[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

TotaalLiverpoolFB

Det har varit en stökig vecka med torsk hemma mot Aston Villa och en seger efter en mycket tveksam insats mot Ludogorets. Vad är det som inte klickar?

Tomas: De två senaste matcherna är det inte mycket som klickat, varken offensivt eller defensivt, och jag ser främst två anledningar till det. Den första är att vi placerat Sterling på en kant, han är vår mest formstarka spelare och vi behöver ha med honom i spelet så mycket som möjligt. Han blir mer delaktig när han spelar centralt och de gånger vi haft honom i den offensiva spetsen av diamanten har han varit enormt bra. Den andra anledningen till att vi inte fått det att klicka tycker jag är att vi inte skapar alls lika många farligheter när vi har en ensam anfallare, vilket blir fallet med 4-2-3-1 eller 4-3-3. Det märktes tydligt när vi bytte in Borini och Lucas mot Ludogorets, inom några minuter hade vi skapat två vassa chanser, efter en timme av stiltje. Det blir mer och mer tydligt att vi gör våra bästa matcher när vi har diamanten på mitten och jag hoppas verkligen att vi kommer att återgå till att starta med den framöver, även om det innebär att Lucas startar och spelare som Markovic, Coutinho och Lallana är på bänken. Jag har funderat en tid på om det är bäst att anpassa formationen efter tillgängliga spelare eller tvärtom. Min slutsats är att vi bör hålla oss till den formation som fungerat bäst så ofta det bara går, även om det gör att vår trupp känns en aning felbalanserad.

Robin: Det som inte klickar är egentligen två saker som jag ser det, det är nummer ett, vår förmåga att inte klara av att kollektivt spela ett bra försvarsspel. Målet mot Ludogrets t ex föranleddes av misstag av flera spelare där Sterling tappar boll enkelt på offensiv planhalva, där Lovren misslyckas med att hålla sin anfallare och där Mignolet positionsspel och timing är rent ut sagt bedrövlig. Det var de tydligaste misstagen, men om man ser förbi just de tre misstagen så kan även ifrågasätta varför Ludogrets kan få en spelvändning i sista minuten av en Champions League-match med bräcklig ledning. Varför är t ex Moreno i princip i en yttermittfälts/ytterforwardsposition när Sterling tappar bollen? Vart är det centrala mittfältet som borde stoppat anfallet först innan de tagit sig över halva plan och sen innan de ens nått en position för att slå den avgörande djupledsbollen. Hela den kollektiva insatsen vid det målet är extremt underkänt på alla sätt. Nummer två är att vi fortsatt visar tecken på att ha väldigt svårt för att anfalla mot samlade försvar som är disciplinerade i sitt positionsspel. Coutinho och i viss mån även Lallana denna gång är för oskärpta i utförandet och för slöa i tanken för att sätta motståndarförsvaret i svårigheter. Sedan saknades såklart Sturridge’s djupledsspel, Sterling är fantastisk på många sätt, men någon central anfallare är han inte än i alla fall. Man ska heller inte glömma att Balotelli förmoligen kunde ha gjort två eller tre enkla ’tap-in’-mål om spelare valt att passa istället för att ta egna avslut. Ska man göra mål måste även beslutsfattningen i och runt straffområdet bli bättre. Sedan är det här med fasta situationer även det ett aber som är värt att nämnas, även om det faller inom kategorin ’kollektivt försvarsspel’.

Jesper: Det som framförallt inte klickar är samspelet mellan de olika lagdelarna. Backlinjen, eller ska vi säga mittbackslåset mellan Lovren & Sakho klickar dåligt, anfallsspelet känns stressat och saknar tålamod. Det känns helt enkelt inte som ett särskilt bra fungerande piano såhär långt. Men det är bra spelare och de har spelat extremt kort tid tillsammans, så vi får hoppas att samspelet kommer med tiden. Det kommer ta lite tid det här och det tror jag Rodgers är medveten om.

alberto moreno

Alberto Moreno, Javier Manquillo och Dejan Lovren har nu spelat några matcher för LFC, hur känns vibbarna på de här spelarna såhär långt?

