Senaste nytt

Krönika: Derbyt på plats

[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

-Vi måste vinna, min fru är blå!
Min bänkgranne Phil var väldigt tydlig i sina åsikter, när vi stod där på The Kop och tittade på uppvärmningen till ett av de hetaste derbyn som spelats på många år. Han berättade att han hade lyckats få två av sina tre barn att bli röda, medan han kände att han misslyckats med den yngsta, som följt sin mors väg och valt den andra sidan. Man behövde inte vistas speciellt länge i Liverpool för att inse hur viktig den här matchen var för båda sidor, alla som märkte att vi var svenskar frågade om vi var där för matchen och vilken färg vi supportrade, beroende på vem som frågade fick vi sedan tummen upp eller någon svordom tillbaka. The friendly derby har en hel del ömsesidig respekt inblandat och Phils familj är långt ifrån den enda där båda lagen har supportrar i samma boende.

WEEKEND PREVIEW SPLIT:

Det har alltid varit lätt att ogilla Manchester United, som svensk Liverpool-fan är det oftast dem man kommer i kontakt med till vardags, dem man får debattera med och deras medgångssupportrande som man fått dras med genom åren. Att ogilla Everton har man med åren fått lära sig, genom att se många derbyn, läsa om rivaliteten och ta till sig det som våra spelare berättat om vad som ropas mot dem på läktaren. Efter att ha fått uppleva ett derby på plats känner jag nu att jag har än mer förståelse för hur viktig den här matchen är för de boende i staden Liverpool. Jag hade turen att hamna på en bra plats på The Kop och stod mellan två äldre herrar som haft sina platser där på läktaren i många år, de berättade om hur veckan varit, med sms från kollegor som berättade hur stort Everton skulle vinna, texter på nätet som skrev om hur Everton skulle spela för att slå oss.
-We are Liverpool!
-De kommer till Anfield, det är vi som bestämmer hur de ska spela, det är vi som bestämmer här!

Everton

Bara att Evertons fans trodde att de skulle kunna komma till Anfield och spela som de ville retade mina bänkgrannar något extremt. I en match på vår hemmaplan var det inget att annat som gällde än att de skulle få anpassa sig efter oss. Det var en väldigt spänd stämning på läktaren när matchen körde igång, YNWA hade precis sjungits med en sådan entusiasm att det inte gick att höra melodin i högtalarna(att högtalarna verkade sjunga på sista versen bidrog säkert också). Genast började det sväras över hur fult Barry alltid spelade på Anfield, vilket lag han än spelade i. Cissokhos oförmåga att komma ut och stänga av inläggen var nästa del att avhandlas. När sedan vi skapar hörnan, Suarez slår in den perfekt och Gerrard nickade in ledningsmålet exploderade det på läktaren. Euforin visste inga gränser, på något sätt kändes det redan då som att det här skulle bli vår kväll. Två Sturridge-mål senare började ramsorna om hur magiska vi var och hur tragiska Everton var att hagla från vår sida läktaren. Den inlevelse som fanns i de ramsorna var fantastiskt att få höra och att stå där bland herrar som sett 30-40 derbyn och vara en del av den ljudkuliss som ramade in matchen var en enorm upplevelse. Suarez 4-0-mål gjorde att spänningen försvann en aning från matchen, men det märktes att det var otroligt viktigt att verkligen trycka dit stadsgrannen. Sturridge straffmiss fick många att svära långa ramsor, bör tilläggas att en lång svordomsramsa på en engelsk läktare är väldigt mycket längre än de svordomsramsor man är van att höra till vardags. Strax före klockan tio var matchen slut och jag lämnade min sittplats, som den här matchen enbart var ståplats, för att möta upp mina reskamrater, som hade plats på annat håll på läktaren. Vi var alla tre överens om att stämningen på läktaren varit enormt häftig, något helt annat än det jag upplevt på Anfield tidigare. Att få se vår största derbyvinst sedan 82 live var såklart en ära. Vi gjorde en stor insats och i stort sett hela startelvan presterade på en hög nivå. Om ni någon gång får chansen, besök Liverpool, se ett derby, lyssna på befolkningen i staden, inandas stämningen och känslan kring matchen. Ni kommer inte att ångra er.

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Kommentar

Laddar...