[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Sedan säsongen tog slut har Liverpool ständigt uppmanats att lägga enorma pengar på en anfallare. Kanske är det dags att fråga sig om det inte vore bättre för laget att våga ignorera de ständiga ropen om att en stjärnanfallare måste in?

Missförstå mig inte. Liverpool skulle behöva en ny Luis Suarez. En anfallare som levererar match efter match. Som avgör match efter match. En spelare som på egen hand förbättrar lagets poängskörd avsevärt. No shit, Liverpool behöver en sådan anfallare. Precis som alla andra också gör.

Transfermarknaden är lurig. I grund och botten är förstås inte fotbollens transfermarknad särskild annorlunda än andra ’marknader’. Det handlar om att göra smart business. Det handlar om utbud och efterfrågan.

Utbudet av på anfallare av Suarez kaliber är förstås oerhört litet. Jag skulle påstå att det överhuvudtaget inte existerar på dagens marknad. Ingen spelare som är lika bra eller bättre än Suarez kommer att säljas i sommar. Åtminstone inte till Liverpool. Det skulle krävas en miljard svenska kronor för att köpa en spelare av den kalibern. Det kommer inte FSG att lägga på en anfallare oavsett Raheem Sterlings vara eller icke vara i klubben.

Efterfrågan av en anfallare av Suarez kaliber är förstås enorm. Av väldens samtliga klubblag är egentligen Barcelona den enda klubben som inte behöver en till Suarez. Real Madrid, Bayern München, Manchester United, PSG och andra klubbar med en helt annan ekonomisk kostym än Liverpool skulle bli avsevärt förstärkta av att få in Suarez i laget. Det tror jag alla är överens om.

Jag kanske låter lite uppgiven, men det förefaller fullständigt osannolikt att Liverpool skulle kunna rekrytera en världsklassanfallare i sommar. Orsakerna till mitt pessimistiska, eller snarare realistiska, resonemang är redan angivna. Det kommer inte att gå.

Christian Benteke är den anfallaren som Brendan Rodgers vill ha in. Naturligtvis har belgaren kvalitéer. Naturligtvis är han ingen ”sopa” – men han är heller ingen världsspelare och kommer aldrig någonsin att bli det. Frågan som jag ställer mig är; hur mycket kommer Liverpools nuvarande lag att förbättras om klubben köper Benteke eller någon dylik anfallare?

Liverpools nya anfallare måste hålla högre klass än samtliga nuvarande, exklusive Daniel Sturridge. Den nya anfallaren måste vara klasser bättre än Mario Balotelli, Rickie Lambert, Divock Origi och Danny Ings. Annars är det slöseri med resurser att lägga stora pengar på en ny anfallare. Det är just här som jag blir skeptisk. Det finns mycket som talar för att Ings och Origi passar in i Liverpools spel betydligt bättre än vad Benteke gör. Och Balotelli betraktar jag som en klart skickligare spelare än Benteke, även om italienaren saknar spelintelligens, trots alla de taktiskt slipade tränarna som han har haft i sina tidigare klubbar.

Kanske skulle Liverpool må bra av att strunta i Benteke och använda de cirka £30 miljonerna på en annan position? Jag leker med tanken att man skulle försöka hitta ytterligare en högklassig mittfältare med offensiv spetskompetens. Denne skulle spela tillsammans med Philippe Coutinho och Roberto Firmino. Trion skulle kunna ligga bakom en ensam anfallare. En högklassig spelare där – med genombrottsstyrka och målfarlighet – skulle innebära att den ensamma anfallaren helt enkelt inte skulle kunna misslyckas. Och det skulle innebära fullständigt fantastiska förutsättningar för spelare som Ings, Origi och Balotelli att leverera i Sturridges frånvaro.

Samtidigt gäller förstås samma princip för mittfältaren som för anfallaren. Det måste vara en världsklasspelare för att vara värt att spendera enorma pengar på honom. Liverpool har redan bra alternativ som Adam Lallana, Jordon Ibe och Lazar Markovic. Jag tror fortfarande stenhårt på alla tre.

