[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

TotaalLiverpoolFB

1. Det har som vanligt varit ett långt uppehåll… Vad är dina tankar om landslagsuppehållet? Vad ger det dig och vilka matcher kikade du in?

Robin: Jag har alltid en blandning av abstinens och frihetskänsla under landslagsuppehållen numera. Sedan mina yngre år som singel förbytts till familjeliv varvat med egenföretagande har mina prioriteringar givetvis fått justeras. Numera är Liverpool det enda lag jag följer slaviskt, jag har inte möjlighet att se exakt alla matcher, men jag missar inte mycket som skrivs, sägs eller skickas med röksignaler. Därför ska jag villigt erkänna att mitt intresse för svenska landslagets träningsmatcher är väldigt svalt, kvalmatcherna är mer intressanta och ses på om inget viktigare äger rum. Kort sagt, det är inte mina fotbollsmässigt mest favoriserade perioder på året. När de dessutom konstant verkar generera minst en skada på någon av våra spelare i Liverpool så blir man ju inte än mer förtjust måste jag ju erkänna. I detta uppehåll var faktiskt Sveriges kvalmatch borta mot Österrike, den enda jag såg på och det ska mycket till numera att jag tar mig tiden att titta på en kvalmatch eller träningsmatch som inte involverar Sverige.

Tomas: Jag kan inte förstå hur de kan lägga in ett landslagsuppehåll precis när man börjar få in normala helgrutiner, med Premier League, igen. Jag ogillar landslagsuppehållen starkt och är mest nervös för att det ska bli skador på våra spelare, något det som vanligt blev den här gången. Den enda match jag såg i sin helhet var Sveriges match mot Österrike och det var en helt okej tillställning, ganska skönt att titta på en match utan att behöva sitta och vara nervös. Annars har jag mest sett korta sekvenser från andra matcher och klipp på några av våra spelare som varit igång med sina respektive landslag. Om de nu ska ha sådana här uppehåll borde man åtminstone hålla sig till normala matchtider, alltså spela matcherna på lördags- och söndagseftermiddagar. Nu är matcherna utspridda på dumma tider och det gör det än mer irriterande. Jag kan förstå att man måste ha uppehåll för landskamper, men jag kommer nog aldrig att uppskatta det.

Jesper: Den grymma sanningen är att uppehållen ger mig allt mindre för varje dag som går. Kanske är det en baksmälla efter VM-mästerskapet, men jag känner mig inte särskilt sugen på ett EM-kval och slappa träningsmatcher just nu, speciellt inte när hälften av Liverpoolspelarna kommer tillbaka skadade vid varje uppehåll. Jag har tidigare skrivit om min bristande känsla för det svenska landslaget, men jag såg faktiskt Sverige-Österrike, den främsta anledningen var dock inte för att jag ville se själva matchen, utan jag var mer intresserad av hur Anders Svensson skulle klara sig som ny expertkommentator. Hur han gjorde ifrån sig? Bra faktiskt, det finns mer potential där när han blir lite varm i kläderna och inte är lika nervös.

Sturridge-England

2. England spelade för en gång skull bra och det blev dessutom två LFC-assist genom Raheem och Rickie…har Hodgson fått ordning på England nu eller vad tror ni?

Robin: Jag skulle säga att Hodgson inte har fått ordning på någonting. Även en blind höna kan hitta ett korn. Nu vet jag inte exakt hur han formerade sitt lag just denna gång, men en tränare som 2014 fortfarande spelare 4-4-2 med en så kallad toppnation har inte mycket att hämta i internationell toppfotboll längre.

Tomas: Jag såg inte Englands match den här gången, men jag tror att Hodgson är en tränare som kan få ett lag till en viss nivå, men inte längre. Med honom som tränare kommer England att ta sig ifrån kvalen, kanske ta sig ur ett gruppspel i mästerskap, men aldrig längre. Han är en begränsad tränare och med tanke på den talang England har i sin trupp nu är det konstigt att man inte väljer att ha en tränare med ett mer modernt sätt att se på fotboll. Med spelare som Sterling, Henderson, Sturridge, Stones, Shaw, Wilshere, underskattade Delph, en nytänd Welbeck och relativt stabile Joe Hart i målet borde de ha ett lag för framtiden, jag är tveksam till att det då är rätt att ha en tränare från forntiden. Det är onekligen starkt att ta tre poäng borta mot starkt i en första gruppmatch och det är roligt att våra spelare gör bra ifrån sig, men huvudsaken är att de kommer tillbaka helskinnade och är redo för de matcher som verkligen är viktiga, nämligen ligamatcherna.

Jesper: Var det någon som såg intervjun när Hodgson ”tappade det” efter en fråga om statistik innan Schweiz-matchen? Det känns väl inte direkt som att Roy ligger i framkant när det kommer till den moderna fotbollen – där statistik faktiskt är en mycket stark faktor just nu. Jag tror inte Hodgson fått ordning på sitt England, men man kan ju åtminstone konstatera att 2-0 borta mot Schweiz är ett mycket fint resultat som man kan bygga vidare nånting på. Sedan får Liverpoolspelare gärna fortsätta göra assist, det gynnar ju trots allt bara oss att spelare gör bra ifrån sig och får ytterligare självförtoende.

