TotaalLiverpoolFB

Ännu en vecka har gått och ytterligare en förlust har inkasserats efter en tung 1-2 förlust hemma mot Chelsea, som nu stormar mot ligatiteln. I den här veckans avsnitt reflekterar vi över den senaste tidens tunga resultat och vad vi tar med oss framöver. Med oss har vi en TL-panel bestående av RobinD, Coffe och JesperEss. Välkomna!

Balotelli 2

1. Hur kommer det sig att Liverpool inte lyckades med att göra ett riktigt spelmål mot Chelsea? (Can fick ju som bekant en hel del hjälp på vägen)

Robin: Nu missade jag tyvärr matchen mot Chelsea, om man nu i efterhand kan säga så om att ha missat en förlustmatch. Mitt svar på denna fråga får helt enkelt bli en kvalificerad gissning baserat på hur det har sett ut tidigare under säsongen. Vi saknar helt enkelt den pusselbiten i vårt anfallsspel som får oss att låsa upp ett försvar. Det har vi sett mot i princip alla lag vi mött denna säsong. När man då ställs mot ett lag som Chelsea som har ett försvarsspel vars ramverk satts för flera år sedan och sedan dess bara förändrats genom att trycka in ytterligare lite kvalitet, ja då är det inte svårt att förstå varför ett lag ur form inte gör ett ’riktigt spelmål’ mot det försvaret.

Coffe: Nu kan man ju diskutera vad spelmål innebär då det här var ett i min bok. Att Liverpool inte lyckades skapa fler mål/målchanser mot Chelsea var ganska väntat då Chelseas defensiv är ligans bästa samtidigt som Liverpools offensiv just nu är riktigt osexig. Vi skapade inte mer mot Chelsea förra året heller så även om vi hade haft en bra säsong bakom oss så behöver det inte sett annorlunda ut sett till spelmål. Jag förväntade mig inte något bättre än vad som senare skedde då jag tycker vi för tillfället med Balotelli som ensam anfallare är helt ofarliga. Egna intiativ som skott från mittfältare är nog vår största chans till mål i dagsläget, det är frustrerande att se. Ber till gudarna att Sturridges medverkan helt magiskt ska lösa våra bekymmer.

Jesper: I mina ögon var målet LFC gjorde ett fint spelmål efter en fin individuell aktion av Emre Can – och bra aktioner förtjänar faktiskt lite tur! Att man dock inte lyckades göra fler mål berodde mycket på att Chelsea backade hem och försvarade sin ledning vid 1-2, något som givetvis inte gjorde det lättare för den numera så tröga Liverpool-offensiven. Det finns liksom inget flyt i offensiven, utan den hänger väldigt mycket på att någon spelare ska göra ett individuellt konstnummer. Och även fast det inte saknas trollkarlar i Liverpools trupp så är det kanske lite väl mycket begärt att man ska behöva dribbla förbi 5 man på egen hand för att ens komma till ett avslut. Nej, just nu klickar det inte i någon, eller mellan några lagdelar – tråkigt nog.

brendan-rodgers-post-liverpool-11

2. Var startelvan mot Chelsea riktig av Brendan Rodgers med tanke på att vissa spelare gjorde starka insatser på Santiago Bernabeu?

Robin: Med facit i hand så var det absolut inte det. Vi förlorade matchen och flera spelare, däribland Kolo Toure, förtjänade nytt förtroende. Brendan Rodgers börjar i min bok leva lite farligt. Förra säsongen blev han lite synonymt med att anpassa laget efter sitt motstånd. I år är det raka motsatsen, han stångar sig blodig med att ta ut samma lag och spela samma system trots att det finns sådana uppenbara brister i både individuella prestationer och kollektiva prestationer. Frågan är om inte anledningen till Rodgers ständiga förändringar förra året var på grund av så många spelare helt enkelt blev för svåra att peta. Han kunde trycka in en ganska stor offensiv obalans i laget eftersom Sturridge, Suarez, Gerrard, Henderson, Coutinho och Sterling stundtals spelade som i trans. Nu när inget klickar verkar det som att han försöker skapa kontinuitet, vilket i sig är bra, men man bör kanske bygga kontinuitet i ett ramverk som åtminstone har tendenser till att fungera. Balotelli ensam på topp i ett 4-3-3/4-5-1 är inte ett sådant system t ex.