Tomas: Dejan Lovren var en värvning som jag var mycket spänd att se, men hittills är jag allt annat än nöjd med det han presterat. Han har en bra passningsfot, men samspelet mellan honom och Sakho har varit allt annat än fläckfritt, även om det till viss del hänger samman med att vår defensiva mittfältare inte riktigt varit på topp heller måste man kunna förvänta sig mer av en spelare som ska komma in och leda backlinjen. Det är dock tidigt än och han vore inte den första mittbacken som såg darrig ut i sina första matcher innan han blommade ut, om så skulle ske. Mina första intryck är dock inte så positiva, han har mer att bevisa.
På ytterbacksplatserna är jag mer nöjd. Manquillo tillför energi på högerbacksplatsen och säga vad man vill om Glen Johnson, men någon energi har han inte direkt osat det senaste året. Vår unge spanjor har fortfarande en del att jobba på i sin placering ute på planen, han kommer ibland fel i situationer, men han har varit duktig på att reda ut bekymmer han hamnat i. Jag har blivit ett stort fan av hans tacklingar, men det vore samtidigt bättre om han slapp göra svåra brytningar. Offensiven verkar finnas i honom, han slog några lovande inlägg i tisdags. Mina först intryck är positiva.
Alberto Moreno var i mina ögon bästa på planen mot Ludogorets, han känns väldigt spännande. Han har inlägg som träffar straffområdet, efter Dossena, Konchesky, Enrique och de andra som huserat på vänsterbacksplatsen känns det nästan som en lyx. Moreno är trygg med bollen och bortsett från misstaget mot City har han sett stabil ut defensivt. Det är tidigt än, men jag tror att våra nya ytterbackar kan vara ett lyft.

Robin: Jag tycker att vibbarna på ytterbackspositionerna känna mycket lovande. Visst har de begått misstag och visst har det inte alltid funkat kollektivt, men det kanske man inte ska förvänta sig efter 5-6 matcher där konstellationerna sett olika ut ut och samtliga spelare aldrig spelat ihop tidigare. Sedan tycker jag att det är märkligt att Manquillo, med 4 starter för Atletico Madrid, kan komma in och prestera på den nivån han gjort. I mina ögon har han varit bättre än Johnson varit om man ska se till någon form av genomsnittsprestation senaste tiden. Vad säger det egentligen om Manquillo, för att inte tala om Johnson? Vad säger det egentligen om Liverpool som klubb kontra Atletico Madrid. Ska man vara orolig över att en spelare om Atletico Madrid knappt använt och skeppar på ett långtidslån kan komma in och hota en spelare som varit cementerad i laget i flera år? Det man såhär långt kan säga om Lovren är ju att han inte bidragit med det han köptes för, för tidigt att döma ut honom redan, men hans belackare har fått vatten på sin kvarn. Än så länge har han överarbetat sina uppspel, haft problem med såväl markering som positionsspel och misslyckats med att genom ledarskap skapa en lugn stabilitet i backlinjen. Jag ger honom självklart mer tid, men ska man göra en utvärdering nu så är det så jag ser på det.

Jesper: Om vi ska börja med Dejan Lovren så var jag extreeeeemt tveksam till honom redan innan Brendan Rodgers gjorde honom till sitt number one target. Kroaten har agerat svajigt och har levererat individuella misstag på löpande band i den röda tröjan såhär långt. Han måste höja sig rejält om han ska ha något att göra i den röda tröjan. Det är för mig en gåta hur Liverpool kunde lägga £20 miljoner på honom, men vi får hålla tummarna för att det vänder snart.

Angående de två spanjorerna så är jag dock desto mer positiv. Jag tycker att de har visat upp riktigt bra inställning i sina inledande matcher och det mesta tyder på att de kommer att utvecklas och bli ännu bättre när de är lite mer varma i kläderna.

Hendo

Jordan Henderson har blivit utsedd till ny vice-kapten, dina tankar om det valet?