Men, om Liverpool har möjlighet att värva min och många andras personliga favorit Felipe Anderson så bör man strunta i Benteke och värva honom. Han skulle kunna spela vänsterytter på ett ypperligt sätt. Hans fysik skulle komplettera de andra brassarnas. Han är stark och hårt i kroppen, men samtidigt oerhört teknisk. Anderson är ung, men redan otroligt bra. Han dribblar, gör mål och är allmänt svårstoppad. Prislappen vore oerhört hög och kanske är Lazio överhuvudtaget inte intresserade av att sälja – men det är värt att försök. Vad tycker ni?

51 kommentarer
 1. Instämmer helt. Tycker man ska ge Ings och Ibe chansen i år. Tänka tre fyra år framåt. Håll i pengarna lite. Det finns mycket ung talang i laget och jobba med den istället för att köpa spelare som är ca 5:e bäst i ligan på sin position och knappt förstärker laget.
  4-2-3-1 uppställning med Millner Henderson på inre mittfältet. Ibe, Coutinho och Firmino framför och sedan Sturridge / Ings längst fram. Ett lag som vi förhoppningsvis kan spela med även om tre år.

 2. Så sant. Bara egentligen kolla på ett annat lag. Dock ett landslag som i stort sett klarat sig utan striker sedan Pauletas tid och inte ens han var väll speciellt bra i Portugal om jag minns rätt. Det handlar om en bra konstruktion bakifrån annars så kan den ensamme där fram aldrig nå sin fulla potential. Bortsett då ifrån fenomen som cris, Leo , Luis Zlatan.. Finns säkert många antal mer exempel på liknande men för mig så är just Portugal ett bra.

  • Vad definierar du Ronaldo som i dagsläget? Och särskilt lyckade har väl faktiskt inte Portugal varit sett till vilka stjärnspelare man faktiskt har.

  • Ronaldo är en fri spelare och inte en striker( primapunta) ensam forward. Begreppet striker är taget ur sitt sammanhang. Ronaldo är ingen striker han är en offensiv yttermittfältare som alltid befinner sig i en fri roll din sågare. Resonemanget jag gv tror jag även du, OS, fattar.

 3. Ett ganska dåligt exempel för Portugals anfallare gör nästan aldrig mål! Där har de en viss Ronaldo som gör målen och vi har ingen Ronaldo i laget.

  Gick ju inte så bra förra säsongen när anfallarna snittade typ ett mål var och det var ju inte direkt så att mittfältarna öste in mål…
  Varför skulle det bli skillnad nästa säsong?
  Vågar vi chansa på det….

  • Firmino kan göra skillnad bland annat. Och iom det så tror jag även du fattar att det jag menar är att vi kan fungera även utan en superstriker nästa säsong med mål bakifrån med dem spelare vi fått in och redan har.

   Så pointen jag ville ha fram var att : exakt Portugals forwards gör nästan aldrig mål, =deras mål kommer från andra ställen

 4. Jag tror att faktiskt att du har helt rätt, vilket faktiskt är lite skrämmande eftersom det innebär att jag har större förtroende för dig än Rodgers vad gäller värvningar 🙂 Du borde kanske värvas till Transferkommittén :- )

 5. Som jag ser det så har Liverpool en lagdel som kan mäta sig med övriga topp 4 och det är mittfältet.

  Anfall, Backlinje och Målvakt är inte bra nog sett till konkurrensen så om det är någonstans vi ska spendera stora pengar så borde det vara inom de här områdena.
  Sedan handlar det ju precis som du skriver om tillgänglighet på marknaden. Eftersom Sturridge inte är tillgänglig bör anfallspositionen ha högst prioritet men som du säger ska det då också vara på ett alternativ som verkligen stärker oss och som det ser ut just nu är ett sådant alternativ inte tillgängligt. Men om vi väljer att värva ytterligare en offensiv mittfältare förbrukar vi inte enbart resurser där vi redan är starkast utan stänger även dörrar för spelare som Lallana, Markovic, Ibe att faktiskt nå sin fulla potential och bli användbara spelare på riktigt.

  Finns det någon mittback/ defensiv mittfältare eller målvakt som vi kunnat värva in som utan tvekan hade tagit plats i vår startelva och varit lika bra eller bättre än konkurrenternas motsvarigheter, då tycker jag resurserna borde spenderas där.

  • Fruktansvärt bra skrivet. Håller med om allt du skriver.

