Trots coronatider gör de andra storklubbarna sitt bästa för att komma ikapp Liverpool.

Det finns ingenting som tyder på att Liverpool kommer att spendera stora pengar på sommarens transfermarknaden, även om man mycket väl kan göra ett par fyndvärvningar. Däremot ser lagen bakom oss i tabellen ut att rusta rejält inför nästa säsong.

Manchester City kvalificerade sig nyligen till nästa säsongs Champions League genom att ”vinna” ett CAS-ärende mot UEFA. Det är min avsikt att gå igenom hela domen och därefter skriva ett inlägg, men den 35 sidor långa domen är ingenting som man plöjer igenom på 5 minuter. Hur som helst, flera brittiska medier uppger att City kommer spendera stora pengar i sommar. Vi kan räkna med att de köper dyra spelare till samtliga lagdelar, och rimligtvis bör de bli bättre nästa säsong. Guardiola är visserligen duktig på att slösa bort pengar, men det finns förbättringsutrymme framförallt i backlinjen. Min gissning är att de värvar en mittback (typ Diego Carlos eller Kalidou Koulibaly), en mittfältare och en offensiv spelare av hög klass. Minst. Vi kan nog redan nu konstatera att Liverpool inte kommer att ha lika stor marginal till City nästa säsong.

Chelsea rustar också. Föga överraskande försvann deras omtalade satsning på egna brittiska spelare spårlöst så fort de fick köpa spelare igen. Timo Werner har redan värvats och han kommer förstås förpassa Tammy Abraham till en permanent bänkplats, och om Kai Havertz kommer kan Mason Mount också räkna med att se matcherna från läktaren. Med det sagt kommer Chelsea givetvis att bli bättre nästa säsong; deras offensiva spets förbättras, och jag är övertygad om att de kommer att klara topp 4 utan problem nästa säsong. Det känns inte troligt att de kommer att bli titelutmanare, särskilt eftersom managern och troligen också nyförvärven är oerfarna, men det är definitivt ett intressant lagbygge.

Manchester United är svårfångade på transfermarknaden. De har mycket pengar, men precis som Liverpool har de amerikanska ägare, som kanske kommer vilja se klubben vara mer återhållsam i coronatider. De kommer självklart att värva, men förmodligen inte från samma överklassbutik som Chelsea och City. Det finns hål i Uniteds trupp, men det finns också spelare med utvecklingspotential. Jag tror det viktigaste blir att göra några finjusteringar och att inte fortsätta ösa nya kontrakt till medelmåttor som typ Jesse Lingard, klubben är för dåliga på att bryta med spelare som inte håller måttet.

Tottenham, Leicester och Arsenal har säkerligen för avsikt att förstärka sina trupper, men ingenting talar för att de kommer spendera stora pengar, och ingenting talar för att deras nuvarande trupper är tillräckligt utvecklingsbara för att de ska kunna utmana toppskiktet nästa säsong. Mitt tidiga utgångstips är att LFC, City, Chelsea och United hamnar på de 4 översta placeringarna nästa säsong.

4 kommentarer
 1. Jag skulle vilja slänga in en varning för Wolves också. Även om de förlorar spelare har de ändå byggt upp ett starkt lag och med Mendes som styr och ställer så lär det dyka upp några riktigt bra spelare. En högoddsare men vad sägs om Zlatan som ersättare till Jimenez?

  • Kingpin: Vi får väl se om Wolves får bygga vidare eller om de kommer tappa nyckelspelare i sommar, men covid-19 gör ju att många storklubbar spenderar mindre och därför ökar sannolikheten för Wolves att få behålla sina stjärnor.

 2. Chelsea ser ju vassa ut med både Werner och Ziyech och med Havertz på ingång kan de bli väldigt farliga. Får de in en riktigt bra mittback också men de gör ju rätt som satsar nu när ingen annan gör det.

  ManU behöver utveckla lite spelare men de ser farliga ut med Fernandez och deras pengakista fruktar man fortfarande.

  City köper väl in kvalitet som vanligt.

  Nu är det bara hoppas Liverpool får ha en liknande säsong utan tyngre och längre skador och att Klopp får igång maskinen igen med lite energi.

  • Pär, du sammanfattar det bra. Det märkliga med Chelsea är ju deras enorma drivkraft efter offfensiva spelare när de behöver defensiva mer, men antar att de kommer förstärka defensiven också så småningom.

Kommentarer är stängda.