På förhand föredrog de flesta LFC-fansen att lottas mot Roma, mycket beroende på att deras lag är sämre än Bayern Münchens och Real Madrids på pappret. Å andra sidan har Roma nyligen slagit ut Barcelona, som ju har ett makalöst starkt lag på pappret.

Jürgen Klopps lagbygge är inte som vanliga lag, ni vet de som har svårare att vinna ju skickligare motståndarna är. Istället passar Liverpools spelstil väl mot lag med ambitionen att föra spelet; att vi har lättare att besegra Manchester City än deras betydligt sämre grannar United säger egentligen allt och lite till om den saken.

Real Madrid är ett fruktansvärt erfaret lag med stor vinnarmentalitet. De hittar sätt att vinna. Detsamma kan sägas om Bayern München, även om deras något åldrande lag stundtals såg segt ut mot Sevilla. Men… Klopps lag har en tendens att hitta sätt att vinna mot högklassiga motståndare.

Roma är förstås inget dussingäng. De påminner mycket om Liverpool. De har ingen chans på ligatiteln den här säsongen och har sällan varit seriösa guldkandidater de senaste årtiondena – lite som Liverpool. De köper unga, utvecklingsbara spelare som de förädlar och FSG:s filosofi genomsyrar båda klubbarna. Och båda klubbarna har fin historia att blicka tillbaka på. Och båda klubbarna har stora klubbikoner som ganska nyligen pensionerat sig. Och båda klubbarna har nyligen sålt nyckelspelare…  Och… ja, det går egentligen att hålla på hur länge som helst. Roma är Italiens motsvarighet till Liverpool. Just därför är Roma en drömlottning.

Det blir också en drömresa för de LFC-supportrar som reser till Rom för att se bortamatchen. Rom är troligtvis världens mest fantastiska stad och alla borde naturligtvis åka dit några gånger i livet – oavsett fotbollsmatcher. Det finns mängder av sevärdheter där, såsom Colosseum, Forum Romanum, Vatikanen, Pantheon och Lucas Leiva.

Jag gillar Romas lag. De blandar rutinerade kuggar med fräscha unga spelare. Alisson är en av värdens bästa målvakter, Manolas en klippa i försvaret, Nainggolan är über-versionen av Cattermole, Strootman har alltid varit skadedrabbad men en förbannat bra spelare, Dzeko ojämn men har egentligen alltid levererat i målväg. Och de har vassa talanger i form av exempelvis Schick och Under.

Att få hål på Alisson och stoppa Dzeko blir nycklar för Liverpool. Barcelona hade oerhört svårt att försvara sig när Roma började lyfta inlägg mot Dzeko och Schick – men LFC bör ha betydligt bättre förutsättningar att stoppa de storvuxna anfallarna. Pique och Umtiti är duktiga mittbackar men klasser sämre än van Dijk, Lovren och Matip i luftrummet. Det ska bli väldigt intressant om Romas tränare Eusebio Di Francesco kommer att leta andra anfallsvägar mot Liverpool – för hans anfallare kommer inte bli några ”luftens hjältar” mot van Dijk & co.

Den som jag fruktar mest är Alisson. Vi har sett de Gea stå på huvudet mot Liverpool och denna brasse är lika bra som spanjoren. Jag har sett Roma i 9-10 matcher den här säsongen och Alisson har gjort matchavgörande aktioner i majoriteten av de. Det kommer att bli en riktig prövning för Karius att mäta krafterna mot Alisson. Om Karius klarar det testet kommer nog ingen att förespråka en annan målvakt i sommar. Om Alisson överglänser Karius kommer nog många att vilja se honom i i LFC.

Hur man än vrider och vänder på saken har Liverpool goda chanser att slå ut Roma. Liverpool har visat en imponerande flexibilitet på sistone och har många strängar på sin lyra. Efter detta semifinalmötet kanske även svenska ”fotbolls-hipsers” – som ofta älskar just italiensk fotboll – också kommer att ge Klopp ett välförtjänt erkännande. 

1 kommentar
  1. Kul att så många är positiva.
    Tyvärr kan jag inte dela glädjen med er.
    Tror det blir alldeles för svårt den här gången. Italienska lag är expert på att spela defensivt om det behövs och om de scoutar Liverpool rätt vet de att om det är nåt vi har problem med så är det lag som backar hem och spelar defensivt.
    Jag hade hellre hoppats på Bayern som vill vara bollförande, tror de hade passat bättre för oss.
    Hoppas jag har fel men det känns som att vi får nöja oss med en semifinal den här gången.

Kommentarer är stängda.