 6. Tror ni det finns någon sanning i rykten som gör gällande Higuain ska VILJA komma hit.
  Finns den vilja av någon anledning så är det väl tjänstefel att inte trycka in allt vi har kvar på honom och sen börja sälja av dökött?
  Kan det vara vårt ambitiösa fönster hitills som gör gonzalo lite sugen? Han vill spela i PL och här blir han given etta.

  Har såklart svårt att tro det, är så mycket BS ute på alla sidor som vanligt i sliiytider.. men man blir ju lite hoppfull.
  En sådan värvning tar oss tillbaka i toppstrid vill jag tro.

  • Att Higuain vill? Fullt möjligt.
   Att Napoli släpper honom för annat än absurda pengar? Aldrig.

  • Nej det har du såklart helt rätt i.
   men läste att han skulle ha sagt åt presidenten där att överväga ett vettigt bud från oss, samt agenten att få ner han ”värde”.
   Men det kanske dom skiter blanka fan i. Och det kan med stor sannolikhet vara skitsnack allt ihop.

  • De Laurentiis sägs kräva minst £47m för Higuain. Det skulle aldrig FSG betala. £30-35m kanske, men Napoli är historiskt svår klubb att handla från.

   Logiskt sett blir det omöjligt: Liverpool betalar inte sådana summor (framförallt inte för 27-åringar), samtidigt som Napoli har väldigt lite anledning eller motivation att sälja – de hittar ingen hyfsad ersättare för hälften. Dessutom efter säsongens besvikelse lär inte stenhårde De Laurentiis vara mer sugen på att ge efter (vilket i vanliga fall hade varit snudd på omöjligt).

   Ska någon klubb köpa Higuain de närmaste säg två åren, då är det för att de överbetalar. Alternativt är det när han närmar sig 30 år fyllda och gradvis börjat tappa sin förmåga.

  • Samtidigt verkar vare sig Balotelli eller Borini vara helt oattraktiva i Italien, båda har i omgångar under åren ryktats just till Napoli. Missminner jag mig inte har även Lucas ryktats dit tidigare, förvisso ny situation nu. Kanske kan vi skeppa dessa plus 25-30 miljoner och få Higuain. Visst skulle han kräva en hög lön men den lär väl vara i klass med dessa tre tillsammans. Hellre en klassanfallare än tre pengasilar som vi bara kan vänta på att få ge bort.

   Skulle det inte hända mer den här sommaren än att Clyne, Higuain och Illarrmendi köps för ca 80-90 miljoner pund samtidigt som vi tappar Lucas, Borini, Balotelli och Sterling för ca 65-70 miljoner in så skulle inte jag gråta iaf.

 7. Mkt bra skrivet.

  Jag förstår inte varför vi är så heta på Benteke…

  Jag ser framför mig en 442(diamant)

  Mignolet
  Clyne Skertel Sahko Moreno
  Can
  Hendersson Milner
  Coutinho
  Sturridge Firmino

  Så i Sturridge frånvaro borde klara säkert Ings, Origi(ordinarie i vm för Belgien förra sommaren) eller Balotelli(om han blir kvar) kunna göra bra i från sig i anfallet…
  I dagsläget har vi Lambert och Borini och kan tycka vi måste bli av med anfallare inna vi handlar… Benteke vist men inte för de pengar det ryktas om, då måste det vara bättre att jaga Higuain eller Lacazette.

 8. För att förbättra vårt ligaresultat behöver vi antingen a) göra fler mål b) släppa in färre mål, c) så klart helt en kombination av de två.

  De fåtal gånger Lucas varit en ”imposing force” de senaste åren har man ändå märkt skillnad. Vi har haft en helt annan trygghet i spelet, en annan stabilitet. Ett (av flera) defensiva problem sedan Benitez-eran är just att den enda defensiva mittfältaren vi haft sedan Mascherano är just Lucas. Gerrard, Allen och allt vad de hetat har absolut inte varit värdelösa – men heller inte bra nog ur ett defensivt perspektiv. Jag ser heller inte att Emre Can ska skolas om till en sådan – han är helt enkelt inte en defensiv mittfältare, utan att har snarare andra egenskaper.

