sterling gör. Han har problem med jämnheten, precis som många andra unga spelare. Självklart vill jag ha kvar honom, men det är oroväckande hur han ser på sig själv redan nu. Han borde visa viss tacksamhet för vart han kommit med hjälp av LFC, han är inte erbjuden en oskälig belöning för hans prestationer och skulle förmodligen kunna få in prestationstillägg i kontraktet om han nu anser sig vara värd mer än 100k i veckan. Det hela börjar lukta lite attitydsproblem, jag gillar det inte.

   Det samma gäller för Sturridge som du skriver, som jag skrev i min krönika så visade han upp sig från en riktigt dålig sida i första matchen mot Besiktas och nu även i den andra. Han är som du säger självisk, vilket är ok om du pangar in 22 mål i PL. Det är dock inte ok när han inte gör det, så för att komma undan med att vara självisk så måste du helt enkelt vara jävligt bra.

   Det som stör mig mest är dock hur hans kroppsspråk är, det är helt annat än hur han framställer sig själv på twitter. Det är divalater och det klär på sin höjd Zlatan.

  • Jag håller med om att det är för tidigt i Sterlings karriär/utveckling för att motivera den höga lönen redan nu. Som du skriver, en högre procent med matcher där han presterar nära sin toppnivå så skulle det kännas mer motiverat med löneanspråken. Det är bara det att jag skulle tycka det hade varit tungt om han når upp till den nivån om ett par år i en annan klubb. Lönerna har varit misskötta i flera år, så i grunden är jag nöjd om klubben står på sig. Det hade förvisso varit trevligare om de börjat med det när Glen Johnson satt vid bordet. 🙂
   Hoppas att det är andra saker än en övertro på sitt eget värde som gör att Sterling inte skrivit på ännu, men det har flera indikationer på att han kanske inte har världens bästa omdöme privat.
   Sturridge fördelar och nackdelar verkar vi vara väldigt överens om.

  • Menar du på fullt allvar att Sterling är värd 75 m SKR i lön om året?
   Med dom kraven är det bara att packa väskan.

 2. Bra skrivet! Håller med till fullo och även i kommentarerna.

  För varje match som går sedan ett tag tillbaka så stör jag mig mer och mer på Sterling. Han verkar tro att han är hela stommen i vårt lag. Han får inte glömma att hade vi haft friska spelare eller forwards i form så hade han aldrig fått det ansvar han haft eftersom han är ganska så värdelös av och till för det lönekrav han har. Tycker det är sjukt. Hade faktiskt sett honom gå långt hellre än Coutinho som gladeligen accepterade 70k.

  Ska jag vara helt ärlig så har jag aldrig vart Sterlings största fan. Jag tycker han saknar en plan i varenda steg han tar, hans slutprodukt ser ut att handla mer om tur än att vara en kalkylerad pass/ett kalkylerat skott. Hans senaste mål har liksom tjongats rakt på mål men har gått lite turligt in genom tunnel eller liknande typ.

  Han är snabb på att ta djupledslöpningar vilket förvisso driver isär försvararna, men sen står han där och försöker göra en halvtaskig dribbling eller bränner ett skott eller sätter en pass på fel gubbe. Jag är redan mer imponerad av Ibe än vad jag någonsin har vart över Sterling. Vi får väl se…

  Man blir rätt förbannad när man reflekterar över det hela. Börjar bli lite så där less på Sturridges attityd också. Värre än Balotelli. Får vänta och se efter ett par matcher när han återfår matchform på riktigt, då kan man sopa den attityden under mattan som ni säger om han börjar panga in mål på riktigt.

 3. Grabben måste sansa sig. Han har väl kontrakt ett par år till med oss. Är han för näsvis är det ju bara att plocka bort honom från banan i en halv säsong. Det är ju inte det en så ung spelare behöver, men det kanske är vad någon som tror han är bäst i världen behöver för att få ner fötterna på jorden igen. Plus att det skulle visa övriga truppen att det är laget som är starkt och att det gäller att producera innan man kan kräva.

