Liverpool framstår allt mer som en av favoriterna till att vinna Champions League.

Ett väl genomfört gruppspel är ingen garanti för framgång i slutspelet. Det har vi fått se många exempel på genom åren. Inte minst Liverpool har ju med nöd och näppe tagit sig vidare från gruppspelet för att ta hem hela turneringen i slutändan. Trots detta är det en väldigt skön känsla att den här säsongens Liverpool övertygat stort i gruppspelet.

En inte särskilt neutral spaning från min sida är att de lagen som imponerat mest hittills är Liverpool, Bayern München – och Ajax. Liverpool var klart bättre än Atletico Madrid i 3 av 4 halvlekar och det var klasskillnad mot både Porto och Milan, även om segermarginalen mot de sistnämnda var liten. Hittills har ingen av motståndarna haft ett särskilt effektivt motmedel mot varken presspelet eller anfallsspelet som Liverpool har sköljt över dem. Det som fungerar i Premier League fungerar även i Champions League, och dessutom älskar Anfield-publiken europeiska cupkvällar, vilket alltid ger laget en extra boost.

Bayern har öst på i ett sällan skådat slag. 4 matcher. 4 segrar. 17-2 i målskillnad. Det är brutala siffror, särskilt då Barcelona (nåja), Benfica och Dinamo Kiev är respektingivande motståndare. Den portugisiska ligan håller hög klass, men Liverpool har kört över Porto och Bayern har kört över Benfica. Det skickar starka signaler till utmanarna.

Ajax har förstås också gjort ett fantastiskt gruppspel hittills. Besiktas, Sporting och Borussia Dortmund har fått se sig besegrade av ett spännande Ajax, vars offensiv har skördat stora triumfer mot dessa motståndare. Särskilt segrarna mot Dortmund är imponerande från Ajax sida, men känslan är att deras defensiv inte kommer att hålla mot motståndare av absolut toppklass.

De främsta utmanarna till Liverpool och Bayern blir troligtvis Manchester City, Chelsea och Real Madrid anförda av den fantastiska Vinícius Junior och den numera extrema målfarliga Karim Benzema. Jag tror inte att lag som PSG, Juventus och Manchester United har vad som krävs för att få riktigt långt. Juventus kommer att få slita hårt för att ta en CL-plats i ligan och varför United inte kommer att ha en chans mot de främsta lagen behöver väl inte ens en motivering efter deras insats mot Liverpool i ligan.

En förhoppning från min sida är att Liverpool slipper möta engelska motståndare i slutspelet. Det är visserligen alltid skönt att slå ut City och Chelsea i CL, men det är så mycket roligare att se LFC gå upp mot lag från andra ligor som man inte möter varenda säsong. För mig vore Liverpool – Bayern ett mycket mer lockande semifinalmöte än Liverpool – City. Samtidigt är det verkligen att gå händelserna i förväg att redan nu tänka på semifinaler och dylikt, det är många minuters fotboll som ska spelas innan vi är där. Men LFC har definitivt seglat upp som en av de stora favoriterna till CL-titeln.