  Apropå tanken att investera ”Benteke-kapitalet” på någon annan position skulle jag i sådant fall hellre spendera dem på en defensiv förstärkning. Mittback och defensiv mittfältare är de jag kommer att tänka på, men med tanke på vårt överflöde av mittbackar känns det inte aktuellt – åtminstone inte denna sommar.

  I övrigt vad det gäller Benteke och anfallsdebatten förstår jag överhuvudtaget inte varför Benteke ens är på agendan. Vårt inläggsspel har varit värdelöst i ett gäng år, och vi har snarare en rad offensiva mittfältare som med den fördel söker lösningar centralt i planen. Någonstans måste det ju ändå handla om att sätta upp en strategi och taktik efter sina styrkor. Vi såg exempelvis hur många (för honom) lämpliga bollar Carroll fick att jobba med. Något säger mig att Benteke skulle bli något snarlikt, även om han inte är fullt så begränsad som Carroll.

  Det som dock oroar mig mest angående Benteke är hans arbetsmoral – där Rodgers klart och tydligt vill spela en slags högintensiv fotboll med aggressivt presspel (även om det utövas på egen planhalva). Benteke blev nyligen totalsågad av sin förbundskapten just med anledning av detta (hans arbetsmoral), där han liknade honom vid en stolpe (”stood there like a pole”). Bara där borde Liverpool redan för länge sedan dragit öronen åt sig.

  • Vet ej om du sett Benteke spela men verkar inte så. Att du nämner Carroll i samma mening som Benteke är helt fel. Benteke gjorde två mål på huvudet förra säsongen. Han gör nästan alla sina mål med fötterna även om han är duktig med huvudet. Hans arbetskapacitet är däremot något jag kan hålla med honom. Den är inte lika låg som Balotellis men inte lika hög som sturridge, Suarez, Ings.

   Jag hoppas fortfarande på att ingen lägger bud på Lacazette och att han känner att han vill röra på sig och i slutet av fönstret så säger han skitsamma, Liverpool it is.

  • Där har du fel, han gjorde 4 mål med huvudet. Utöver det gjorde han ett straffmål och 3 stycken till via låga krossbollar. Resterande 5 kom 3 mot QPR, 1 mot Crystal Palace och ett mot Utd.

   Låter inte speciellt lämpligt med tanke på hur Liverpool har spelat senaste åren.

  • I rangordning så känns forwardssituationen som viktigast. Men frågan är om man får tag i en forward värd att satsa på? Skulle man däremot kunna lösa William Carvalho så vore det riktigt välinvesterade slantar. Han är en riktig härförare som äger mittfältet i match efter match. Jag skulle säga att han är minst lika bra som Nemanja Matic. Å alla vet ju vilken inverkan han har i Chelsea! Visst det skulle kanske kosta 40 miljoner pund men det vore det verkligen värt. Jämför man vad man får för pengarna mot Benteke så är det solklart för mig. Av de strikers som verkar vara tillgängliga så är det nog bara Lacazette jag tycker är riktigt intressant. Honom för under 30 miljoner pund skulle vara kanon! Men jag är tveksam till att han väljer en klubb utanför CL…

 9. Håller delvis med! Bra tankar i krönikan men att Balo skulle vara bättre än Benteke kan jag inte köpa alls. Balo är inget hot överhuvudtaget men det är Benteke. Däremot så håller jag med om att Benteke inte är bättre än Sturre. Att betala £25-30m för Benteke är alldeles för högt pris! Ville ha Bacca men han gick tyvärr till Milan!

  • Skulle du spelat Benteke som Balo spelades den gångna säsongen så lär det inte bli mycket av Benteke heller.

  • OS// Jag är inte BR så det är helt orelevant vad jag skulle gjort! Tror varken Balo eller Benteke är rätt för våran klubb!

  • Vad har då din åsikt för värde om man inte hypotetiskt kan diskutera vad den åsikten skulle ha för betydelse om den omsattes till praktik?

  • Håller med i det du säger förutom Balo. Han kan vara ett hot men inte i vårt spelsätt. Han verkar helt enkelt inte hänga med i svängarna. Bacca hade passat oss bra. Förstår inte varför vi inte kunde satsa på honom. Han kunde gett oss 2-3 bra år och då kanske Origi och Ings är stjärnor.

