Om hur en pandemi kan påverka en transfersaga.

Det kan väl egentligen inte ens betraktas som en hemlighet att Liverpool vill värva Timo Werner. Medieuppgifterna har varit många och Werner har inte heller varit särskilt diskret med att intresset är ömsesidigt. Men, vad som verkade vara en logisk och ganska relativt enkel sak att lösa har blivit mer komplicerat de senaste månaderna. Orsaken stavas förstås corona.

Omständigheterna har förändrats drastiskt. Tidigare var £50m ett fyndpris för en anfallare av Werners kaliber, men prisnivåerna har förändrats och just nu vet ingen riktigt hur mycket pengar som kommer att vara i omlopp på sommarens transfermarknad. Normalt sett brukar Liverpool göra bra försäljningar och enligt Athletic hade man hoppats på sammanlagt £40m för Harry Wilson och Marko Grujic i sommar, men det kan man glömma på dagens marknad. Newcastle, en av få klubbar som förmodligen kommer spendera stort i sommar, uppges vara intresserade av Xherdan Shaqiri och det är verkligen som en skänk från ovan för Liverpool.

För snart två veckor sedan uppgav Athletic att Werner antingen vill till Liverpool i sommar eller stanna en säsong till i Leipzig. De påpekade också att hans klausul sjunker stegvis för varje år, och att han bara kommer kosta cirka £35m om ett år. Med tanke på kontraktets utforming samt coronakrisen är Liverpools avsikter att förhandla ner priset inte särskilt märkliga. Det är givet att Liverpool vill betala så lite som möjligt för Werner, trots att £50m normalt sett är ett bra pris, med tanke på omständigheterna.

De senaste dagarna har vi sett konsekvensen av de förhandlingarna. Sport Bild har skrivit att Liverpool vill förhandla ner priset, representanter för Leipzig har varit ute med att de minsann inte tänker sälja för mindre än klausulen och idag uppger David Maddock på Mirror att Liverpool har lagt ner sitt intresse eftersom man inte vill betala klausulen. Alla dessa uppgifter är naturligtvis bara en del av ett ”spel” kring Werner och Liverpool.

Utifrån Liverpools perspektiv är det fullt rimligt att man skannar av coronans konsekvenser på transfermarknaden – inte minst eftersom man hoppas sälja spelare – innan man triggar Werners klausul. Ett problem är att klausulen går ut 15:e juni, men om Liverpool kan matcha summan efter och spelaren vill genomföra övergången går det säkerligen att lösa ändå. Samtidigt skulle det kunna passa både Liverpool och Leipzig att vänta ett år innan övergången genomförs. Liverpools behov av Werner minskar en aning om Afrikanska Mästerskapet ställs in – vi vet ännu inte hur det blir med den saken – men det verkar ju troligt att landslagsfotbollen rent allmänt kommer att prioriteras bort när klubbarna försöker ”komma ikapp” både spelschemat och ekonomiskt.

Däremot vet ingen om Werner verkligen är villig att stanna ett år till i Leipzig eller om han kommer att rikta blickarna åt annat håll om Liverpool väntar för länge; eller kanske har han redan någon slags muntlig överenskommelse med Jürgen Klopp? Kanske blir Werners övergång till Liverpool bara en i raden av stora övergångar som skjuts upp ett år, tills den ekonomiska krisen är över?

4 kommentarer
  1. Min gissning är att Werner blir kvar ett år alternativt att man hittar någon sorts lånelösning där man betalar en större summa nästa år. Eller kan det bli en bytesdeal? Tror dock inte Leipzig är intresserade av tex Shaqiri. Dock kanske de kan tänka sig Wilson och Grujic. Wilson lär då få acceptera en roll som rotationsspelare och inhoppare medan Grujic har erfarenhet av tysk fotboll och har gjort det ganska bra. Han kan nog konkurrera om en startplats.

    • Kingpin: Inte omöjligt att Leipzig är intresserade av Wilson och Grujic, men frågan är om de är intresserade av att betala marknadsmässigt pris för dem, särskilt Wilson har ju även PL-intressenter efter sig och de brukar betala bra. Tror det är mer sannolikt att man lyckas få iväg Shaqiri och Wilson inom PL, jag skulle gilla att se Grujic i Liverpool en säsong faktiskt.

    • Jag hoppas både på Grujic och Wilson i Liverpooltröjan men vart ska de ta plats? Det är ett överflöd på bra innermittar och Wilson verkar ligga bakom både Minamino och Origi som backup på ytterplatserna. Även Eliott bör få fler chanser där.

    • Kingpin: Om Shaqiri lämnar öppnar det plats är en annan spelare, men jag tror Elliott går före Wilson. Grujic skunne kunna få plats om Lallana inte ersätts av någon annan spelare och Milner steppar ner på speltiden ytterligare.

      Rent generellt kan ju covid-19 ge utlånade spelare chansen i större utsträckning, om inte klubbarna har råd att spendera måste de hitta lösningar internt, som Chelsea denna säsong.

Kommentarer är stängda.