Den här veckans TL-panel handlar om Mamadou Sakhos frånvaro, Liverpools måltorka, helgens match på Etihad Stadium sant lagets möjligheter att knipa en CL-plats!

Deltar gör Jesper, Pelle samt nya bekantskapen Johannes, som därmed debuterar i TL-panelen.

* * *

1) Hur kommer Liverpools försvarsspel att fungera utan Sakho?

Jesper: Sämre, utan tvekan. Sakho har för första gången sedan han kom till Liverpool fått vara skadefri och spela regelbundet från start under en längre period – och har dessutom gjort detta riktigt bra. Naturligtvis spelar det in att man saknar en naturlig ersättare när man frågar om hur försvarsspelet kommer fungera utan ”Mama”. Antingen får man förlita sig på samhällsfaran Dejan Lovren eller den cykelsparkande pensionären Kolo Toure. Med tanke på detta så är det klart att det innebär en stor skillnad. Sakho är ett fysiskt monster som nästan aldrig förlorar en nickduell, täcker bollen fördömligt och är den i backlinjen som har den i särklass bästa uppspelsfoten. Vad har Lovren och Toure att komma med i jämförelse? Tappet känns därför enormt och man känner sig ju allt annat än självsäker på en hållen nolla mot Manchester City.

Johannes: Skadan på Mamadou kommer minst sagt olägligt. Fransmannens formkurva har pekat stadigt uppåt och han har varit Klopps bästa defensiva spelare. I en annars svajig backlinje har hans insatser nu också övertygat media att han är en spelare med potential att leda en backlinje i Premier League. Sakho förväntas vara borta fram till årsskiftet vilket innebär att han missar den mest hektiska perioden på säsongen. Vilket givetvis är ett stort minus. Även Joe Gomez är långtidsskadad, vilket gör att Liverpool endast har tre mittbackar i seniortruppen att förlita sig till, och det är inte direkt några spelare som inger lugnt och hopp…

Mamadous fina vänsterfot och öppnande passningar kommer saknas. Med stort lugn, fina brytpassningar och precisa uppspel är han en viktig pjäs i speluppbyggnaden. Varken Lovren, Touré eller Skrtel är lika bollskickliga och det kommer ge Klopp problem i matcher där vi förväntas föra spelet. Som svar på frågan blir konsekvensen att Liverpools försvarspel tappar kvalité både i offensiven och defensiven. Spelare högre upp i banan kommer få arbeta hårt med att hitta ännu öppnare ytor som de mindre spelskickliga backarna kan hitta dem i, samt lägga mer energi att stötta backlinjen defensivt. Skadan är ett stort avbräck och jag befarar att vänstersidan med firma Lovren-Moreno kommer få det tufft när vi på lördag åker österut för att möta serieledarna.

Pelle: Jag befarar att vi kan få se ett jobbigt svar på den frågan på Etihad. Inte för att Sakho är en överdjävulig, fullländad mittback utan för att ersättarna är minst sagt snurriga. Kolo är en föredetting och har dessutom skadeproblem. Lovren är Lovren. Sakhos huvudspel och uppspelsfot kommer onekligen att saknas. Jag hoppas bara att Liverpool kan spela ett bra kollektivt försvarsspel och därmed undvika en fullständig kollaps, trots att Lovren troligtvis kommer att vara på planen.

* * *

2) Liverpool gör sällan mer än 1 mål/match. Vad måste förändras för att förbättra detta?