  • JohanE: Benteke verkar tyvärr inte hänga med i svängarna i Belgiens landslag heller… Och de spelar betydligt mer som Liverpool än vad Aston Villa gör. Jag skulle inte ha någonting emot om Liverpool gjorde någonting som man nästan aldrig gör, dvs har tålamod med spelare, i detta fall Balotelli.

  • Jag håller med till 100%. Kollade in Felipe Anderson. Han Firmino och Coutinho skulle bli våra Knatte Fnatte Tjatte!
   Jag hade också gett Balo ett år till istället för Benteke.
   Sturridge, Ings, Origi och Balo får slåss om Striker positionen i en 4-2-3-1 eller 4-3-3.
   Ibland önskar jag att du var vår chefscout Pelle!
   Benteke känns bara fel.

 10. Sunt resonemang! Vore intressant å se vad Sturre Ings Balo och Origi skulle kunna göra släppa Borini Lambert Enriqe mm plus kvarvarande budget på en klass spelare till!

  Typ Felipe Andersson Irralmendi eller Reus

 11. Allt vi tar in i anfallsväg jämförs med Suarez och vi måste ändå inse att han är unik i spelet han presterade sista säsongen med oss. Vi kommer inte hitta någon som honom men frågan är om vi ändå ser oss om efter en anfallare av klass varför inte testa Lyon om Lacazette. Starta med ett bud på £35m och erbjud en lön på £100` och gör det innan Sterling säljs. Hur det än kanske de kan triggas till att sälja eller så tackar de nej till allt.

 12. Italienska klubbar har insett att dom kan sätta enorma prislappar på men ska dom köpa då vill dom knappt betala flygresan.
  Kan det bero på att vi betalar överpriser och ger spelarna höga löner?

  • Mest för att de är i ekonomisk kris och tvingas sälja sina bästa spelare.

 13. Även om jag inte skulle tacka nej till Felipe och håller med i analysen att det vore svårt för anfallare att lyckas bakom det mittfältet, känns det som vi återigen riskerar att gå i fällan ”det löser sig kanske med det vi har”-tänket. Visst, man är helt klart nöjd med sommarens silly so far, men en anfallare av pure class borde varit prio 1, 2 och 3 sedan den dagen man tog i hand med Barca om Suarez, anser jag. Balotelli har fått sina chanser och aldrig varit i närheten av att visa något. Borini skulle ha reats ut redan förra sommaren och Lambert är alldeles för trög för att göra någon nytta. Det är bara att skeppa dessa tre och har vi tur ger det oss 20 mille att spendera på en ny forward. Lägg därtill att vi kan använda deras tre löneposter på en enda spelare, så borde det rent ekonomiskt gå att ro i hand.

  Benteke känns dock knappt som en uppgradering mot det vi har, så kan inte ens begripa hur vi ens överväger honom. Det visar ju bara att vi inte lärt något av tidigare år.

  • Men idag känns det som Benteke är det enda alternativet! Vem är denna klassanfallare du pratar om? Är det någon tillgänglig och som är ok att vi inte har CL spel ?

 14. Bra krönika. Håller med att vi behöver ingen mer anfallare. För det verkar inte finnas ngn med den digniteten som vi skulle vilja ha/behöva.
  Jag vill ha in Irralmendi som defensiv (Alonso stil). Tycker det räcker. Visst går Sterling så behövs en kvalité spelare till.
  Men tycker det ser intressantare ut i laget än förra sommaren. Har mer förhoppningar nu.
  YNWA

 15. Jag tror du underskattar en strikers betydelse. Bara för att man har grymma spelare bakom sig betyder inte det att man kan ha en halvbra striker. Se Chelsea förra året innan de fick costa. Vi måste ha in en striker av hög klass och det tycker jag benteke har. Jag har alltid tyckt han har varit farlig när vi mött villa och jag tycker han är mer lik drogba än carroll.
  Dock tycker jag prislappen är alldeles för hög men runt 20-25 milj tycker jag han är värd.

  • Coutinho: Poängen är inte att förringa anfallares betydelse utan snarare lyfta att den anfallaren som Liverpool troligtvis kommer att köpa kanske inte ens är särskilt mycket bättre än de som redan finns på plats. Beträffande Drogba så var han förstås fantastisk i Chelsea för några år sedan, men det som Liverpool behöver är inte en ny Drogba. Det är en ny Torres eller en ny Suarez. Benteke är inte värd £25m för LFC om han inte förbättrar laget avsevärt.

