Premiären är avklarad. Seger med 3-0 och allt är frid och fröjd, eller…?

Nej, kanske inte riktigt.

Liverpool gick in i den här säsongen med frågetecken kring mittfältet. Dessvärre rätades inga av dessa frågetecken ut mot Norwich.

* * *

Det är egentligen samma story som för ett år sedan, men med andra huvudrollsinnehavare. Då sålde Liverpool trotjänaren Dejan Lovren utan att ersätta honom. Man menade att lösningar redan fanns i klubben, trots att Loven loggade nästan 800 minuter i PL säsongen 19/20, och att både Joe Gomez och Joel Matip varit konstant skadeförföljda under flera års tid.

Alla vet vad som hände sen. Gomez och Matip blev mer skadade än någonsin och framförallt råkade Virgil van Dijk ut för en långtidsskada. Att få van Dijk skadad var naturligtvis ”worst-case-scenario”, men att de andra två skulle gå sönder var inte lika överraskande. I det stora hela blev beslutet att inte ersätta Lovren ofantligt kostsamt och gick heller inte att korrigera på ett vettigt sätt i ett allmänt fattigt januarifönster.

* * *

Nu står Liverpool åter igen inför en liknande situation, men med mittfältet. Wijnaldum, som till råga på allt spelade otroligt mycket 20/21, har lämnat utan att ersättas.

Truppen innehåller självklart andra innermittfältare. Thiago Alcantara och Jordan Henderson är givna startspelare när de är tillgängliga, men problemet är att de tenderar att dras med skador. Båda hade sina skadeproblem under fjolårssäsongen och har dessutom missat i stort sett hela försäsongen på grund av EM. De spelade inte särskilt mycket i turneringen, men det innebär likväl att de gått miste om värdefull uppbyggnadsträning. Det har även Fabinho gjort, då en annan landslagsturnering – Copa America – förlängde hans fjolårssäsong, men där är jag inte lika orolig. Fabinho har inte samma skadehistorik som Thiago och Henderson; det gör att han förmodligen är i bäst dagsform av trion, vilket inhoppet mot Norwich också var ett kvitto på.

Med all respekt för James Milner, Alex Oxlade-Chamberlain och Naby Keita, men ingen av dessa är av samma kaliber som Wijnaldum. Vi kan naturligtvis inte förvänta oss att Milner vid 35 års ålder ska kunna ersätta en evighetsmaskin i sin bästa ålder som ju Wijnaldum faktiskt är, och att lita på att Oxlade och Keita håller sig skadefria vore lika rationellt som att lita på att Gomez och Matip gör det.

* * *

Jag tror inte att Liverpools mittfält kommer att vara tillräckligt bra för att utmana om ligatiteln såvida man inte förstärker innan transferfönstret stänger. Sammantaget har man alldeles för många skadedrabbade spelare som gör lagdelen opålitlig över tid. Wijnaldums stabilitet och förmåga att nästan aldrig vara skadad är sådant som man inte bara kan skeppa iväg utan att ersätta.

Offensivt tror jag dock att mittfältet kommer bli bättre av den enkla anledningen att Harvey Elliott kan slå igenom med dunder och brak. Mer om det i kommande inlägg.

4 kommentarer
 1. Jag är säkerligen en av få som inte kommer att sakna Gini så väldigt mycket. Visst, han är en duglig mittfältare men egentligen inte mer än så i mina ögon. Självklart har han gjort en del mycket bra matcher och en del minnesvärda mål för oss tex, i CL. Men alldeles för ofta drog han ner bolltempott något oerhört i matchen. Han kunde driva upp bollen för att sen helt stanna upp och sen passa 3 meter i sidled eller bakåt. För min del så skulle jag helst vilja se någon som kan spela på alla 3 platserna framåt och en högerback om det blir någon ny spelare in.

  • Håller med om att flera i nuvarande trupp håller minst lika hög nivå som Gini, men han spelade ca 3800 minuters tävlingsfotboll (PL, CL, FA-cupen) förra säsongen. Det är otroligt många minutrar att fördela ut på skadedrabbade spelare som Keita, Ox, Hendo och Thiago.

 2. Det snackades ju om ett par ersättare för några veckor sedan, men sen dess har snacket tystnat. Misstänker att vi behöver göra oss av med några spelare innan vi kan skrida till verket. Verkar som att både Origi och Shaqiri kommer att få nya arbetsgivare inom en snar framtid och när väl detta har skett så misstänker jag att det kommer komma minst en ny spelare in. Läste nåt om kvoten för utländska spelare vs inhemska spelare är något obalanserad och att man därför måste få ut en för att kunna ta in en spelare som är utländsk.

  Snacket har ju främst handlat om Sanchez, Aouar men även om Bowen och Bissouma.

  • Ja pga av att Hendo, Thigo och Keitahafr tendenser att vara skadad…. Hade gärna sett Saul från Atl Madrid in….
   Nu tycker jag dock att en skadefri Keita kan täcka Gini, Han gjorde det riktigt bra i premiären, trygg med boll hittade lösningar med boll och stod aldrig still.

Kommentarer är stängda.