Match: Liverpool FC – Blackburn Rovers (2015-03-08)
Plats: Anfield
Tid: 17.00
TV-sändning: TV10 (visas även på Viaplay)

* * *

Dags för kvartsfinal i FA-cupen och den sista turneringen som Liverpool har chans att ta hem en trofé i – något som ju Brendan Rodgers gått ut brett med är säsongens största mål i år. Det är ju nämligen bara den här turneringen som man har chans att vinna efter det snöpliga (straff)uttåget i förra veckan mot Besiktas i Europa League och förlusten mot Chelsea i Carling Cup-semifinalen tidigare i vintras. Liverpool har dock en härlig Premier League-trend i ryggen efter vinst mot både Manchester City och Burnley, och tongångarna på Anfield är goda. 

Blackburn Rovers känns rent spontant som en enkel mumsbit för ett Liverpool som övertygade stort mot ett tungt Manchester City och i farten även enkelt lyckades manövrera bort Danny Ings Burnley i onsdags. Men faktum är att Rovers varit något av en Premier League-dödare i FA-cupen den här säsongen efter två övertygande vinster mot Swansea respektive Stoke (3-1, 4-1). Managern Gary Bowyer är därför övertygad om att hans lag kommer att överraska igen och menar att deras gameplan kommer att vara att ta matchen till Liverpool istället för tvärtom:

Gary Bowyer: ”We’ve studied the videos, we’ve come up with a game plan, and we’ve worked with the players on it. We’ll go and take the challenge to Liverpool.

”The mood’s one of excitement and rightly so. The lads have earned the right to play at Anfield with the performances in the previous rounds.”

Rovers är dock något korta i backlinjen med avbräck på Shane Duffy, Jason Lowe och viktige Alex Baptiste som samtliga får stanna hemma i Blackburn. Man har dock blixtlånat in Doneil Henry(född 1993) från West Ham i onsdags och den unge kanadensaren stod för en lysande debut mot Sheffield Wednesday då Blackburn vann borta med 2-1. I offensiven ser Grant Hanley (benskada) och Josh King(ljumskskada), som stod för ett hat trick i den femte rundan mot Stoke, också med största sannolikhet ut att missa morgondagens möte.

Blackburn har dock några äss kvar i rockärmen där det största hotet är Jordan Rhodes i anfallet och där han även har duktige Tom Cairney bakom sig på mittfältet, en spelare som Liverpool faktiskt var intresserade av för några säsonger sedan då han tillhörde Hull City. Rhodes var förövrigt en av målskyttarna när Blackburn som tidigare nämnts besegrade Sheffield Wednesday på bortaplan – en seger som förövrigt var deras första seger i The Championship på bortaplan på över fyra månader. Det ska därför mycket till om Blackburn ska kunna överrumpla Liverpool på Anfield, men FA-cupen har ju en tendens att locka fram de största av skrällar och det är därför svårt att ta ut något i förskott. Liverpool har inte varit bäst när det gäller tidigare och lagets nyckelspelare måste kliva fram om man vill ta sig till Wembley för semifinalspel.

Det senaste för Liverpool på skadefronten är att Steven Gerrard kommer bli bedömd de sista 24 timmarna innan match om han anses vara tillräckligt frisk att möta Rovers imorgon. Kaptenen har som bekant dragits med en ljumskskada de sex senaste matcherna, men har tränat för fullt i veckan och bör vara tillbaka i spel förr snarare än senare. Något som är solklart är att han säkert lär vara supermotiverad att hjälpa sitt lag mot den där matchen på hans födelsedag. Mamadou Sakho var även han tillbaka i träning den här veckan och närmar sig en comeback efter sin höftskada som gjort att han missat de fyra senaste matcherna.

Mot Wembley!