 16. Vilken anfallare i £30-35m klassen finns tillgängliga för ett lag som Liverpool?

 17. Jag förstår inte vad vissa ser i Balo?? Balo ser slö och många gånger helt ointresserad ut. Hans kroppsspråk är allt annat än positivt och sprider inte energi till laget. Benteke är bättre anser jag, en stark spelare som är farlig i straffområdet. Ändå vill jag inte att vi satsar på Benteke för att han är för dyr och bättre spelare finns även om de är få. Han har presterat för lite för att vara striker nr 1 i LCF. Bacca och Higuain skulle jag föredra om jag fick välja.

  • Johannes: Kolla på Benteke när han spelar för Belgiens landslag (som spelar kortpassningsspel) istället för när Aston Villa tjongar långbollar mot honom. Då kommer du att se att även Benteke ser oerhört orörlig ut med den typen av fotboll. Belgiens förbundskapten Wilmots beskrev Benteke som ”en flaggstång” efter torsken mot Wales senast.

  • Pelle// Jag har bara sett Benteke i Villa! Men oavsett så läste du väl att jag inte ser någon mening i att köpa Benteke? Om Benteke är en ”flaggstång” vad är Balo då??

  • Johannes: Jag tycker inte att det var arbetsinsatsen som var fel på hos Balotelli 14/15. Som sagt, jag skulle önska att Liverpool för en gångs skull har tålamod med spelare, men det kommer man nog inte att ha. Kanske skeppas till och med Markovic, vilket väl på något sätt nästan vore ett rekord i kort tålamod.

  • Pelle// Håller med om Markovic! Ge honom chansen ett år till – minst!

  • Det är förhoppningsvis bara rykte angående Markovic. Tror inte LFC skulle sälja honom såvida de inte får ett högre bud än vad de köpte honom för och det tror jag inte Benfica kommer göra. Skulle bli mkt förvånad om Markovic inte är i vår trupp när transferfönstret stänger

  • Det verkar som att Clyne kommer att offentliggöras imorgon onsdag.

 18. Benteke är bättre än alla anfallare i truppen idag bortsett från Sturridge. Trots sin svacka där efter skadan så snittar killen ett mål varannan match. Det är riktigt bra för ett lag som inte direkt gör många mål.

  • Det är Zlatan också, gör det honom till en smart värvning?

 19. Och där blev Clyne klar. Skönt!

 20. Man kan vända o vrida på Benteke hur mycket man vill och tycka han är en klassanfallare eller en orörlig ”carroll” som är tung på inlägg enbart.
  Det man dock ska ta hänsyn till när man anser att Benteke vore en uppgradering för oss är ju hur VI ( LFC ) spelar fotboll under BR och vad vi har för spelare som ska leverera bollarna till forwards.
  Vi spelar antingen possesionspel med boll eller med kortpassningar med instick etc genom mitten. Vi är det lag i ligan som slår klart minst inlägg ca 400 totalt säsongen 14/15.
  Benteke gör ca 60% av sina mål på inlägg och är generellt ganska klumpig ( osmart ) fotbollsspelare som använder sig av kraft för att dominera enskilda försvarare i inläggsspelet.
  Det spelet som LFC inte spelar är alltså han styrka. Vi kommer denna säsong ha Couthino och Firmino som ska servera forwards och de gillar ju mer att spela djupledsbollar, instick eller smarta väggspel genom mitten, alltså den fotboll som är Bentekes svaghet.
  Detta gör att jag personligen anser att ett köp oavsett om det är för M15£ eller M32,5£ är felaktigt.

  Om vi nu ändå ska spendera de pengarna samt M50£ ( 40 som vi får behålla ) för sterling borde vi rimligen göra det på spelare som Carvalho, Höwedes och Volland som skulle göra vår trupp mycket mer komplett och Volland är en smartare spelare än Benteke och har väldigt hög potential till att bli riktigt bra. Sen att han redan fungerar bra med Firmino kan ju inte heller anses som en nackdel.

Kommentarer är stängda.