Liverpool letar efter förstärkningar, men vilka kan lämna klubben i sommar?

Häromdagen sålde Liverpool talangen Leighton Clarkson till Aberdeen. Den spelskickliga mittfältaren var utlånad till den skotska klubben under 22/23 och nu har de alltså köpt loss honom.

Dessutom har Liverpool hunnit låna ut Calvin Ramsay till Preston North End – ett lån som gäller hela säsongen 23/24.

* * *

MÅLVAKTER:

Den mest givna försäljningen i sommar är förmodligen Caoimhín Kelleher. 24 år gammal har Kelleher blivit en ålder där regelbunden speltid är mer eller mindre ett måste för att få till en karriär som någonting annat än en bänknötare.

Beroende på vilka källor man väljer att tro begär Liverpool £10-30m för Kelleher. Möjligtvis kan den stora skillnaden förklaras i att en stor del av övergångssumman skulle kunna bli i prestationsbaserade tillägg.

* * *

BACKAR:

Enligt transfergurun Fab Romano letar Liverpool efter en ny mittback och helst en vänsterfotad sådan. Om ett sådant köp sker kan Joel Matip förmodligen ligga risigt till. 31-årige Matip har 1 år kvar på sitt kontrakt med Liverpool.

Många kanske skulle säga att Joe Gomez borde bli den mittbacken som lämnar, men som både ”homegrown” och ”club-trained” har Gomez en stor konkurrensfördel. Särskilt i en klubb som Liverpool där man inte har överflöd av spelare i de kategorierna.

Utöver Matip kommer förmodligen Nat Phillips att säljas i sommar. Phillips är 26 år och har nog redan stannat i Liverpool några år för länge.

* * *

MITTFÄLTARE:

På mittfältet har Liverpool redan tappat James Milner, Naby Keita, Alex Oxlade-Chamberlain och skickat tillbaka Arthur Melo till Juventus.

Gissningsvis lämnar inte fler mittfältare, men man bör nog lägga in en brasklapp för Thiago Alcantara. Han har hunnit bli 32 år och har 1 år kvar på sitt kontrakt. Thiago har alltid varit en ganska skadedrabbad spelare och dessvärre har det inte blivit bättre med åren.

Man behöver inte vara full av fantasi för att föreställa sig en saudiarabisk klubb lägga ett bud på Thiago, då han är ungefär den spelarprofilen som de har värvat den senaste månaden.

Jag tror inte att Liverpool skulle hindra Thiago från att lämna, då han är en av klubbens absolut bäst betalda spelare och inte längre värd den höga lönen.

* * *

ANFALLARE:

Till skillnad från på mittfältet har Liverpool gjort ett gediget proaktivt värvningsarbete i anfallet, där Cody Gakpo redan har ersatt Roberto Firmino.

Fabio Carvalho kommer att lämna på lån eller permanent. Han förväntas dock inte ersättas, förmodligen kommer Ben Doak att ges fler chanser 23/24.

Den högprofilerade anfallaren som eventuellt skulle kunna vara på väg bort är Mohamed Salah. Fotbolls-Europas karta håller på att ritas om, och frågan hur Salah passar in på den nya kartan.

Salahs agent har visserligen förnekat att egyptiern träffat PSG:s ägare på sistone, men det vore föga förvånande om den stenrika franska klubben försöker värva honom i sommar. PSG har redan tappat Leo Messi, vill eventuellt skeppa Neymar, och Kylian Mbappés framtid är som vanligt oviss.

Det vore förstås otänkbart för PSG att tappa alla 3 och inte ersätta med någon storstjärna – och Salah är en av få etablerade världsstjärnor som de eventuellt skulle ha möjlighet att värva i sommar.