Coffe: Förstår argumenten för de som tycker att det var fel. Det var dock ingenting jag klandrade Rodgers för då jag tycker han ska satsa på de spelarna som han någonstans köpt för dyra pengar och ser potentialen hos. Kommer Liverpool vara ett konkurrensmässigt lag med Lucas, Toure, Borini? Nej tyvärr. Kommer vi vara det med Lovren, Gerrard, Balotelli? Jag vet inte men att avskriva de spelarna vi nyss köpt är nog på sikt bättre.

Jesper: Som känd Lovren-ateist måste jag såklart svara nej på den frågan. Jag tycker faktiskt att Kolo Toure gjorde en mer än godkänd insats mot Real Madrid, och utöver detta är Liverpools klart bästa mittback just nu. Jag tycker faktiskt även att Skrtel känns mycket tryggare bredvid ivorianen än sin nuvarande mer flängande partner. Sedan måste jag dock säga att Rodgers gjorde helt riktigt att starta Emre Can, så helt ute och cyklade var han givetvis inte. Men ser man till helheten så känns det som att Rodgers agerar lite tjurskalligt just nu, han ska köra SIN elva, med SITT spelsystem tills det klickar. Flera av oss fans undrar dock om det någonsin kommer klicka. Den som lever får se.

Johnson

3. Glen Johnson har numera tappat sin landslagsplats i Roy Hodgsons lagbygge, förtjänar han även att tappa sin startplats i LFC?

Robin: För att han ska förtjäna att tappa sin plats i Liverpool så krävs det att vi har en spelare som kan kliva in och prestera bättre än vad Glen gör. Har vi det i dagens trupp? Jag tycker inte att Manquillo har visat tillräckligt för att anses som given nummer ett på högerbacken. Däremot så har ju Glen stundtals roterat med Manquillo i år vilket redan visar att Glen inte är gjuten. Han kommer förmodligen inte erbjudas ett nytt kontrakt och har med största sannolikhet ingen framtid i Liverpool bortom denna säsong. Kommer Flannagan tillbaka till matchform är dock sannolikheten än större att Glen kommer nöta mer bänk i vår.

Coffe: Johnson ska definitivt inte vara förstaval hans agerande vid Chelseas andra mål är för mig helt oacceptabelt. Svårt att avgöra om han är lat eller bara oförmögen att ta rationella beslut på plan.

Jesper: Frågan är egentligen vad som har hänt med Glen Johnson de senaste säsongerna. Förut var han allmänt känd i Premier League som en fin offensiv ytterback med en tydlig bristande defensiv. I dagsläget har han dock inte ens en fin offensiv att skriva i CV:et till nästa arbetsgivare. Nej jag skulle bli väldigt förvånad om Glen Johnson var en Liverpoolspelare i September nästa år. Hade inte Jon Flanagan varit så skadebenägen tror jag att han och Manquillo prenumererat på platsen till höger. Just nu känns det snarare som att Johnson får spela på grund av att Manquillo inte kan spela ALLA matcher den här säsongen, istället för på egna meriter. Det är så jag tolkar situationen.

emre can

4. Emre Can gjorde enligt många en fin insats både mot Chelsea och Real Madrid, hur skulle ni vilja använda Can på mittfältet framöver för att få ut max av den unge tysken?

Robin: Han har ju fysiken och löpkapaciteten att spela box-to-box, frågan är om han har spetsen till att bli antingen mer offensiv eller mer defensiv i sin position. Som det ser ut just nu har jag svårt att se någon renodlad DM och jag har svårt att se någon ’10a’ i honom. Han förefaller väldigt mångsidig, vilket är en tillgång, men jag skulle vilja se en förädling åt något håll. Tills vidare ser jag nog honom som en spelare som kan avlasta Henderson som den löpstarka spelaren som krävs för att täcka upp för Gerrard centralt.