Jesper: Då Klopps spelsytem utgår från att man ska ha starka yttrar som ständigt hotar i djupled så är detta något man måste kika på i kommande transferfönster för att rätta till och i sin tur få anfallsspelet att blomstra. Just nu är det för många kockar med exakt samma slev i soppan. Överflöd av playmakers blir helt uddlöst utan spelare runt omkring som löper i djupled och drar isär motståndarlaget. Problemet blir ofta att man har spelare som är bra på att rulla boll inom laget, men ingen som riktigt tar de där löpningarna bakom motståndarnas backlinje, där målen görs. En annan grej som jag tänkt mycket på är att inlägg, hörnor, frisparkar oftast slås in på chans och helt planlöst. Det är ytterst sällan man ser ett inlägg hamna vid rätt adress och jag förstår inte varför man match efter match fortsätter på det viset. Mycket kan förbättras, men jag tror tyvärr inte på en ”quick fix” där det finns några få grejer att ändra på som betyder att laget börja ösa in mål. Felet grundar sig i en felbyggd trupp plus skador på nyckelspelare, och det är tyvärr svårt att förändra i mitten av november. Vi får ge det lite tid och hoppas på att spelare som Sturridge återvänder till planen inom kort.

Johannes: Liverpool skapar i många matcher så mycket chanser att tre poäng borde bärgas. Ineffektiviteten är dock en motståndare vi haft svårt att besegra. För att vinna titlar är det grundläggande att ha en anfallsuppsättning som gör mål på sina lägen och som kan kliva fram i matcher där spelet inte fungerar. Bortsett från Sturridge finns idag inte sådana spelare i Liverpool. Coutinho räddade oss ett par gånger tidigare i år. Benteke, Firmino och Ings har burit offensiven i tidigare klubbar, men det räcker inte. Samtliga offensiva spelare måste hitta självförtroende och skärpa i box. Det spelar ingen roll hur bra press- och passningsspel vi bjuder på om inte bollen trycks dit när lägen ges. Men i vissa matcher skapar Liverpool ingenting framåt. En nyckel för att låsa upp offensiven stavas Coutinho. När brassen spelar bra, spelar Liverpool bra. Tråkigt nog blandar den lilla magikern sanslöst bra insatser med att i vissa matcher vara helt osynlig. Ojämnheten beror delvis på att andra spelare inte tar ansvar och lägger all kreativitet på Coutinhos axlar. När brassen punktmarkeras faller hela det offensiva spelet och laget kommer ingenstans. Coutinho måste självklart också bli bättre på att själv jobba sig in i matcher och inte isolera sig. Problemet beror även på att vi har många nya offensiva spelare som inte känner varandra fullt ut. Det är lätt, och kanske lite naivt, att skylla på det. Men det är även ett ganska lättlöst problem då spelarna med tiden kommer bekanta sig mig varandras rörelsemönster och tankesätt.

Pelle: Man måste få ut mer av fler spelare. Benteke och Coutinho levererar, men spelare som Firmino, Lallana etc går att få ut så mycket mer av. Trots detta tycker jag ändå att anfallsspelet har förbättrats på sistone; man har fler spelare som löper både centralt och längs kanterna än tidigare. Men… för att det ska lossna måste helt enkelt fler spelare börja producera. Någonting som också går får förbättras är de under Brendan icke-existerande spelvändningarna, där Mignolet faktiskt har en nyckelroll. Mignolet har ofta möjlighet att sätta igång spelet snabbt men vägrar att göra det! Är dock övertygad om att Klopp redan har haft ett snack med honom om detta.

* * *

3) Hur går matchen mot Manchester City och varför?

Jesper: Det känns svårt att komma ifrån Raheem Sterling. Känslan är att han kommer göra sin livs match och snurra upp en och annan vikarierande back på läktaren – eller så är jag bara en obotlig pessimist. Med tanke på skadeläget i truppen just nu bör man nog vara nöjd med en pinne på bortaplan mot serieledarna. Mot Arsenal var man i ett liknande (skade)läge och det känns som att det skulle kunna bli en sådan match igen där Liverpool får fokusera på försvarsspel och kontringar. Den matchbilden skulle antagligen passa LFC rätt bra, men jag tror fortfarande på torsk. City har den offensiva kvalitén och tyngden som Arsenal saknar i liknande matcher och det tror jag kommer fälla avgörandet till slut. Mot Aston Villa i förra omgången så fullkomligt bombarderade dom motståndarmålet och det var ett smärre mirakel att Villa lyckades hålla nollan den gången. Jag tror inte att man kommer bli nollade igen och tippar därför 3-1 till City.