Tomas: Det här var ett, i mina ögon, givet val. Henderson är alltid bra, kämpar alltid och tar för sig mer och mer hela tiden. Han är vår kanske viktigaste spelare och har nu varit i klubben ett tag. Det fanns egentligen inte något riktigt alternativ, inga av övriga startspelare känns som kaptensmaterial. Lovren nämndes på vissa håll, men han har varit alldeles för kort tid i klubben och har inte heller presterat på den nivå som förväntats. Han har en del att bevisa innan han kan diskuteras i kaptenssammanhang. Jordan Henderson har visat en föredömlig inställning sedan han kom till klubben och är en given lagkapten den dagen Gerrard lägger skorna på hyllan. Henderson verkar dessutom vara en riktigt sympatisk person, har ni inte sett klippet på Liverpooltv när han och Lucas Leiva tävlar i marknadsståndslekar bör ni göra det snarast.

Robin: Det naturliga valet av vice kapten i mina ögon, Johnson är inne på sluttampen av sitt kontrakt och riskerar att bli petad av Manquillo redan denna höst, Skrtel är inte en spelare som till hundra procent kan vara säker på sin plats i laget och resten av spelarna som utgör startelvan har varit för kort tid i klubben eller som Sturrdige saknar en naturlig ledarförmåga. Henderson är bland de första namnen som skrivs ned i laguttagningarna och han har varit kapten i Englands U21. Att han dessutom alltid med sin arbetsinsats är ett föredöme är givetvis även det grädden på moset.

Jesper: Valet kändes väldigt naturligt och var i min bok väntat. Henderson är ung, en ledare bland de yngre spelarna och har även tidigare agerat lagkapten i exempelvis England U21. Att kunna engelska och veta vad det innebär att spela för en klubb som Liverpool tror jag var en avgörande faktor i valet av vice-kapten. Ett bra val som tyder på att Rodgers tror mycket på ’Hendo’ både i nuläget och på lång sikt.

Sam

Till helgen väntar ny match mot West Ham på bortaplan. Hur tror ni att Rodgers går tillväga med tanke på den senaste veckans insatser?

Tomas: Seger mot West Ham är väldigt viktigt nu, med tanke på förlusten senast och ett derby mot Everton nästa helg. Jag tror inte det kommer att bli speciellt många förändringar från senaste matchen, men jag skulle gärna se att Coutinho fick börja vid sidan, då han inte kommer till sin rätt mot lag som backar hem och det är något jag räknar med att West Ham kommer göra. Med tanke på hur spelet hackat på sistone hoppas jag att vi får se diamanten på mitten, känner mig lite tjatig, men jag tror det är en stor anledning till att spelet inte flyter. Kanske kan Lallana ta den plats Allen haft innan sin skada? Sterling centralt och en anfallare bredvid Balotelli, det tror jag kommer att krävas för att vi ska ta tre poäng i den här matchen.

Robin: Jag tror att Rodgers kör på, Rodgers är väl inte känd som en manager som anpassar sin spelstil speciellt mycket efter motståndet. Han laborerar med formationer, men instruktionerna om en fartfylld, offensiv fotboll ruckar han inte på. Det som gynnar oss i detta läge är att vi spelar borta. Vi gjorde vår klart bästa match mot Tottenham borta och var inte alls dåliga rent spelmässigt mot City borta heller. West Ham kommer kanske inte ha exakt samma hög utgångspositioner, men de spelar hemma och förväntas anfalla. Det kommer ge Liverpool större ytor att spela på och det passar oss bra.

Jesper: Det blev en stor skillnad när Borini kom in mot Ludogorets och löpte fram lite ytor i djupled. Förhoppningsvis får Rodgers tummen ur och sätter in en till anfallare plus lite speed i form av Lazar Markovic, som kan springa hål i Big Sam’s neandertalargäng. Jag ser det även som ett krav att Raheem Sterling ska få spela centralt mot West Ham. Det är så uppenbart att det är i den positionen han ska spela för att få ut mest av sitt stora register. Diamanten, nu, Brendan!

12 kommentarer
 1. West Ham borta är perfekt för oss nu då de som ni skriver måste upp ur skyttegravarna på hemmagräset och samtidigt inte är så vassa. Bra övning för Mignolet att bli bättre i luftrummet:). Alla spelförande spelare vill ha hotande rörelse, inte minst i djupled. Får vi det mot West Hamn så kommer det att rulla på. Hoppas att Borini får några minuter, kul om killen får näta och så hans självförtroende ökar- då kan Borini verkligen bli en tillgång i dagens trupp. Hösten kommer handla mycket om samma sak tror jag, få stabilitet i försvaret och rörelse i djupled i anfallsspelet. Jag tror att vi kommer få se många giftiga kontringar från Liverpool och större variation i det offensiva spelet än förra året då vi nu har ytterbackar som hotar. Bara våra snabba spelare kan hålla skadorna borta så kommer vi få se ett ruggigt giftigt Liverpool som blir en mardröm för varje lag att möta. Hoppas Brendan vågar lufta de mindre etablerade spelarna.