Coffe: Jag föredrar diamanten. I den ska vi ha två pressande mittfältare bakom 10an. Henderson är given i en av de två pressande rollerna. Den andra platsen är öppen mellan Allen, Coutinho , Lallana och Can. På sikt kan det även öppnas för honom på Gerrards defensiva position. Konkurrensen just nu gör att Can är en rotationsspelare med potential att bli given i framtiden om han fortsätter visa karaktär. Inte omöjligt att han kan få någon match som ytterback när konkurrensen är tuff på hans primära position.

Jesper: När Can värvades i somras såg jag honom mer eller mindre som en renodlad defensiv mittfältare och ”spelförstörare”. Men ju mer man sett honom spela så är det uppenbart att han är en box-to-box mittfältare med utvecklingsbara offensiva kvalitéer. Precis som i fallet Henderson har han inte riktigt klassen ännu att på riktigt gå och bli en poängspelare i ett lag som Liverpool, förhoppningen är givetvis att han ska bli det. Därför hade jag gärna sett Can på ett mittfält med Henderson och Gerrard där han tillsammans med Henderson kan växla det offensiva/defensiva ansvaret – som mot Chelsea med andra ord.

alberto moreno

5. Avslutningsvis…Vilken enskild spelare har överraskat er mest negativt/ positivt i inledningen av säsongen?

Robin: Jag utgår ifrån att denna fråga gäller Liverpool och då blir mitt svar utan någon tvekan Dejan Lovren. Han köptes för stora pengar, och rekryterades specifikt för att lösa de problem vi hade/har i försvaret. Han värvades för sina ledaregenskaper och för sin vana av Premier League. Om man värvar en mittback för £20 miljoner så ska han prestera från dag ett. Det är ett fatalt misslyckande och ska egentligen inte kunna ske. Jag har sett väldigt lite av Lovren innan, men är förvånad över hur dålig scoutningen av honom har varit. Agger släpptes näst intill gratis och Lovren värvades dyrt, ingen kan vara speciellt nöjd med den rockaden såhär långt.

Coffe: Hade hoppats att Balotelli skulle ha mer inflytande på spelet och resultatet på egen hand. Återstår att se om han kan blomstra med Sturridge, annars är han besvikelsen för mig. Mest positivt har jag problem att hitta någon för tillfället, tycker Coutinho blandar världsklass med att befinna sig under Harry Potters osynlighetsmantel många matcher. Mitt svar måste nog ändå bli Coutinho just nu.

Jesper: Den spelare jag blivit mest besviken av såhär långt är Mario Balotelli, framförallt eftersom jag inte hade särskilt höga förhoppningar när Dejan Lovren värvades, och därför inte känner mig särskilt ”besviken” på honom. Dock så skall man till italienarens försvar säga att han haft en mer eller mindre omöjlig uppgift eftersom han inte bara behövt ersätta Luis ”El loco” Suarez, utan även Daniel Sturridge. Räknar man även in att den nuvarande taktiken med en ensam anfallare på topp helt enkelt inte passar honom så känns uppdraget allt mer omöjligt, vad än Gunde Svan må skrika i Fångarna på fortet. Spelaren som överraskat på mig mest positivt är helt klart Alberto Moreno. Han må ha varit inblandad i en del defensiva tveksamheter inledningsvis, men det känns ändå som att Liverpool kan ha hittat den där vänsterbacken som man sökt efter med ljus och lykta sedan dinosauriernas tid. Fortsätter han på den inslagna vägen och visar upp samma oräddhet och löpvilja så kommer han lyckas tillslut, det är jag övertygad om.

4 kommentarer
  1. Måste bara fråga: är det big Andy Caroll som är med i H & M reklamen på TV?

    • Yes, det är det! Konstigt, javisst, men sant 😉

  2. Tack Vigge. Man måste ju fråga sig varför iallsin dar han är med där?

Kommentarer är stängda.