Idag kom beskedet att Thiago lägger fotbollsskorna på hyllan.

När Liverpool värvade Thiago Alcantara frångick man den värvningsmodell som tjänat klubben så väl. Thiago anslöt som en extremt etablerad och färdig spelare, men också som en aning åldrande spelare (29 år) och som en spelare med en lång skadehistorik.

Tillsammans med Naby Keita, som värvades ett par år tidigare, skulle Thiago utveckla Liverpools spel. De skulle ge laget ett bättre, stresståligare och mer kreativt bollinnehav.

Det råder inga tvivel om att Keita misslyckades i Liverpool, men Thiagos tid i klubben är inte lika lätt att sammanfatta. Under sina 4 år i klubben spelade Thiago 24, 25, 18 och 1 ligamatcher. Det är uppenbart att kurvan har pekat nedåt; lika uppenbart är att Thiago verkligen tillförde mycket under de matcher som han faktiskt kom till spel. De med kort minne kanske endast minns den senaste säsongen där han i stort sett var permanent skadad, men faktum är att han var en starkt bidragande faktor till lagets slagstyrka föregående säsonger.

Inte minst säsongen 2021/2022 när Liverpool kom tvåa med 92 poäng(!) var Thiago en av lagets absolut bästa spelare. Hans enormt höga tekniska nivå, skicklighet i passningsspelet och spelöga gav Liverpool precis den dimensionen som Jürgen Klopp hoppades på när han värvades in. Lagets övriga mittfältare saknade verkligen inte kvalitéer – men de saknade Thiagos spetskompetenser.

* *

Nu ska Thiago försöka sig på en tränarkarriär. Där har vi sett spelare ha varierande framgångar efter spelarkarriärerna. Det är lättare att vara elev än lärare, men Thiago omges av en aura inte helt olik Xabi Alonso. Båda är bolltekniker av världsklass, men också intelligenta, vältaliga och analytiska fotbollsmänniskor vars beslut under spelarkarriären har rustat de väl inför tränarkarriären. Liksom Xabi har Thiago spelat för en spansk gigant, Bayern München och Liverpool. Det är megaklubbar som spelar i megaligor.

Man kan gissa, med betoning på gissa, att Thiago gärna hade avslutat med ett par år i Serie A. I en liga som spelar i ett lite lägre tempo hade Thiago troligtvis kunna dominerat i ytterligare några år, men dessvärre höll inte kroppen.

Just alla dessa jäkla skador kommer att prägla Thiagos eftermäle. Alla kommer nog att hålla Thiago otroligt högt och göra bedömningen att han är en av de finaste fotbollsspelarna som de har sett, men samtidigt alltid med tillägget ”tyvärr var han skadad så mycket…”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *