TotaalLiverpoolFB

TL-panelen är starkare än någonsin och idag har vi återigen besök av supertwittraren @ViktorFagerLFC som diskuterar 6 färska poäng, hur BR ska hantera Steven Gerrard och vilka som egentligen är Liverpools bästa ytterbackspar. Han får såklart även sällskap av två Totaal Liverpool-bekantingar i form av de rutinerade och skickliga herrarna @TomasNygren och @Robin D. Välkomna!

Johnson
1. Två matcher har inneburit 6 poäng för Liverpools del inom loppet av bara några dagar. Vad skulle ni säga är det som gjort att LFC börjat ta trepoängare igen?

Viktor: Rodgers har gjort tydliga förändringar när det gäller laguttagningen. Back to basic. Ett helt annat fokus på försvarsspelet som vi inte riktigt sett tidigare från hans sida. Mycket tyngd har lagts på erfarenhet, defensiv/taktisk förmåga och mentalitet. Dessutom har vi sett den ytterst underpresterande Lovren åka på en riktig petning samtidigt som Lucas har tagit över den djupa mittfältsrollen med bravur. Två aktioner som lett till ett betydligt bättre försvarsspel. Mittfältet har bestått av tre defensiva/taktiskt förståndiga spelare och endast en kreatör. En balans man kanske inte förväntar sig av en klubb som LFC, särskilt på hemmaplan. Vi har även fått tillbaka ett av Rodgers signum, nämligen presspelet. Efter en riktigt tam förstahalvlek mot Stoke så flyttade vi fram laget och gör en av dem bättre halvlekarna den här säsongen.

Robin: Det handlar till 100% om att Rodgers återigen (äntligen) har börjat använda spelarmaterialet som finns till förfogande och anpassat det efter motstånd och situationen. Det finns lag som kan ställa upp med de spelare de vill och spela sitt spel kompromisslöst och nå framgång, Liverpool är tyvärr inte ett av de lagen just nu. Vi har, precis som jag tidigare efterfrågat, tagit tillbaka Lucas i startelvan. Inte för att Lucas är klasser bättre än någon annan, men han erbjuder något som ingen annan gör och det är skydd till en väldigt skör backlinje. Utöver det har Rodgers även släppt prestigevärvningen Lovren och givit förtroende till Kolo som med all rätt ska fortsätta vara kvar där tills någon annan bevisar sig bättre. Utöver detta har vi även fått se vilja, tendenser till presspel, tendenser till snabb och finurligt kombinationsspel samt vasst kontringsspel. Men mycket av detta gavs möjlighet av de taktiska omdispositionerna som gjorts vill jag påstå.

Tomas: En anledning till att vi vunnit de två senaste matcherna är att vi haft ett ganska svagt motstånd, men en sak man tydligt kan se på laget är att man är mer balanserade. Toure och Lucas har gjort att vi känns som ett mer stabilt lag, där Kolo leder backlinjen och spelar enkelt på ett sätt som Lovren verkar ha problem att göra. Toure rensar bollen i trängda lägen och med tanke på hur försvaret sett ut i år är det något som nästan gör en varm inombords. Inte heller Lucas är en glamorös spelare och ser man över en längre tid är han antagligen inte någon defensiv mittfältare som kommer att vinna titlar åt oss, men det vi behövde nu var att få in en spelare som kan städa framför backlinjen och den rollen har han fyllt på ett bra sätt. Båda dessa spelare har visat att de har en viktig plats att fylla i årets trupp.

Steven Gerrard

2. Steven Gerrard stod för en av sina bättre insatser (på hela säsongen?) mot Leicester efter att ha fått vila mot Stoke i omgången innan. Hur tycker ni att Brendan Rodgers bör matcha Gerrard i framtiden och är hans tid som defensiv mittfältare över nu?

Viktor: Vi har sett Gerrard spela väldigt mycket så här långt in på säsongen. Men Rodgers har varit ute och snackat om situationen i media senaste veckan och jag tycker han har varit spot on. Gerrard är vid den tiden i sin karriär då han inte kan spela alla matcher. När det kommer till positionen så tycker jag Brendan var inne på rätt spår när han sa att nu när strukturen i laget är annorlunda utan Suarez och Sturridge, så kanske vi behöver en annan sorts mittfältare just där. Liverpool har varit i behov av en riktigt bra defensiv mittfältare ända sedan Mascherano lämnade 2010. I nuläget fyller Lucas det tomrummet bättre än vår kära kapten. Att fasa ut Gerrard från att vara en startspelare till att vara lite mer av en rotationsspelare skulle alltid komma att vara ett tufft uppdrag för vilken tränare som helst. Men känslan jag har är att det är dags att ta det steget nu.

Robin: Ja hans tid som defensiv mittfältare bör vara över, precis som i min krönika om Stevie så anser jag att han inte fungerar där utan adekvat skydd från andra mittfältare, det i sin tur leder till en mindre offensiv, vilket vi inte har råd med efter att Suarez lämnat och Sturridge varit skadad. Så ska han användas ska han göra det i en lite mer framskjuten roll med en stark defensiv spelare bakom och flera löpstarka spelare runt omkring. Jag tycker väl även att Stevie sällan borde göra hela matcher. Han bör kanske till och med redan i år få en roll mer likt Giggs, Lampard och en del andra spelare av samma kaliber fått. Impact sub, rotation eller liknande. Problemet för oss är att vi har inte lika mycket kvalitet som kan hålla honom på bänken som topplagen kan göra.

Tomas: Jag tror att Gerrard kommer att matchas mer i en offensiv roll under resterande del av den här säsongen, det har varit tydligt den senaste tiden att han inte kommer till sin rätt i den roll han hade under förra säsongen. Nu finns ingen Suarez att hitta i djupet, det har inte heller funnits en Sturridge att sätta uppspelen på, hans långa spel har därför inte burit frukt. Vårt spel har dessutom låsts av att många lag satt en spelare på Gerrard i uppspelsfasen och det har gjort att han inte kommit med i matcherna. Det finns inga vinster med Gerrard i en defensiv roll i dagens läge. Jag tror att Rodgers matchning den sista veckan är en bra bild av hur det fortsatt ska se ut, antingen startar Gerrard i en offensiv roll eller så kommer han in från bänken under andra halvan av matcher. Vår kapten är inte längre en spelare som gör nittio minuter flera gånger i veckan, inte om vi vill få ut det bästa av honom när han väl spelar.

MOreno 2

3. Ytterback har varit en mindre smickrande position i Liverpool de senaste åren och så även i början av denna säsong. Vilka är de två ytterbackar ni hade satsat på om ni var manager för Liverpool och skulle ställa upp med det starkaste manskapet?

Viktor: Moreno och Manquillo skulle ta varsin plats i min elva. Två spelare med en framtid i klubben. Detta är nog i nuläget den främsta anledningen till varför jag skulle spela dem. Här har vi något att bygga på, även om det skall sägas att ingen av dem har startat sin karriär i England särskilt övertygande. Moreno har kostat oss en del mål samtidigt som Manquillo med rätta blev utbytt redan i halvlek mot Leicester efter en minst sagt undermålig insats. Mitt tålamod med Johnson har varit slut ett bra tag nu. Han har underpresterat i över två år samtidigt som han sitter på ett utgående kontrakt och ser ut att lämna snart nog. Enrique ser jag varken som en förbättring på Moreno eller någon att bygga vidare på.

Robin:  Det är en svår fråga, det är ju enkelt att svara Moreno/Manquiilo och fortsätta med att utse Glen till syndabock, men faktum kvarstår väl att vi inte direkt har en otrolig klasskillnad i unge Manquillo. Glen har ingen framtid efter denna säsong, men innevarande säsong är det hugget som stucket mellan honom och Maquillo. Vänsterbacken är dock gjuten i min bok, Moreno har potential att bli självskriven på vänsterbacken i 8-10 år. Spela honom, vecka in och vecka ut – och ha tålamod!

Tomas: Om jag var manager för Liverpool och hade alla spelare friska hade mina ytterbacksval varit Flanagan till höger och Moreno till vänster. Även om Moreno stått för några misstag sedan sin ankomst har han visat många goda egenskaper och som ung, ny spelare behöver man en liten tid att skolas in. Han är en klass bättre än Jose Enrique och att spela Glen Johnson på fel sida känns mycket konstigt. Till höger står det, för mig, mellan Flanagan och Manquillo, där tycker jag att Flanno förtjänar förtroendet, förutsatt att han kommer tillbaka i samma form efter skadan. Vi har egentligen ingen riktigt bra högerback i dagsläget, vi har två stycken som har kapacitet att bli det om de ges tid. Det perfekta hade varit att ha en trygg, rutinerad pjäs som kan gå in och spela med jämna mellanrum och dessutom lära upp våra mindre rutinerade spelare. Glen Johnson är inte den rutinerade pjäsen, även om han avgjorde matchen mot Stoke finns det inget i hans spel det senaste året som gör hans startplats befogad. Jag tappade räkningen på antalet gånger som han nickade eller rensade bollen rakt in i planen igår och att man inte ska göra det fick jag lära mig när jag spelade pojkfotboll. I dagens Liverpool, med Flanagan på skadelistan, är Manquillo och Moreno mina startval.

Mignolet stoke

4. Simon Mignolet har minst sagt visat upp en svag form den senaste tiden. Tycker ni att Brad Jones borde få chansen mellan stolparna eller ska man köra vidare på belgaren och hoppas han hittar formen?

Viktor: Tror inte vi har något att vinna på att bänka Mignolet. Ser inte att Brad Jones skulle gå in och göra det bättre. Ett sådant byte skulle också innebära ännu en förändring i vårt redan fladdriga försvar. Just att spela ihop en backlinje plus målvakt är något jag anser vi bör fokusera på. Och hur osäker Mignolet än må vara så har han en del fina kvalitéer. Visa förtroende och kontinuitet för att ge försvaret en stabilare grund att jobba vidare på. Skulle resultera i minskad press och ökad chans för att få ihop något sorts fungerande samarbete. Även om ”Migs” förmodligen kommer ersättas i januari eller i sommar, så är han just nu vårt starkaste kort. Eller det minst dåliga, om man så vill.

Robin: Nej det tycker jag inte, men däremot så bör Peter Cech stå väldigt högt upp på allas önskelistor i januari. Det hade varit en monstervärvning som mycket väl kan fungera i 4-5 år till. Jag hade gjort all jag kunnat för att få över honom om övergångssumman legat på ryktade £7 miljoner. Mignolet kommer enligt mig aldrig hitta en form bra nog för oss, jag hade inte sett mycket av honom innan han anslöt, men jag gör redan bedömningen att han inte är bra nog all round för att satsa på. Han håller hög klass på linjen, allt annat är direkt dåligt eller på sin höjd medelmåttigt i konkurrens med de flesta målvakter i EPL. Distributionen är sämre än Isakssons, luftspelet får Reina att framstå som Manuel Neuer i jämförelse och pondusen han har kan i närmaste jämföras med en fluffig angorakanin. Då har jag inte ens nämnt koncentrationsförmågan, timingen eller positionsspelet. Ni hör, jag är inte hans största beundrare helt enkelt.

Tomas: Mignolet har inte gjort någon bra säsong, men jag tror inte att vi skulle vinna på att låta Brad Jones spela. Ska vi satsa på Mignolet är det bättre att låta honom spela ihop sig med backlinjen och låta dem bygga ett bra samarbete, Brad Jones är en typisk andremålvakt och det är inget i hans agerande i de matcher han stått som fått mig att tro annorlunda. Jag har dock börjat vackla när det kommer till Mignolet som förstemålvakt och skulle en spelare som Petr Cech finnas tillgänglig i januari skulle jag inte bli speciellt irriterad om vi gjorde vad vi kunde för att få över honom till oss. Så länge alternativen är Mignolet och Jones tycker jag att vi ska låta belgaren spela sig i form, att han är bättre han visat i år är jag övertygad om.

9 kommentarer
 1. Jag vill fortfarande tro att rodgers är vår man. Om han bara fått in remy och eller sanchez i somras hade det sett annorlunda ut nu. Ge honom tid. Vill se pedro och cech i januari och en frisk sturridge så finns alla möjligheter i världen att göra en riktigt starkt vår.

  sen vill jag bygga vidare på denna trupp. In med origi nästa sommar och ut med borini lucas och aspas/alberto. Kör all in på hummels eller subotic nästa sommar och förläng med toure. Låna ut lovren om han inte lyfter sig resterande del av säsongen. Sen en innermittfältare som kan gå in och dominera, antingen vidal eller lucas silva.

  Bayern munchen borde släppa någon innermitt till nästa sommar annars, med tanke på den bredd dom besitter där, höjbjerg är ett otroligt intressant namn, men ingen vi borde prioretera nästa sommar. Alcantara eller javi martinez vore intressant? Sami khedira från real hade varit intressant också. Ni förstår med poängen.

  Som sagt! In med lite högkvalitativa spelare nu i januari så vi slutar top 4 och satsa på några RIKTIGA pjäser som kan gå in i backlinjen och mittfältet så kommer vi vara med och slåss på allvar om titeln igen 15-16.

  Ynwa

  • Javi Martinez som central defensiv mitt skulle sitta väldigt fint men känns också väldigt orimligt.

 2. Felet Rodgers gjort den senaste tiden är att han inte format laget efter materialet, utan spelat på samma sätt som han gjorde så framgångsrikt förra säsongen med Suarez i högform. Dock ser man nu vilka fel han/transferkommittén gjorde på transfermarknaden i somras, då nästan alla sommarens köp sitter och värmer bänk. Vill se att vi spetsar till truppen i januari, inte köpa in mer bredd. Gärna nåt kreativt i mitten, en målvakt och en striker som löper i djupled.

  Hoppas fortfarande på att Rodgers blommar ut ordentligt som manager, känns som att det fortfarande är många misstag i laguttagningar och fel matchcoachande som för att vi tappar mycket poäng.

 3. Vi alla hade nog räknat med att Sturridge skulle ha spelat betydligt fler matcher och därmed vi fått ett helt annat typ av anfallsspel än det vi har då Balotellti och Lambert spelat ensam på topp.
  Tänk att vi har inte fått spelet att stämma och framför anfallsspelet och vi är trots det bara 5p från fjärde plats.
  Tre platser som enligt mig har första prioritet det är en anfallare och en central mittfältare och en defensiv mittfältare.
  Balotelli, Aspas, Borini, Assaidi, Alberto, Lucas, Enrique, Johnson, Coates är spelare som inte bör (ska) vara kvar till starten då nästa säsongen startar.

 4. Nej felet Rodgers gjorde var han att inte värvade erfarana högkvalitiva spelare inför denna säsongen. Blir jävligt svårt att nå dem om vi inte når CL vilket ser svårt ut med denna truppen. Uteslutet att betala fantastilöner som United antar jag

 5. FSG borde tänka som ” Tim Roth kopian ” ambrmovitch ( felstavat ) , när han ser potencial så ser han till att tränaren kan köpa det som är KLASS.

  Detta ” ungdoms akademi ” = kommer aldrig funka , Liverpool måste fram med plånboken och köpa lite klass.

  Annars är 4 platsen & pl seger utom räckhåll varenda år 🙁

  Ynwa

  • Jag håller med. Nu tror jag mycket på Lazar Markovic, men samtidigt så måste man ifrågasätta den värvningen. Han är en extrem talang, inget snack om saken. Men på hans position så har vi Suso, Ibe, Coutinho och Sterling. Är verkligen en till ung ”talang” på den positionen nödvändig? Nu har vi massa talanger på samma position och alla kan inte få chansen varje match.

   Samtidigt så värvade vi lite rutin i form utav Lallana, Lambert och Balotelli. Men ingen utav de värvningarna har blivit så bra som vi hoppats på.

   Just nu så tror jag att Suso är den spelaren som vi mest behöver ha tillbaka, då kan han är duktig på att få bollen i fart på kanten. Han är inte lika stillastående som de andra spelarna är.

  • Ha tillbaka Suso? Han är väl inte borta? Sitter väl bara och väntar på Januari då han kommer gå i princip gratis till Milan?

 6. Jag förstår inte varför BR inte satsar på Moreno och Manquillo som ytterbackar. Visst har de gjort rejäla blunders i försvaret men samtidigt måste man se potentialen i dem och att Enrique och Johnson inte är framtiden.

  Jag drar parallellen mellan Markovic och Modric när han kom till Tottenham för dyra pengar. Modric var ju så utskälld i början och levererade ingenting och de funderade ju att sälja honom redan i januari fönstret om jag inte minns fel. Men managern gav sig inte och gav honom speltid och det visade sig vara rätt bra val måste man säga. Markovic kommer aldrig blomma ut om BR inte börjar tro på honom. Hendo och Sterling hade ju inte varit så pass bra om de inte fått speltid så lungna nerverna gott folk. Efter regn kommer solsken.

Kommentarer är stängda.