De engelska giganterna står maktlösa inför den nuvarande maktordningen – men de mindre klubbarna leker med elden när de röstar ner de storas förslag.

Ingenting tyder på att ”The Big Picture” kommer att genomföras. Kanske förstod också Liverpools och Manchester Uniteds ägare att förslaget var orealistiskt och framförde det mest för att skapa en diskussion kring maktordningen inom engelsk fotboll – någonting som man till stor del har lyckats med.

Just nu är maktordningen i Premier League en sådan att hela 14 av 20 klubbar behöver rösta för ett förslag för att det ska genomföras. Det innebär att de 6 största klubbarna – som ofta har andra typer av intressen än övriga – inte kan genomföra några förändringar utan att lyckas övertala 8(!) andra klubbar om att rösta för deras förslag. Det är inte enkelt.

De mindre PL-klubbarna, som exempelvis Burnley, har helt andra typer av intressen än giganterna som Liverpool.
För de mindre handlar allt om att undvika degradering; distansen till de största är så pass stor både sportsligt och ekonomiskt att man i praktiken inte är konkurrenter, trots att man spelar i samma division.
För de större klubbarna handlar det snarare om hur PL-toppen ska bli konkurrenskraftiga på europeisk nivå; hur man ska kunna konkurrera med Barcelona, Real Madrid, Juventus, Bayern München, PSG och de andra riktigt stora europeiska klubbarna.

Att hela 14 av 20 måste rösta för nya förslag innebär att PL styrs av ett pöbelvälde. De största klubbarna har inte särskilt stort inflytande. De kan utöva påtryckningar, men när det kommer till kritan tänker alla – inklusive de mindre klubbarna – på sig själva. Trots detta är jag överraskad över att småklubbarna vägrar godkänna storklubbarnas förslag om 5 byten per match den här säsongen. Det är ingen orimlig begäran i coronatider. Och framförallt kan småklubbarnas maktfullkomlighet bita dom i svansen på sikt.

Det har under många år pratats om en europeisk superliga. Jag tror inte att storklubbarnas ägare är främmande inför den tanken. Exempelvis skulle 6-8 engelska klubbar kunna bryta sig ut ur FA:s verksamhet, ha en egen liga där man korar en vinnare, och även spela betydligt fler europeiska matcher. Då skulle man låta de mindre PL-klubbarna vara kvar i PL, som då blivit en B-liga och som knappast vore särskilt attraktiv för TV-avtal etc.

Jag förespråkar inte en europeisk superliga, men tror samtidigt att de mindre PL-klubbarna måste inse att det är en reell möjlighet för många storklubbsägare om de fortsätter att rösta ner rimliga förslag, som exempelvis 5 byten.

FA har redan varit ute och svingat med potentiella bestraffningar för utbrytarklubbar. De påstår att spelare i dessa klubbar inte skulle få spela UEFA- eller FIFA-tävlingar, vilket innebär att de inte skulle få spela EM, AFCON, VM etc. Det tror jag är ren bullshit och en bluff som vem som helst klarar av att syna. Landslagsturneringar utan storklubbarnas spelare vore som hockey-VM utan NHL-spelare, det vore en B-turnering. Jag tror dessutom att fotbollsvärldens supportrar mer eller mindre skulle bli vansinniga om FIFA portade alla världsstjärnorna från turneringarna med motiveringen att de inte tillåts tjäna pengar på deras klubbar.

2 kommentarer
  1. 5 byten ökar ju klyftan ännu mer vad gäller ekonomi. Det gynnar Man City, men det gynnar knappast ett lag som Liverpool 08-09 eller Leicster 15-16. Man ska inte glömma bort hur beroende de stora klubbarna är av de små för spelarutveckling mm, vi har kalasat rätt friskt i de risker de mindre klubbarna tagit när de förvärvat spelare. Varje backköp av en mindre klubb är väl en förhoppning om en VVD-spelare under tiden i klubben och sedan en försäljning i den nivån… men det går några såna per VVD. Sedan köper vi spelaren och har vi scoutat någorlunda får vi bra spelare för billiga pengar jämfört med vad det relativt sett blir för småklubbarna.

    Får vi en Europeisk superliga på grund av att topp 6 inte kan se till helheten kan vi lägga ner.

    • OSFowler: I stort sett alla andra ligor har infört 5 byten tillfälligt på grund av corona. Det handlar ju inte om att införa 5 byten permanent utan bara nu när hela spelschemat är grovt påverkat av corona. Jag menar att det är själviskt av de mindre klubbarna i och med att de skiter i spelarna och bara tänker på sig själva. Detta är någonting som vi bör ha för spelarnas bästa, inte för storklubbarnas bästa.

Kommentarer är stängda.