Bara ett par tävlingsmatcher in i säsongen har Liverpool ett antal skador i laget.

Liverpool har i regel varit en titelutmanare de senaste säsongerna, men 20/21 blev förstörd av skador på flertalet nyckelspelare. Trots alla skadorna – framförallt på mittbackar – lyckades man knipa en CL-plats, vilket måste betraktas som väldigt stark. De flesta är överens om att Liverpool har en trupp som är kapabel att utmana Manchester City om PL-titeln den här säsongen; det som kan hindra lagets framfart är framförallt skador.

I den senaste matchen mot Fulham gick nyckelspelaren Thiago Alcantara sönder. Enligt Athletic kan stjärnmittfältaren missa upp till 6 veckors spel, vilket vore ett hårt slag för LFC. Om den skadefrånvaroperioden stämmer skulle Thiago missa följande matcher:
2022-08-15: Crystal Palace (H)
2022-08-22: Manchester United (B)
2022-08-27: Bournemouth (H)
2022-08-31: Newcastle (H)
2022-09-03: Everton (B)
2022-09-10: Wolves (H)
2022-09-06/07: Första gruppspelsmatchen i CL

Inför säsongens första ligamatch skrev Andreas en intressant krönika som handlade om Liverpools mittfält i allmänhet och Thiagos betdyelse i synnerhet. Ur den synvinkeln var Thiagos skada i princip det värsta som kunde hända ur ett mittfältsperspektiv.

Liverpools mittfältsuppsättning har varit omtalad under sommaren. Man har egentligen aldrig ersatt den uppskattade och sällan skadade Gini Wijnaldum, som ju till råga på allt floppade i PSG och kommer att spela i AS Roma den här säsongen.

* * *

Numerären på mittfältet är egentligen fullt acceptabel, men få spelare är i sina absolut bästa år; istället är många lite för unga eller lite för gamla för att verkligen kunna sätta avtryck i ett av världens absolut bästa klubblag.

Alex Oxlade-Chamberlain har redan gått sönder och frågan är hur mycket mer vi kommer att få se engelsmannen i Liverpool innan hans kontrakt går ut efter säsongen. En förlängning känns otänkbar, baserat på hans enorma svårigheter att lyckas vara skadefri. Då ska man dessutom komma ihåg att Oxlade sällan spelar matcher – ändå går han sönder gång efter gång. Det är ytterst olyckligt för hans del, men ur Liverpools perspektiv är det svårt att motivera varför han har en plats i truppen.

Varför inte redan nu värva en ersättare till Oxlade, som man gjorde när Luis Diaz togs in ett fönster tidigare än planerat?

* * *

Curtis Jones dras också med skadeproblem. Ett annat frågetecken kring honom är om han verkligen är tillräckligt bra. Jag är tveksam. Min uppfattning är att ett ettårslån i en annan PL-klubb hade gjort honom gott, men det kommer ju inte ske nu. Istället kommer han att fortsätta spela en biroll i Liverpool.

Harvey Elliott har en stor uppsida, det kan alla se, men ett hårt spelschema på toppnivå är väldigt utmattande såväl fysiskt som psykiskt. Det finns en risk med att matcha honom för hårt så här tidigt i hans karriär, men jag befarar att Thiagos skada kommer att innebära lite för mycket speltid för Elliott.

36 år gammal är James Milner naturligtvis den udda fisken i sammanhanget. Klopp vet exakt vad han får av veteranen och han är fortfarande beredd att offra en stortå för att vinna matcher, men han tappar lite i nivå för varje år som går och att starta honom allt för ofta år 2022 är inte frestande. Med all respekt för att han är fantastiskt bra för sin ålder.

Den 27-årige Naby Keita är, till skillnad från nästan alla andra mittfältare i truppen, i sina bästa år som fotbollsspelare. Förra säsongen kom han verkligen till sin rätt i många av matcherna; bolltappen blev färre och presspelet bättre. Dessvärre har även den till synes genomsympatiske ”Naby lad” problem med skador. Jag tänker på honom lite som en bra spelare att ha i truppen snarare än en stommespelare som levererar vecka efter vecka. Det är den stora skillnaden mellan honom och en spelare som Wijnaldum.

* * *

I nästa inlägg ska vi kolla närmare på vilka eventuella mittfältsförvärv som Liverpool skulle kunna fiska upp innan transferfönstret stänger.