  • Hey, kan man inte redigera ett meddelande? Läste mitt inlägg ovan och det var sjukt mycket grammatik och stav-fel mm:)

  • Jag redigerade några småfel, systemet tillåter tyvärr inte folk som kommenterar att göra det själva.

 2. Jag är extremt orolig för helgens match, vi har sett otroligt virriga ut på fasta situationer och i inläggsspelet. Nu kommer vi möta laget som enbart spelar inläggs och fasta situationsspel. Det går inte riktigt att känna igen oss från förra säsongen, vi har bara gjort en riktigt bra match denna säsongen (mot Tottenham) och har det väldigt svårt att skapa något offensivt.

  Tyvärr så kommer de kommande veckorna vara väldigt viktiga för vår säsong och vi måste näst intill få in fullpott för att det inte ska bli en säsong i jagandets tecken. Detta i en period där spelet är låst och skadorna redan börjar komma.

  Hoppas att vi kan kämpa oss till 3 poäng mot West Ham och komma in i denna tunga period med positiv känsla.

  • Jag håller med om att det känns olustigt att möta West Ham. Mignolet blev ju misshandlad förra säsongen av Andy Carroll. Det löste sig ju till sist, men de här fysiska lagen brukar passa LFC mycket dåligt.

  • Vet inte vilka du räknar som fysiska Jesper men vi torskade trots allt barnen match mot lagen placerade på 9e plats och nedåt förra året.

   Så stora problem skapade de ändå inte:)

  • Såg du inte matchen mot West Ham borta förra säsongen? Det var ju en riktig nagelbitare, inte i form av spänning utan frustration. Ett jävla brunkgäng och det kärva rejält.

  • Visst såg jag den, likförbannat så vann vi den och vi vann även motsvarande match hemma.

   Ska man vara krass hade vi ju betydligt större problem mot bättre, spelskickliga lag än mot sämre fysiska brunkargäng.

  • Haha Robin! Vad jag minns så ställde West Ham upp med en köttmur och hade Liverpool inte blev tilldelade två straffar den eftermiddagen så hade man åkt på torsk. Långbollar på Bengt Tomkins och Bengt Carroll var ju taktiken, men är samtidigt förståeligt med Nolan i laget – som ju håller fin Premier League-klass.

   Diamé hade ju även nån monstermatch mot oss för någon säsong sen… NÄ, jag tycker det är allmänt otrevligt att möta West Ham helt enkelt. 🙂

 3. Vill se ett mittfält bestående av Gerrard, Hendo, Lucas (nu när Can och Allen är skadade) och Lallana framför. Sen Balotelli längst upp tillsammans med Sterling i en ”Messi-roll”.

 4. Det som gör mig mest nervös är inte vilka vi möter utan hur dåligt vårt egna spel är.

  Våra mittbackar har fått mkt skit samt vår målvakt med rätta men jag tycker även Gerrard ska ha lite han också. Jag tycker han skyddar ytan framför mittbackarna för dåligt samt att han löper och pressar alldeles för lite. Ok han är inte 25 längre men man måste väl ändå ställa krav på honom. Det känns som att hans ända uppgift är att hämta boll från mittbackarna och slå crossbollar upp i plan. Det måste vara tufft mentalt för hendo som måste springa för två hela tiden.

  • Det kan jag hålla med dig om.
   Jag skulle vilja se en defensiv spelförstörande jobbig jäkel på mittfältet bredvid Gerrard. Spela med två defensiva och Hendo framför dem.
   Vet dock inte vem det skulle vara. Kommer bara på De Jong men han är inget jag vill se i vår fina tröja.
   Någon som har bra idéer på vem/vilka som skulle passa in?

Kommentarer är stängda.