[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Liverpool verkar vara beredda att dumpa Javi Manquillo. Frågan jag ställer mig är; vad förväntade sig egentligen Liverpool av den unga spanjoren?

Det var inte under några vanliga omständigheter som Liverpool värvade Javi Manquillo förra sommaren. Den spanska U21-landslagsmannen anslöt på ett 2-årslån med köpoption – och efter något år ytterligare skulle Atletico Madrid i sin tur ha rätten att köpa tillbaka honom för en fastställd summa. Märkliga turer, minst sagt.

Om Manquillo hade lyckats i Liverpool hade Atletico Madrid antagligen köpt honom om ett par år.

Om Manquillo hade misslyckats i Liverpool hade han helt enkelt bara återvänt till Atletico Madrid.

Enligt min mening kan man varken säga att Manquillo lyckades eller misslyckades under sin säsongen 14/15. Inledningsvis fick han stort förtroende av Rodgers, men förtroendet försvann i princip helt och hållet i samband med att managern införde en 3-backslinje. Då blev offensivare spelare som Lazar Markovic och Jordon Ibe helt plötsligt bättre alternativ på högerkanten. Min tolkning av situationen är att Markovic och Ibe fick mer speltid på grund av taktiska skäl. Rodgers ville att spelaren skulle inta en högre utgångsposition och utgöra ett större offensivt hot än vad Manquillo kan göra. Det är förstås lättare för yttermittfältare som Markovic och Ibe att spela på den positionen , i synnerhet då uppgifterna var mer som en yttermittfältares än en högerbacks. Man kan således konstatera att Manquillo hamnade i kläm när Rodgers gjorde taktiska justeringar.

Den individuella prestationen från Manquillo var ändå, helhetsmässigt sett över hela säsongen, klart godkänd. Det är åtminstone min åsikt. Grabben hade knappt spelat A-lagsfotboll innan han kom till Liverpool, men klarade ändå av att spela i Premier League. Det är klart godkänd.

I dag kan man läsa i flera engelska tidningar att Liverpool vill dumpa Manquillo. Man vill avbryta lånet. Jag kan inte undvika att bli lite besviken på Liverpool. För vad hade klubben egentligen förväntat sig när de värvade Manquillo? Att en spelare med hans ringa erfarenhet skulle gå in och ta en ordinarie tröja? Att han skulle vara en av ligans bästa högerbackar?

Sedan kan jag inte undvika att tänka tanken att Liverpool kanske hade haft större tålamod med Manquillo om klubben helt enkelt hade ägt honom. Ett vanligt ägande av spelarrättigheterna utan något lån eller klausuler. Hade Liverpools tålamod varit större med Manquillo om han hade varit klubbens spelare ”på riktigt”?

Konkurrenssituationen på högerbackspositionen är förvisso hårdare än för ett år sedan. Nathaniel Clyne har ersatt en proppmätt Glen Johnson, vilket är en stor förbättring, men logiskt sett borde Manquillo ändå ha varit tänkt som andraval bakom Johnson på kort sikt. Joe Gomez, som spelat mycket högerback i the Championship har köpts in, men mycket talar för att han kommer att bli utlånad. Däremot har konkurrensen bakom förstavalet (tidigare Johnson, nu Clyne) blivit hårdare i och med att Andre Wisdom har blivit ”ett år bättre”. Trots en tung andra halva av säsongen har Wisdom skaffat sig värdefull erfarenhet från spel på PL-nivå, men detsamma borde väl kunna sägas om Manquillo?

Ja, det finns onekligen mycket att säga om Manquillos vara eller icke vara i Liverpool, och omständigheterna som han är i klubben under. Vad anser ni om hans framtid?

8 kommentarer
 1. Vad Liverpool förväntade sig va att få in en Back-up på högerbackspositionen. Tror inte dom hade några större planer för killen om jag ska vara ärlig.
  Om jag inte minns helt fel så försökte Liverpool få in Clyne redan förra säsongen men det gick i stöpet och man plockade in Manquillo som en stop gap lösning tills den här sommaren.

 2. Jag tycker absolut inte manquillo gjorde bort sig, problemet var att BR av någon konstig anledning ville spela Johnson oavsett hur kass han än var.
  Det var ju problemet med BR att han vägrade peta sina favoriter som Gerrard, Johnson o lovren.

  • Eller så bänkade Rodgers alla tre(inte säker med Johnson dock) i säsongens största match mot Real bl.a.. Gerrard fick stå över flera matcher under säsongen, Johnson va petad stora delar av säsongen och Lovren blev petad direkt när Sakho va frisk.

   Manquillo må inte direkt gjort bort sig men man kunde lika gärna spelat vem som helst på den positionen och fått samma resultat. Sen att Manquillo inte fick spela när formationen byttes till 3-4-3 va för att i den formationen har man inte ytterbackar utan snarare defensiva yttermittfältare vilket funkade bättre med Johnson än Manquillo då Johnson är en offensiv ytterback.

  • Dem var petade för att vi skulle möta Chelsea den helgen och den matchen ansågs viktigare för oss än mot real. Dem prioriterade ligan före CL helt enkelt. Lovren blev skadad därav fick sahko spela, annars hade han fortsatt spela Lovren säsongen ut. Dock gjorde Sahko riktigt bra ifrån och BR kunde väl inte med och ta ut sin favoritspelare när skadan var läkt. Johnson var skadad mkt under säsongen men samtidigt behöver man inte vara raketforskare utan att inse att BR höll Johnson högt. Han kunde göra hur många värdelösa matcher som helst och han fick ändå spela.
   Det bästa som har hänt i det här fönstret förutom att Firmino har kommit in är att man slipper se Johnson vanära vår tröja. Han spelade för oss alldeles för länge.

  • Coutinho: I och med att Lovren köptes för £20 miljoner var det ju givet att han skulle få många chanser under den första halvan av säsongen, men han fick ju lite speltid under den andra halvan, trots att Rodgers ofta hade 3 mittbackar på planen.

  • Problemet var att han fick alldeles för mkt chanser. Mod är att bryta i tid och det borde BR ha insett.
   Jag minns en match, vet ej mot vilka men då körde BR en backlinje med johnson, skrtel, lovren o enrique. Det måste vara en av de sämsta backlinjerna vi någonsin har ställt upp med.
   Inför nästa säsong så anser jag att bland det viktigaste för att vi ska nå framgång förutom att sturre ska vara skadefri, så är det att sahko håller sig frisk. Annars är vi oerhört sårbara.

 3. Ofta tar klubbar in, om resurser finns, spelare för att skapa konkurrenssituation. Johnson, Wisdom och Flanagan behövde press på sig, men framför allt skulle den ena bli utlånad för att få spela mycket och den senare var ju skadad. Hade vi spelat 4-backs-linje hade Manquillo spelat betydligt mer som en av två högerbackar.

  Nu när Clyne är inne och Wisdom finns så känns han mycket riktigt överflödig. Hade gärna sett han kvar i organisationen – Ingen omöjlighet att Manquillo spelar i ett spanskt topplag (Valencia, Atlético) om några år.

 4. Konstigt agerande av klubben helt klart, Manquillo gjorde verkligen inte bort sig men hamnade i kläm när vi ändrade formation och andra spelare, konstigt nog, prioriterades. Manquillo är bra mycket bättre än både Wisdom och Flanno, och har dessutom ett betydligt högre tak än de båda. Att skicka tillbaka honom är ett misstag.

Kommentarer är stängda.