Vilka spelare kan få sina genombrott i Premier League den här säsongen?

Det är inte helt enkelt att sia om detta, men vi gör ett tappert försök!

1. Harvey Elliott, 18 år, Liverpool
Kommentar: Den självsäkra och makalöst talangfulla tonåringen gjorde en fantastisk fjolårssäsong för Blackburn Rovers i the Championship. Att som 17-åring göra nästan 0,5p/match över en hel CC-säsong var minst sagt imponerande. Nu tar sig Elliott an Liverpools mördande konkurrens, som dock har blivit aningen mindre i och med Wijnaldums Frankrike-flytt. Jag tror att Elliots attityd, talang och mångsidighet kommer att belönas med en hel del speltid den här säsongen – och genombrottet känns givet. Verkligen skönt att grabben nyligen skrev på ett nytt kontrakt med Liverpool!

2. Billy Gilmour, 20 år, Norwich (på lån från Chelsea)
Kommentar: Det finns en del fördomar mot skotsk fotboll och dess spelare på sina håll och kanter, men Gilmour slår definitivt hål på myten om att de inte får fram spelskickliga spelare. Gilmour lirar boll som om han vore skolad i Barcelonas akademi. Med en kombination av passningsskicklighet, spelsinne och rörlighet skapar han ett schysst flow i sitt lags bollinnehav. Han kommer säkerligen få en nyckelroll på Norwichs mittfält och som en konsekvens få sitt definitiva genombrott på PL-nivå. Förr eller senare kommer han nog bli ordinarie i ett storlag, frågan är bara om det blir i Chelsea eller någon annanstans. Under åren har vi trots allt sett Chelsea skeppa unga spelare som därefter blivit väldigt framstående i andra storklubbar. Hur som haver, att Gilmour spenderar säsongen i Farkes Norwich-lag känns helt klockrent för alla inblandade parter.

3. Albert Sambi Lokonga, 21 år, Arsenal
Kommentar: Man kan lugna konstatera att Anderlechts akademi har levererat spelare de senaste åren; spelare som Lukaku, Tielemans, Dendoncker och Praet förgyller redan PL med sin närvaro och det är bara en tidsfråga innan EM-succén Doku dyker upp på de brittiska öarna. En som gjorde flytten under sommaren var Lokonga, som inte tog några omvägar, utan gick direkt från Anderlecht till PL. Tvåvägsmittfältaren Lokonga ser ut att omedelbart få stort förtroende av Arteta och min gissning är att han blir en av få ljusglimtar i Arsenal under 21/22. Samtidigt har London-klubben en tendens att omvärdera unga mittfältare fort om allt inte går deras väg; tänker på sådana som Torreira och Guendouzi, som gick från framtida stommespelare till oönskade under en kort tidsperiod. Lokonga har alla förutsättningar att lyckas, men omgivningen är stormig.

4. Jamal Baptiste, 17 år, West Ham
Kommentar: Engelsk U17-landslagsman som är en av de mest intressanta spelarna i årskullen. Trots sin ringa ålder är mittbacken redan dominant på reservlagsnivå, där han med sin luftstyrka, snabbhet och smartness påminner om en ung Joe Gomez. West Ham har en traditionellt stark akademi, fansen älskar att se egna produkter i A-laget och Moyes är inte oäven att ge talanger chansen, men möjligtvis kommer 21/22 lite för tidigt för Baptiste. Förr eller senare räknar jag dock med att han får speltid och slår igenom; om inte den här säsongen, så blir det efterföljande. Det kommer förmodligen krävas en del skador för att Baptiste ska få chansen redan den här säsongen.

5. Ki-Jana Hoever, 19 år, Wolves
Kommentar: Många höjde nog på ögonbrynen när Wolves betalade Liverpool hela £9m för hans tjänster sommaren 2020, inte minst eftersom han ofta sett märkbart bättre ut än konkurrenten Neco Williams, men gissningsvis spelade nationaliteten och Wolves oväntade(?) vilja att hosta upp en relativt hög övergångssumma en avgörande roll i LFC:s besut att sälja honom. Förra säsongen spelade Hoever nästan 600 minuter i ligan, vilket är mycket för en tonåring, men den här säsongen kommer han förmodligen att spela ännu mer. Det finns fortfarande defensiva moment där Hoever måste slipas till, men offensivt är han väldigt skicklig och initiativrik. Liverpool har sålt en hel del unga spelare de senaste åren, som Brewster, Wilson, Ibe, Solanke med flera – Hoever är den försäljning som jag tror att man kommer att ångra i efterhand. Det är bara en tidsfråga innan LFC tvingas ge sig ut på transfermarknaden för att hitta en duglig backup till Trent, och Hoever hade kunna varit den spelaren. Nu får istället Wolves-fansen njuta av Hoevers utveckling och skills.

1 kommentar
  1. Bra inlägg!

    Håller med lite om Hoover, men och andra sidan så utvecklas man inte så mycket genom att sitta på bänken, även fast han såklart hade varit ett bättre kort än Williams.

    Men det känns surt för egen del att ha lovande spelar som backup och som går miste om utveckling.

    På tal om högerback så skulle man kanske vilja hitta någon äldre erfaren pjäs som kan täcka upp, likt Milner på sätt och vis. Typ Matt Doherty eller någon halvdan lirare…

Kommentarer är stängda.