Ja, det kan faktiskt ske, men flera saker måste klaffa för att Newcastle ska lyckas ro hem en av världens bästa mittbackar.

Kalidou Koulibaly är allmänt erkänd som en mittback av yttersta världsklass. Säsongen 19/20 var visserligen inte särskild lyckad för senegalesen, inte minst på grund av skadebesvär, men hans rykte verkar inte ha tagit någon större skada. Många har varit beredda att köpa loss honom under de senaste åren, men Napoli har krävt en världsrekordsumma och i slutändan har inga varit villiga att matcha deras krav. Den här sommaren verkar dock en försäljning trolig; en källa som exempelvis Gazzettan rapporterar att Koulibaly vill flytta och att Napoli också tycker det är dags att gå skilda vägar… men, timingen är usel.

Transfermarknaden är hårt ansatt av coronakrisen som har satt djupa ekonomiska spår hos många klubbar. Dessutom fyller Koulibaly 29 år nästa månad och är därmed ingen framtidsinvestering. Tvärtom, han är en relativt kortsiktig värvning, men han kan å andra sidan dominera i vilken liga som helst från dag ett. Normalt sett hade naturligtvis klubbar som PSG, Manchester United, Manchester City och Chelsea – som alla skulle behöva förstärkning i mittförsvaret – lägga fina bud på honom. Coronan har dock gjort att många som normalt sett är ”big spenders” förmodligen inte kommer att spendera stort i sommar.

En riktig outsider till Koulibaly är faktiskt Newcastle. Till skillnad från alla andra förväntas klubben få in ett enormt stort kapital i sommar om ägarbytet går igenom. De kommer att ha pengar på en fattig marknad, de kommer att vilja köpa stora namn, och Koulibaly är det största namnet de kommer att kunna hitta till mittförsvaret. Det svåraste blir förmodligen att få Koulibaly att acceptera flytten; där kommer managerfrågan in i bilden. Med Steve Bruce vid rodret är det föga troligt att Koulibaly lockas av Newcastles projekt; men med Mauricio Pochettino eller framförallt en återvändande Rafa Benitez blir deras möjligheter att locka honom helt annorlunda. Just Benitez var managern som värvade Koulibaly till Napoli och det går inte att ta miste om hur mycket senegalesen gillar Rafa när han pratar om honom i intervjuer.

Liverpool? Det är förstås inte troligt att LFC kommer att lägga stora pengar på en snart 29-årig mittback. Däremot kan man aldrig säga aldrig med den listige Michael Edwards; om han mot förmodan skulle få Napoli att acceptera en mindre summa, eller inkluderade oönskade spelare i en affär, kan allt hända. Men det förefaller inte särskilt troligt.