Johannes: City lär likt Liverpool vara rejält revanchsugna efter poängtapp i senaste omgången. Hittills har Manchesterklubben imponerat stort på hemmaplan då man vunnit fem av sex fajter på Etihad. Det är två skadedrabbade trupper som möts och efter ett internationellt uppehåll är det alltid lite ovisst. Tippa resultat vill jag inte göra men ser City som (väldigt) knapp favorit. Jag förväntar mig en matchbild där hemmalaget äger mycket boll och där de röda lägger stor vikt vid defensiven för att hjälpa den nykomponerade backlinjen. Mot Chelsea valde Klopp att ge motståndarbackarna mer tid än vanligt och lade pressen något lägre för att täcka upp ytor centralt. Något liknande tror jag på även i denna bortamatch. Lucas, Can och övriga mittfältares insatser blir avgörande då vi får det oerhört tufft om Citys skickliga spelare ges tid att operera centralt. Ett måste är också att effektivisera attackerna och sätta de lägen som skapas. Den ineffektivitet som blivit synonymt med Liverpool måste suddas ut om man ska stjäla någon poäng. För chansen till poäng tror jag kommer leva i 90 minuter.

Pelle: Med risk för att bli stämplad som en negativ person; jag tror att Liverpool torskar med flertalet måls marginal. LFC kommer antagligen att göra ett mål och släppa in desto fler. Anfallsspelet börjar som sagt bli bättre, men City är starka, och försvarsspelet kommer att sättas på väldigt stora prov mot en så pass skicklig motståndare. För att Liverpool ska ha någon chans måste man vara effektiva framåt, spela ett bra kollektivt försvarsspel och Mignolet måste göra en bra match. Att alla de tre faktorerna skulle stämma samtidigt låter inte troligt, tyvärr.

* * *

4) Hur ser du på Liverpools möjligheter att knipa en CL-plats?

Jesper: Med tanke på hur usla de andra så kallade topplagen i England är för tillfället så finns chansen fortfarande naturligtvis. Liverpool har alla möjligheter att knipa en CL-plats om Klopp bara får till ett stabilt grundspel. Försvarsmässigt har man sett rätt så stora skillnader på kort tid och kan han även få till kreativiteten framåt och stå för några kloka värvningar i januari finns alla möjligheter att äta upp de fyra poäng som det är upp till Tottenham just nu. Jag räknar inte med att Leicester kommer att ligga däruppe när säsongen börjar dra ihop sig, alla lag kan göra en fin höstinledning, fråga bara West Ham förra säsongen.

Det största frågetecknet stavas egentligen skador och även fast Klopp har en relativt bred trupp till förfogande så kommer han inte klara den höga matchbelastningen utan de största nyckelspelarna. Fortsätter Sturridge, Benteke, Henderson, Sakho vara skadade blir det inget CL, men håller de sig friska får vi höra hymnen på Anfield nästa säsong.

Johannes: 50/50. Det kommer bli ett tajt race hela vägen in i maj månad. Sju poäng upp till United och en handfull lag där emellan. Trots det anser jag att chansen ändå är så pass stor som 50 procent. Liverpool känns redan som ett bättre lag än under Rodgers och kommer under säsongen utvecklas ännu mer. Det gäller att hitta vinnarspåret ganska snart och skapa sig ett bra utgångsläge inför våren, vilket jag tror man gör. Matcherna mot de andra klubbarna som aspirerar på CL kommer fälla avgörandet. Tredjeplacerade Leicester kommer tappa. Lag som West Ham och Crystal Palace kommer inte heller kunna konkurrera med Liverpool över 38 omgångar. Därför blir matcherna mot de andra storklubbarna otroligt viktiga. Liverpool har redan mött några konkurrenter och gjort det hyfsat. Man har kryssat en hel del och dessa matcher måste under våren omvandlas till vinster. Faktorer som att Liverpool möter många topplag på hemmaplan när serien vänder och att Klopps spelidé med tiden implementeras i truppen talar för Liverpools chanser. Det blir en spännande vår.

