Liverpool kan inte värva utan att skeppa spelare först. Det är inte endast en ekonomisk fråga utan även en fråga om att skapa utrymme i truppen.

Både Premier League och UEFA har tydliga regler över hur registrerade trupper måste utformas. Trupperna kan innehålla maximalt 17 icke-homegrown spelare, och inte fler än 25 seniorspelare.

Liverpool balanserar på gränsen över antalet icke-HG-spelare;
Målvakter (2) – Alisson, Adrian
Backar (5): Konaté, van Dijk, Tsimikas, Robertson, Matip
Mittfältare (5): Thiago, Fabinho, Keita, Minamino, Shaqiri
Anfallare (5): Firmino, Mané, Salah, Jota, Origi

Det är totalt 17 spelare.

Hittills har Liverpool gått +/- 0 på HG-fronten i sommar, då Wijnaldum lämnat och Konaté anslutit. Klubben har håvat in omkring £33m för Marko Grujic, Harry Wilson, Kamil Grabara, Liam Millar och Taiwo Awonyi – men eftersom ingen av dessa hade platser i truppen påverkar det inte kvoten. Däremot påverkar det förstås klubbens ekonomiska möjligheter att finansiera nyförvärv. Transferkassan kan byggas på ytterligare genom att sälja Nat Phillips och Neco Williams. I synnerhet Phillips kommer troligtvis att säljas för omkring £15m, det finns gott om PL-intresse och alla inblandade inser att det vore en bra lösning.

Ett populärt sätt att skapa HG-utrymme på är att skaffa en engelsk backup-målvakt. Därför blev jag överraskad när Liverpool förlängde kontraktet med Adrian, som inte direkt glänste föregående säsong. Det hade varit logiskt att dumpa Adrian och gå med Kelleher istället, men möjligtvis vill den sistnämnde lånas ut istället för att nöta bänk. Dessutom kanske inte LFC har lyckats identifiera en värvningsbar engelsman; pålitliga källor gjorde exempelvis gällande att klubben försökte locka över Southamptons Alex McCarthy innan Adrian signades häromåret, men McCarthy – som spenderat många år av sin karriär på lån i olika klubbar – ville inte flytta till Liverpool för att agera backup åt Alisson.

Med Adrian kvar och ett behov av att förstärka såväl mittfältet som anfallet är Liverpool ärligt talat, med all respekt för de spelarna, i stort behov av att sälja Shaqiri och Origi. De har dessutom bara 2 respektive 1 år kvar på sina kontrakt med klubben, vilket förstärker bilden av att de bör säljas så fort som möjligt. Och förlängningen av Adrian var en tydlig indikation på att Michael Edwards avser att sälja andra icke-HG-spelare, så som Shaqiri och Origi. Utöver nämnda duon ligger nog Minamino risigt till, då han inte visat tillräckligt mycket i varken LFC eller Saints.

Over to you, Mr Edwards.

4 kommentarer
  1. Shaq samt Origi känns spontant som de bästa alternativen att avlägsna. Jag älskar dem till döds båda två och de verkar onekligen helt okej med att nöta kvist men ska vi tillbaka till den där absoluta högsta nivån och dessutom genomgå ett generationsskifte på anfallet så kommer vi inte nå dit med dessa två spelare.

  2. ”Älskar dem till döds..”

    Oj, det var inte dåligt det.

  3. Shaqiri rör ju troligen på sig med tanke på ryktena. Frågan är hur många intressenter Origi har.
    Minamino bör vi verkligen skeppa, han har verkligen inte lyckats komma in i laget, även om jag kan tycka att klubben gjort det lite svårt för honom. Var så konstigt när han väl gjorde första målet o visade prov på form, fick bänka o skeppades till saints.

  4. Kan det bli så att vi tappar 3 mittfältare till i sommar? Dom 3 jag tänker på är Shag, Minamino och Keita, då behöver vi ha in 2 nya sen har jag en känsla för att Curtis kommer att lyfta ordentligt i år.

Kommentarer är stängda.