Ragnar Klavan och Nathaniel Clyne är nya skadeavbräck när Liverpool ställs mot ligaelvan Bournemouth på Anfield.

I skuggan av Champions League har Liverpool fem matcher kvar att spela i Premier League. Först och främst handlar det om att säkra spel i CL nästkommande säsong, genom att sluta topp fyra. För att säkra en topp fyra-placering krävs nio poäng på de fem avslutande matcherna, förutsatt att Chelsea vinner alla sina matcher.

Chelsea och Liverpool möts om några omgångar på Stamford bridge, och vinner Liverpool då ska egentligen ingenting kunna stoppa LFC från spel i CL kommande säsong.

Nio poäng – tre segrar – räcker alltså för LFC i de avslutande fem bataljerna oavsett hur det går mot Chelsea. Först ut är Bournemouth hemma på Anfield under lördagskvällen. Och hemmalaget är givetvis tunga favoriter.

Morgondagens gäster ligger för tillfället elva i tabellen, med 38 poäng på 33 matcher. Bournemouth har i teorin inte säkrat nytt kontrakt, men har en hel drös lag och tio poäng mellan sig och nedflyttning.

Bournemouths form är varken särskilt bra eller särskilt dålig. Man har bara vunnit en av de sex senaste matcherna, men har samtidigt bara förlorat en av dessa matcher. Förra helgen kom man tillbaka sent i matchen mot Crystal Palace, efter att ha legat i underläge.

Den förre Liverpooltalangen Jordon Ibe finns i truppen, men engelsmannens medverkan i morgon är osäker. På skadelistan finns också Junior Stanislas, Tyron Mings och Adam Smith.

***
Klopp meddelade under fredagen att Ragnar Klavan och Nathaniel Clyne är otillgängliga för spel.

Sedan tidigare är också Joe Gomez, Joel Matip, Emre Can och Adam Lallana skadade.

Roberto Firmino hade en lättare skadekänning efter matchen mot City, men är redo för spel.

Jordan Henderson var avstängd i veckan, men får nu åter leda Liverpool ut på Anfield

***

Tidigare under säsongen vann LFC nere på sydkusten med 4-0 – Bournemouth största förlust för året. I en målrik första halvlek fanns Phil Coutinho, Dejan Lovren och Mohamed Salah i målprotokollet. Efter pausvilan sköt Roberto Firmino matchens sista mål och LFC vände hemåt med tre poäng.

Liverpool och Bournemouth har mött varandra fem gånger i Premier League-historien. The Reds har segrat i tre av dessa och Bournemouth har vunnit en.

Liverpool är – efter att United slog City förra veckan  – det enda laget i ligan som inte förlorat på hemmaplan. Det är 18 hemmamatcher sedan LFC förlorade, vilket är lagets längsta hemmastreak sedan augusti 2009.

Mohamed Salahs skytteligaledning minskades i veckan till fyra mål, då Harry Kane på något sätt tilldelades ett mål mot Stoke förra helgen, som tidigare tillskrivits Christian Eriksen. Salah har gjort 29 ligamål – tre fler än Swansea, West Brom och Huddersfield och lika många som Brighton.

Det brukar bli målglatt mellan lagen – 3.8 i snitt per match.

***

Matchen börjar 18.30 och visas i Viasats kanaler.

Chris Kavanagh är domare.

***

På annat håll…

…Jagande Chelsea ställs tidigare under lördagen mot Southampton på bortaplan. Southampton är i stort behov av poäng och kommer kämpa med tänder och klor för att ta sig över sträcket – något som ytterligare kan hjälpa LFC:s CL-jakt.

…Burnley och Leicester ställs mot varandra på Turf Moor, i en match som mycket väl kan bli avgörande för om Burnley når spel i Europa.

…Tottenham och Manchester City spelar på Wembley EFTER Liverpools kvällsmatch. Matchen i London inleds 20.45, vilket gör det möjligt att följa Premier League från 13.30 (när Saints-Chelsea börjar) till dess att toppmötet är över. Vilken dag!