Pelle: Jag brukar börja med att kika på konkurrensen. Arsenal och Manchesterklubbarna ser klart starkare ut än Liverpool. Lyckligtvis gör Chelseas fullständiga haveri att att det finns en ”friplats” i CL-racet. Den här säsongen är således världens chans, som man brukar säga, för någon klubb att knipa en överraskande CL-plats. Liverpool kommer att bli den klubben, om man lyckas bli effektivare framåt, skapa ett harmoniskt kollektivt försvarsspel och förstärka i januari. Som jag ser på saken har Liverpool ganska goda chanser att ta en CL-plats, lustigt nog kanske godare än man trodde innan säsongen, men det beror förstås mestadels på Chelsea. Liverpool är givetvis minst lika bra som Spurs, West Ham, Southampton och Everton.

4 kommentarer
 1. Jag gillar optimisten inför att Liverpool kommer att nå CL, jag personligen tror att det kommer att bli svårt då vi tappat mycket poäng i de enklare matcherna nu under hösten. Vi kommer fortsätta att tappa poäng i de enklare matcherna innan Klopp har format laget så som han vill, även ifall han får in spelare i januari så kommer det inte lösa alla problem. Januarifönster, som vi dock haft bra framgång med, brukar vara väldigt lugnt affärsmässigt.

  Jag tror fortfarande på att Chelsea kommer att vara ett hot, även Tottenham och Everton kommer vara livsfarliga. Kampen om fjärdeplatsen kommer att stå mellan oss och de tre nämnda lagen. Med mycket tur, inga skador och ett väldigt bra fönster så kanske vi kan vara de som kniper fjärdeplatsen i maj. Annars så tror jag att en sommar med Klopp gör att vi kommer att vara med om fjärdeplatsen på allvar.

 2. Positism kan vara bra, men också förödande. Att tycka att det är 50\50 att vi ska nå fjärdeplatsen i år är enligt mig att tro på det näst intill osannolika.

  Ingen blev gladare än jag att rodgers fick gå, och att vi förmodligen fick in den bäst lämpade tränaren ihans ställe. Jag tror bergfast på att klopp kommer att göra ett superjobb hos oss, redan i år, men det kommer inte att räcka till en fjärdeplats, och anledningen till det är vår trupp.
  Att ens fundera över om toure ska platsa eller inte säger väl allt? Dessvärre är det ju så illa, men förmodligen lär vi väl få se virrpannan lovren på planen istället framtill nyår. Jag vet inte om det inger större förhoppningar omchampions League för någon av våra supporters?
  Dessvärre är det inte bara bakåt vi saknar styrka, men framåt är istället skador och en för tunn trupp vår största fiende, även om avsaknaden av yttrar är på god andra plats.

  Dessutom kommer ju Chelsea att vakna till liv, och efter nästa match är de bara tre pinnar efter oss…

  Klipp kanske kommer ta oss till champions League, men börja inte troatt det ska ske redan i år, ge tysken tid att bygga sitt lag, så kommer det att se bra ut om ett par säsonger, när det mesta av rodgers luftslott försvunnit.

  • forever7: Varför skulle vår optimism kunna bli förödande?

   Jag kan hålla med om att Chelsea antagligen kommer att vakna till liv, men det ligger en hund begraven någonstans i den klubben, har jag en känsla av.

  • Jag tror att en alltför orimlig optimism bland supportrar kan leda till att en ligaplacering utanför top-4 anses som ett stort misslyckande för klopp, vilket jag inte tror att någon av oss tjänar på. Låt honom rusta upp laget i lugn och ro, och låt honom få den tid han behöver, istället för att måla upp det som att han med det manskap han har till förfogande har 50\50 % chans att nå champions league nästa år.

Kommentarer är stängda.