 4. Sjuka pengar men samtidigt så är Sterling någon att bygga laget runt de närmaste åren.
  Ger vi honom inte en högre lön (som är på tok för hög) så lär t.ex. Real plocka honom. Tror tyvärr han hellre ser en bänkplats och högre lön i Real än stjärnan (inom några säsonger) och regelbunden speltid i Liverpool

  • Varför är Sterling så viktig att bygga laget runt? Spelare som Coutinho och Sturridge är ju betydligt viktigare, tycker jag. Om Liverpool värvar ett starkt offensivt kort i sommar kommer inte Sterling att vara bland de 3 viktigaste offensiva spelarna. Samtidigt är även spelare som Ibe och Markovic på frammarsch.

  • Tycker Sterling räknas som en spelare att bygga laget kring. Jag anser att det behövs 8-10 spelare att ”bygga” kring. Spelare som spelar minst 30+ matcher varje år och inte är med i våra vanliga diskussioner vilka som måste bytas ut till nästa säsong. Där borde en av världens mest lovande 20-åringar passa in. Han presterar inte på topp varje match, men det gör inte Coutinho heller. Om Sterling bara skrivit på det där j-vla pappret tror jag att vi alla hade varit glada att ha kvar honom i laget. Försöker intala mig själv att det är agenten och inte Sterling som är problemet, men tiden börjar rinna iväg för den förhoppningen.
   Jag gillar både Ibe och Markovic, men om vi klagar på Sterlings slutprodukt så finns det en del klagomål på Markovic också. Jag hoppas givetvis att Ibe kan fortsätta på sin höga nivå, men han kommer troligtvis också att vara ojämn i några säsonger. Förhoppningsvis var inte detta hans karriärtopp, men med det lilla underlag vi har på honom så kan vi inte räkna med att vi kommer få en ny stjärna, men jag håller tummarna.

  • Ja, visst är Sterling bättre än Markovic och Ibe just nu, men betänk att Sterling kräver ca £100 000 i veckan MER än vad Ibes nya kontrakt verkar bli värt. Vilka signaler sänder det om man accepterar vilka lönekrav som helst? Hur ska Liverpool ha råd att behålla Coutinho, Ibe, Markovic mfl om de också börjar kräva superhöga löner? Vilket de mycket väl skulle kunna börja göra om de märker att klubben tillgodoser Sterlings krav. Det kan både ställs till ekonomiska problem och problem i omklädningsrummet om Liverpool tillgodoser Sterlings krav.

   Själva huvudproblemet är ju att Sterling inte är värd i närheten av vad han kräver att få betalt. Det var en annan sak när Liverpool gav Sturridge ett fett kontrakt, han kom tvåa i skytteligan och är den uttalade förstananfallaren nu när Suarez är borta. Det tror jag att alla köpte. Sterling är ju inte i närheten av lika viktig för laget och håller inte lika hög nivå.

  • Ofta känns det som klubben är lite väl snabb med att förbättra kontrakt när spelare är inne i en bra period. Det går oftast snabbare än en halv säsong för spelare att spela till sig väldigt lukrativa långtidsavtal.
   Självklart ser jag problemet om klubben viker sig i Sterlings fall. Rent ekonomiskt klarar klubben att ge honom 120k i veckan, men som du skriver, hur mångas agenter hade stått i kö för nya kontraktsförhandlingar dagen efter om så blir fallet.
   Hoppas bara det löser sig snart, dels för att jag vill ha kvar Sterling, dels för att situationen drar fokus från det som egentligen är intressant.

 5. Tycker inte man kan jämföra Coutinho med Sterling. Känns som Cotten har mer potential att bli världsspelare.
  Tycker Sturridge är den som måste ta tag i sitt spel och attityd, lära honom att det ett lagspel. Men hoppas att han skärper till sig och hittar rätt för han behövs där framme för att dra isär backlinjen.
  Men vi behöver målgörare, ngn som hugger i straffområdet, som gör ”fulmål”.
  Men känslan om laget är bra.
  YNWA

Kommentarer är stängda.