Jämnhet. Konsekvens. Arbetsmoral. Och individuella prestationer av yttersta världsklass. Allt detta tillför Mohamed Salah. 

Messi och Ronaldo har i princip prenumererat på alla stora individuella utmärkelser de senaste 10-15 åren. De har levererat fullständigt outstanding siffror år efter år, men nu börjar de komma till åren och deras prestationer är därefter. Det öppnar upp för andra spelare att göra anspråk på titeln som världens bästa spelare. En av dessa är Mohamed Salah.

29 år gammal är Salah fortfarande i sina allra bästa år. Han är i fysiskt topptrim och sällan skadad. Han har fortfarande rycket kvar i löpsteget och är stark i kroppen. Utöver fysiken besitter han uppenbarlige en stor mental styrka och återhämtningsförmåga som gör att han ”kommer till spel” varje kväll. Han är inte bara där.

Salah har levererat varenda säsong i Liverpool och denna kommer inte bli annorlunda. PL & CL inräknat har egyptiern gjort 9 mål på 9 spelade matcher, vilket förstås är ett enormt fint facit. Då ska man komma ihåg att Liverpool har haft ett relativt tufft spelschema under säsongsinledningen med ligamatcher mot lag som Chelsea och Manchester City, och en CL-grupp som inte innehåller några på förhand givna slagpåsar. Salah har inte fått någonting gratis av spelschemat, men snittar alltså ändå 1 mål/match hittills.

Det överlägset finaste målet var förstås gårdagens balja mot Manchester City. Det var ett individuellt nummer av högsta klass; precis den typen av nummer som han måste göra i stormatcher för att göra anspråk på titeln som världens bästa fotbollsspelare.

Salah är naturligtvis inte ensam om att göra anspråk på den titeln. Det finns en hel del namn där uppe och veteraner som Messi, Ronaldo, Lewandowski och Suarez ska förstås inte glömmas bort heller, men Salah förtjänar att vara med i diskussionen kring vem som är bäst år 2021.

Det kommer att krävas många fler enastående prestationer av Salah och att laget blir framgångsrikt, helst i CL, för att Salah ska gå från att vara med i diskussionen till att krönas, men min känsla är att detta är säsongen då han verkligen kommer att utmana om de största individuella utmärkelserna. Så bra är Salah och så bra är Liverpool.

Och ja, nu måste klubbledningen förstås se till att ordna med ett nytt kontrakt till Salah. Det förtjänar han.