Liverpool FC status

Frånvaroläge: Elliot(långtidsskadad), Keita(skadad), Milner(skadad), Firmino(skadad), Jones(skadad)
Trolig startelva (4-3-3): Alisson Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson – Fabinho, Henderson, Thiago – Salah, Jota, Mané

Tankar om elvan: Fortsatt en del skador på mittfältet gör att alternativen för Klopp där inte är så många, han har dock de tre som många nog såg som förstavalen friska samtidigt och det gör att jag tycker den lagdelen skriver ner sig själv. Visst, Ox gjorde det bra i veckan, men i den här matchen får han agera inhoppare. Skadan på Firmino gör att anfallstrion också är given, jag skulle bli väldigt förvånad om det inte är samma trio där framme som mot Atletico. Den stora frågan inför matchen är väl främst om Matip eller Konaté ska starta tillsammans med van Dijk? Kanske skulle Konaté passa bättre i spelet mot Antonio, då han har en annan fysik än Matip, men jag tycker sommarens nyförvärv hade lite problem mot Brighton och hans konkurrent har gjort en stark säsongsinledning, så jag landar i att Matip startar. Det känns som ett lyxproblem att kunna sitta och fundera över vilka av våra högklassiga mittbackar som ska starta, när man förra säsongen satt och höll tummarna för att Phillips och Williams skulle hålla sig hela. Tsimikas imponerade i veckan, men Robertson är fortfarande given i min bok, säkert även i Klopps.West Ham status
– Jesper Nilsson(@JesperWHU)

1. West Ham ligger med högt uppe i tabellen, vilka är de främsta anledningarna till den starka inledningen?
Vi har ett otroligt starkt lag som kryddas av individuell kvalitet. David Moyes lagbygge har en stor del i det hela, han har verkligen hittat ett fungerande spelsystem och spelare som fungerar bra i sina roller. Laget ser även väldigt harmoniskt ut och spelarna verkar må bra tillsammans. Det finns, utöver att vi är ett samspelt lag, individuell kvalitet i spelare som Declan Rice och Michail Antonio, m.fl. som kan göra matchavgörande insatser. Dessutom är styrkan på fasta situationer en väsentlig del; vi är alltid farliga och släpper väldigt sällan in mål.

2. Hur skulle du beskriva sättet som ni spelar under David Moyes?
Mycket handlar om att få Antonio rättvänd med fart samt att komma runt på kanterna och få in inspel och inlägg i straffområdet. Vi vill gärna pressa högt och snabbt gå till avslut när vi vinner boll. Vi brukar ha störst problem med defensiva och välorganiserade försvar som täpper till ytorna. Två av säsongens sämre insatser tvingades vi föra spelet mot lågt stående försvar; Southampton (0-0) och Brentford (1-2), det blir nästa steg att även luckra upp dessa försvar.

3. Många spelare har imponerat hos er den här säsongen, en av dem är Michail Antonio, är du överraskad över hans poängproduktion? Hur viktig är han för ert spel? Ja, det är jag faktiskt. Antonio ligger tillsammans med Mané trea i Premier Leagues skytteliga på sex mål och har dessutom mäktat med tre assists, det hade varit otänkbart bara för något år sedan. Han har varit nyttig och effektiv för oss länge, men att han skulle vara en sådan här poängspelare såg inte jag komma. Han är otroligt viktig för vårt spel. Han är dels väldigt farlig, men är också så nyttig i sin styrka och sin förmåga att skapa yta åt sina medspelare.

4. Vilka svagheter tycker du man kan se i dagens West Ham?
Som jag sa tidigare så har vi problem med att luckra upp defensivt välorganiserade försvar som täpper till ytorna. Utöver det är våra backar, även om de är stabila, ganska långsamma och stabbiga, framförallt Ogbonna har svårt att hänga med när kvicka motståndare kommer rättvända med fart och med anledning av att Cresswell gärna går högt och inte heller är den snabbaste så är det nödvändigt att övriga spelare är beredda att täcka upp. Ett konkret exempel är en match när Dawson skulle stötbryta vid mittlinjen, men blev bortspelad och Ogbonna lämnades ensam, dock ska tilläggas att försvarsspelet mestadels varit mycket stabilt. Det största problemet är bredden, eller bristen på den, det är bättre än ifjol, men skulle exempelvis Antonio bli borta en längre tid kommer vi få väldigt tufft. Dessutom kommer spelschemat bli än mer intensivt och även om vår rotation hittills fungerat riktigt bra så blir det svårt om flera spelare blir borta under en längre tid.

