Liverpool har lagt en relativt stor summa på en renodlad backup.

Att en storklubb som Liverpool lägger £11m på ett nyförvärv är förstås inte särskilt uppseendeväckande. Den summan är långt ifrån en klubbrekordvärvning och långt ifrån vad konkurrenterna värvar spelare för. Jag är dock aningen överraskad över att Liverpool lägger den summan på just en vänsterback, inte minst med tanke på den av corona präglade transfersommaren år 2020.

Vi är nog alla överens om att Liverpool behöver få in en vänsterback. Man behöver någonting bakom den fantastiske Andy Robertson. Nästa säsong kommer att bli otroligt tuff och återhämtningen innan den blir minimal. Ibland kan Robo framstå som en maskin, men det är han inte. Liverpool behöver en till spelare som kan avlasta Robo, så är det bara. Och James Milner, som fyller 35 år i januari nästa år, kan inte vara den spelaren i år efter år. Så är det också bara.

Samtidigt har Liverpool, enligt många uppgifter, väldigt begränsade ekonomiska resurser att röra sig med i sommarens transferfönster. Precis som många andra har man drabbats hårt av coronakrisen, och för varje hemmamatch som spelas inför tomma läktare tappar LFC £3m i intäkter. Det räcker med att kunna lågstadiematte för att räkna ut att 10 publikfria matcher innebär £30m i inkomstbortfall, 20 publikfria matcher innebär £60m i intäktsbortfall, och så vidare.

Jag menar att £11m på en renodlad backup, som Kostas Tsimikas oundvikligen blir, är en stor summa att spendera i detta transferfönster. Särskilt då både Tsimikas och Robo förmodligen inte kan spela på någon annan position.

Beträffande Tsimikas, så har jag inte sett honom utöver enstaka matcher i Europa League. Det är inte särskilt svårt att identifiera hans styrkor som uppenbarligen ligger i spelet med boll, där han både är en duktig bolltransportör, initiativrik och kan leverera inlägg av gedigen kvalitet. Snabbheten, som numera är så viktig för ytterbackar, finns också där. Vi kommer att ha mer information kring honom som spelare under de kommande dagarna, då vi får kommentarer från grekiskt håll – de har förstås följt honom väldigt nära och har mycket bättre koll på styrkor respektive svagheter hos spelaren.

I jämförelse med Jamal Lewis är Tsimikas en färdigare och mer erfaren spelare, vilket är rimligt då han är ett par år äldre. Samtidigt hade Lewis också varit en väldigt intressant värvning för Liverpool, inte minst med tanke på hans uppenbara löpstyrka och färdigheter med bollen, som påminner lite om Tsimikas. I Lewis fall hade vi dock kunna varit säkra på att han kan hantera PL-tempot, komma in i gruppen på ett smidigt sätt och dessutom kan man alltid sälja inhemska spelare till någon annan engelsk klubb om de floppar. Det kan bli svårare att skeppa Tsimikas till ett bra pris, om vi skulle komma till den situationen.

Å andra sidan kan jag verkligen förstå att Liverpool inte ville matcha Norwichs prislapp på £20m. En backup till Robo är som sagt nödvändig, men det är inte den viktigaste värvningen som Liverpool kommer att göra i sommar. Jag betraktar en ersättare till Dejan Lovren som klart viktigare, glöm inte att Joel Matips skadebenägenhet innebar att kroaten var tredjevalet och därmed den första backupen till mittbackspositionen i väldigt många matcher. Lovrens ersättare kommer högst troligt spela betydligt fler matcher än Tsimikas den kommande säsongen, det skriver jag utan att förringa grekens kapacitet. Även en offensiv spelare som kan rotera med anfallstrion – alltså den spelaren som Timo Werner var tänkt att bli – känns som viktigare än vänsterbacksbackupen.

Nu ska det bli spännande att se vilka namn Michael Edwards vaskar fram härnäst. De senaste värvningarna – Takumi Minamino och Tsimikas – visar att Edwards mikroskop har letat sig även till de något mindre ligorna. Österrike och Grekland har förvisso en del anrika klubbar och fotbollen som spelas där är verkligen inte kattskit, men vi pratar ändå om helt andra scouting-territorier än England, Spanien, Italien och Tyskland. Det finns säkerkligen fler schyssta spelare att hitta i de något mindre ligorna – och Edwards har säkerligen superkoll på dem.