Liverpool tog en programenlig seger mot Newcastle, Manchester City gjorde detsamma mot Leeds.

Jag kan inte minnas att två lag har varit så pass överlägnsna i Premier League som Liverpool och Manchester City är idag. Man pratar, med all rätt, om att PL är världens bästa liga – men Liverpool och City bildar en tvålagsliga i ligan. Liverpool och City spelar i en egen liten liga.

Säsongen 03/04 vann Arsenal PL i överlägsen stil. De tog 90 poäng och gick obesegrade genom ligasäsongen. Naturligtvis en otrolig bedrift. Varken LFC eller City kommer att gå obesegrade genom den här säsongen, men frågan är om Arsenals 90 poäng inte hade slutat i en tredjeplats den här säsongen?

* * *

Med 4 matcher kvar har City 83 poäng och Liverpool 82. Allt talar för att man kommer ta fler poäng än de 90 som Arsenal tog 03/04.

Liverpool tog för övrigt 99 poäng 19/20 och 97 poäng 18/19. Otroligt nog vann man bara en ligatitel de två årena.

Anledningen till att LFC inte vann 18/19 var förstås att Manchester City. Det är också anledningen till att man eventuellt inte vinner den här säsongen.

* * *

Apropå Arsenal 03/04. De åkte ut i kvartsfinalen i Champions League. Chelsea blev för svåra efter ett jämnt dubbelmöte.

Den säsongen spelades CL-finalen mellan Monaco och Porto. Det var säsongen då José Mourinho tog en skrällseger i turneringen. Därfter lämnade Mourinho och ett stort antal spelare Porto för Chelsea. Resten är historia, som man brukar säga.

Villarreal är den här säsongens stora skrällag i CL. Liverpool tog en säker seger i första mötet, men historiken visar att man inte ska ta ut något i förskott efter en match i CL-dubbelmötena.

* * *

Igår tog Liverpool en bekväm och relativt enkel seger mot Newcastle. Min känsla var att Newcastle aldrig trodde att de hade en chans. Istället för att slåss för poäng slogs de för att inte förlora med stora siffror. Det kanske bara var min känsla, men om den stämmer, har Liverpool ett stort mentalt övertag på vissa motståndare. Då ska man komma ihåg att Newcastle har levererat bra resultat under år 2022, bland de absolut bästa i hela ligan, faktiskt. Ibland hjälper det att spendera någon enstaka miljard i januarifönstret.

Eftersom City har en ”autopilot” i klass med Liverpools tar de också seger efter seger. Jag bemödar mig inte att kolla på Citys matcher, precis som när Liverpool spelar är det oftast bara en tidsfråga innan de gör mål ändå.

* * *

Det kanske mest imponerande med Liverpools truppbygge är att man har en lika bra – om inte bättre – bredd än City. Pep Guardiola har fått möjlighet att spendera miljarder på sina trupputfyllare, medan Klopp har behövt fynda, sälja och framförallt utveckla spelare för att skapa den nuvarande bredden.

För första gången har Klopp superlyxen att kunna rotera spelare utan att kvalitén på planen sjunker. Det har både resulterat i bra resultat och en i princip tom skadelista. Spelare som Konaté och Matip har haft skadeproblem de senaste årena, men i och med att de inte matchas överdrivet hårt hinner de återhämta sig i god tid till nästa match. Den förmånen hade inte Matip förra säsongen och då kom skadorna som ett brev på posten.