5. Hur har sommarens nyförvärv kommit in i laget?
Zouma är den enda som gått in i startelvan, han har verkligen sett ut att hålla den klass som vi hoppats. Areola har inte tagit över förstahandsken av Fabianski än, men han gör det bra när han får spela och pressar även Fabianski till att hålla en hög nivå. Vlasic har inte riktigt kommit till sin rätt än, han har gjort en del matcher som sett lovande ut, men han skulle behöva mer speltid för att komma in i det. Kral gjorde en väldigt bra cupmatch mot Man. United, men fick Covid i samband med förra landslagsuppdraget och har inte spelat sedan dess.

6. Vilka förväntningar har du på West Ham den här säsongen? Vad är en godkänd säsong enligt dig?
Inför säsongen tippade jag West Ham som tia i ligan. Jag räknade med att vi skulle tappa några ligaplaceringar i och med att spelschemat blir så mycket tuffare. Nu har vi dock kommit tio omgångar in i serien och ligger fyra, trots att vi tappat poäng i matcher vi borde vunnit och missat straff på övertid mot Man. U. Dessutom är vi nära gruppsegern i Europa League och har gått till kvartsfinal i ligacupen. Med den starten ser jag ingen anledning att sänka förväntningarna. Jag tycker vi ska ha som målsättning att sluta så högt som möjligt i ligan, men åtminstone topp-6 som ifjol. I Europa League, beror det lite på lottning vilka lag som kommer från Champions League, men vi är definitivt ett av turneringens bästa lag så final tycker jag ska vara ambitionen. Vi bör ha goda chanser att slå ut Tottenham i kvartsfinal i ligacupen och i FA-cupen bör vi också kunna gå långt i. Det kommer bli tufft att lyckas hålla formen med tanke på alla matcher så vi kommer förmodligen se en reaktion till slut, men jag tycker vi ska sikta på att vara med i allt vi ställer upp i så länge som möjligt! Jag tycker säsongen är godkänd om vi slåss om Europaplatserna och går långt i Europa League, det är viktigt att vi tar steg och fortsätter utvecklas, samtidigt som vi behöver vara ödmjuka inför att vi står inför en stor utmaning med många matcher och tunn trupp.

7. Vilken typ av match förväntar du dig mot Liverpool?
Jag räknar kallt med att Liverpool kommer föra spelet och att vi förmodligen kommer bli tillbakapressade. Min förhoppning är att vi ska kunna pressa relativt högt och inte sjunka för djupt från början, men Salah som visar otäckt bra form kommer bli jobbig att tas med, dessutom finns fler farliga spelare även om inte just han skulle komma upp i normal standard. Jag tror vårt största hopp står till kontringar och fasta situationer, när vi får möjligheter måste vi ta dem mot en så stark motståndare som Liverpool. Jag ser er som klara favoriter, men anser oss absolut inte slagna på förhand.

Totaal reflektion: David Moyes West Ham är ett väldigt svårspelat lag och Antonio längst fram har länge haft en förmåga att göra bra matcher mot oss. Då Chelsea tappade poäng under lördagen har vi läge att knappa in i toppstriden och samtidigt skapa en lucka ner till de som jagar, men det kommer krävas en insats bättre än den mot Brighton förra helgen. Vi har haft problem att få till mittfältsspelet på sistone, men nu är Fabinho tillbaka och det ska förhoppningsvis kunna hjälpa oss. Om Thiago dessutom får starta har vi en spelare som kan styra tempot i spelet, det saknade vi förra helgen. Får vi ordning på mittfältet och samtidigt aktar oss för att lämna allt för stora luckor bakom våra ytterrockar ska vi kunna ta hem tre poäng här, vi har ju dessutom inte fått se Salah göra mål på två matcher, så det borde vara dags igen.

1 kommentar
  1. Jag skulle gärna se Tsimikas från start, tycker vi får ett bättre flyt i spelet med honom.

Kommentarer är stängda.