Brendans lagbygge framstår som en lika seriös utmanare som Manchester City.

Det borde egentligen inte vara möjligt för en klubb som Leicester att utmana om ligatiteln. Inte ens med thaipengar. Ingen trodde att Leicester någonsin skulle kunna lyckas vinna Premier League – men alla tvivlare blev som bekant motbevisade för några år sedan – och ser klubben ut att göra en ny monstersäsong.

Jag tror visserligen inte att Leicester kommer vinna ligan den här säsongen, men just nu framstår de som ett lika stort hot som Manchester City. Visst, City är aningen skadeskjutet, där framförallt Laporte saknas i försvarsspelet – men deras lag har förstås en helt annan stjärnglans än Leicesters dito, oavsett om Laporte är med eller inte.

Leicester är en bra klubb och Brendan Rodgers är en bra manager. Brendan fick mycket kritik under sina sista år i Liverpool, vilket självklart inte bara var obefogad kritik, men jag gillar att han håller på att revanschera sig i Premier League. Rodgers ger sitt lag en tydlig identitet, Rodgers utvecklar spelare, Rodgers bygger ett vinnande spel.

* * *

Rodgers stora fall i Liverpool var att klubben sålde Luis Suarez och att ersättarna var en sisådär sju, åtta klasser sämre. Nu är en stor försäljning – nämligen Maguire – en del av Leicesters framgång. Försäljningen av Maguire öppnade nämligen upp för Caglar Söyüncu, som har varit en av ligans absolut bästa mittbackar hittills den här säsongen. Turken har överglänst exempelvis Maguire, därom råder inga tvivel. Maguires betydelse för Leicester kan förstås inte jämföras med Suarez för dåvarande Liverpool, men denna försäljning innebar ett lyft för Brendans lag – vilken skillnad.

Brendan förtjänar mycket beröm för sina nuvarande framgångar i Leicester, men jag tror ändå inte han var rätt manager på sikt för Liverpool. Ja, vi har fått in Jürgen Klopp som otvivelaktigen har gjort megasuccé, men jag tror att grundproblemet med Brendan var hans lite gammeldagsa brittiska synsätt till managers inflytande över transfers. Det var uppenbart att han inte gillade att transferkommittén tog besluten kring vilka spelare som skulle köpas in, medan Klopp är van och accepterar att inte bestämma allt på den fronten. Det är en väsentlig skillnad mellan Brendan och Klopp, och gör att den sistnämnde rent organisationsdynamiskt passar in bättre i FSG:s sportsliga organisationskarta.

* * *

Jag har på intet sätt tagit ut ligasegern i förskott, bara en dåre skulle göra det, men klart är i varje fall att Liverpool har försatt sig själva i en bra sits inför framtiden. Man bara vinner och vinner, och sätter press på lagen under.

Med ett Manchester City som har problem i försvarsspelet skulle jag inte bli förvånad om Leicester blir en minst lika tuff konkurrent till Liverpool den här säsongen. Jag tror inte att de kommer att tappa, tvärtom finns stor utvecklingspotential i många av deras unga spelare, som skulle kunna växa ju längre säsongen pågår. City är läskiga på så vis att de har potential att vinna 10-15 raka matcher och spruta in mål, men Leicester är ett gediget lagbygge som på intet sätt bör underskattas. Good job, Mr Rodgers.