Ett skadedrabbat Liverpool tar sig an Crystal Palace i säsongens första hemmamatch.

Den första PL-omgången var inte särskilt positiv för varken Liverpool eller Crystal Palace.

Liverpool spelade 2-2 mot nykomlingen Fulham.
Crystal Palace förlorade med 2-0 hemma mot Arsenal.

Den stora snackisen i Liverpool är mittfältssituationen. Thiago Alcantara är borta 3-6 veckor, medan även Curtis Jones och Alex Oxlade-Chamberlain är otillgängliga på grund av skador. Däremot uppges Naby Keita vara tillbaka till matchen mot Crystal Palace.

Gissningsvis kommer Jürgen Klopp att välja ett mittfält bestående av Fabinho, Jordan Henderson och Harvey Elliott. Den sistnämnde fick stort förtroende i början av förra säsongen och Thiagos skada har onekligen ökat hans möjligheter att få starta. Elliott håller förstås inte samma klass som Thiago, men han är likväl en offensiv kraft som kan tillföra kreativitet på den sista tredjedelen. Med sina blott 19 år fyllda är Elliott dessutom en spelare under utveckling och förhoppningsvis kan han ta kliv den här säsongen. Varför inte börja ta dessa kliv redan imorgon?

Ett annat hett diskussionsämne är vem som ska starta i anfallet. Roberto Firmino fick chansen från start mot Fulham, men blev överglänst av den inhoppande Darwin Nunez. Med tanke på de pengarna som Liverpool har lagt på Nunez är det givetvis bara en tidsfråga innan han spelar från start – denna match vore ett ypperligt tillfälle att ge honom sin första PL-start.

Liverpool har vunnit hemmapremiärerna 9 år i rad. För att ta 10:e raka krävs bättre attityd än senast mot Fulham; då såg man aningen slappa ut mot den supertaggade nykomlingen. Crystal Palace under Patrick Vieiras ledning är någonting helt annat än under Roy Hodgson, men gemensamt för båda uppsättningarna är att deras offensiv leds av Wilfried Zaha. Att stoppa Zaha blir som vanligt en nyckel för att kunna kväva Palaces spelvändningar.

Crystal Palace har inte varit jätteaktiva i sommarens transferfönster. Den defensiva mittfältaren Cheick Doucouré har köps in från Lens för £21m och doldisen Chris Richards har hämtats från Bayern München för £11m. Utöver den duon har klubben endast tagit in två spelare från lägre divisioner på free transfers; Sam Johnstone (WBA) och Malcolm Ebiowei (Derby). Bland tappen märks framförallt Conor Gallagher, som återvänt till Chelsea på lån, Cheickhou Kouyaté (Notts Forest) och Christian Benteke (D.C United). Benteke hade som bekant en otrolig måltorka i Palacetröjan, men Gallagher var en väldigt betydelsefull spelare under fjolårssäsongen med sitt offensiva spel men också fina presspel.

Att kalla morgondagens drabbning för en ”måste-match” för Liverpool kanske vore en överdrift, men de senaste säsongerna har lärt oss att poängtappen inte kan vara många om man ska ha en chans att komma före Manchester City när sluttabellen summeras. Räkna med gasen i botten inför ett heltaggat Anfield.

Matchtips: Liverpool – Crystal Palace 3-0