3. Sturridge är skadad igen, något som kan innebära förändringar i nästkommande startelva. Hade du gått tillbaka till 4-3-3 eller kört vidare med diamanten om du var i Rodgers skor?

Robin: Min uppfattning om varför diamanten fungerar bättre för Sturridge är för att han inte är spelartypen som gör sig som bäst som ensam forward i ett 4-3-3. De rollen kräver för mycket spel med ryggen mot mål och där är han absolut inte dålig, men samtidigt så försvinner så stor del av det som han är bäst på – nämligen djupledsspelet. Mario Balotelli eller Rickie Lambert är två spelare som är mer lämpade för rollen i ett 4-3-3. Därav är valet kanske naturligt att Balotelli startar ensam på topp i ett 4-3-3 med Sterling och Markovic på varsin kant. Hade Lallana haft matchtempo i sig hade han förmodligen tagit platsen från Markovic i min elva. Samtidigt tycker jag att Lambert gjort sig ’förtjänt’ av att starta, hurvida han och Balotelli är en match made in heaven är jag tveksam till, men samtidigt är det på pappret ett anfall med tyngd, teknik och poängproduktion. Mitt val får nog ändå bli 4-3-3 när Sturridge är skadad.

Tomas: Det här är en svår fråga, för mig handlar det om att göra en avvägning kring huruvida vi ska anpassa spelet efter tillgängliga spelare eller tvärtom. Spelmässigt tycker jag att vi gör våra bästa matcher när vi kör med en diamant på mitten och inte med 4-3-3. Läste att av de tio senaste matcherna vi spelat med en diamant på mitten har vi nio vinster och ett kryss, vilket var den något annorlunda matchen mot Crystal Palace borta. Det som gör att jag tvekar kring uppställningen nu är att våra mest spännande startalternativ(Markovic, Lallana, Coutinho) inte skulle passa i Sturridge roll, de enda alternativ som finns till den platsen är Lambert eller Borini och de känns som svagare kort som startspelare. Ett annat alternativ hade kunnat vara att flytta upp Sterling som anfallare, men med den form han är i nu ska han ha så mycket boll som möjligt och det får han inte i anfallet. Förra säsongens hemmamatch mot Villa höll på att sluta riktigt illa och den bidragande orsaken till det var att vi saknade balans på mitten, Lucas kom in i halvtid då och stabiliserade ett svagt mittfält, det gör att jag nog skulle välja att spela med samma mittfält som mot Spurs i den här matchen. Balotelli och Lambert får bilda anfallspar. Skulle det vara så att spelet inte stämmer kan vi genom ett byte enkelt ställa om till 4-3-3. Villa har inlett bra, mycket bättre än jag trodde, det kommer att bli en tuff match.

Jesper: Jag är ju ett stort fan av diamanten och ser gärna att Brendan Rodgers fortsätter med den. Framförallt så tycker jag att vår just nu viktigaste spelare, Raheem Sterling, är som bäst i den fria rollen bakom de två anfallarna i diamanten och det är något LFC bör utnyttja. Växer Sterling, då är jag övertygad att resten av laget följer efter, det är min bestämda uppfattning. Sedan tycker jag även att vi har såpass vassa ersättare i Lambert och Balotelli nu att man inte längre behöver gå tillbaka till 4-3-3 och isolera en anfallare på topp, för det är vad jag tycker att 4-3-3 gör med vårt lag. Det blir för få spelare som hotar i offensiva positioner. När Sturridge spelade ensam i 4-3-3 så skapade Liverpool knappt en målchans. Man spelade runt bollen väldigt fint på mittplan, men där görs som bekant inga mål. Ave Diamanten!

CL lottning

4. Nästa vecka är det dags för Champions League, och där väntar PFC Ludogorets. Vad visste du om klubben sedan tidigare och hur tror du matchen slutar?

Robin: Vad jag visste om PFC Ludogorets? På detaljnivå vet jag ingenting, men i mina år som aktiv sportsbettare har jag stött på laget och andra i Bulgariska högstaligan. En återkomst i Champions League, på Anfield mot ett lag från Bulgarien, ska naturligtvis bara kunna sluta på ett sätt. Det ska givetvis sluta med en komfortabel seger för Liverpool. Man kan diskutera nerver och orutin av stora sammanhang och så vidare, men om det skulle vara en bristvara i Liverpool, hur skulle de då vara i motståndarlaget? Jag förväntar mig ingen 5-0 överkörning på beställning, men jag förväntar mig en planenlig seger med ett par mål och en inramning utom denna värld.

Tomas: Jag kan ärligt säga att jag inte visste någonting alls om Ludogorets, jag visste inte ens om att de existerade innan lottningen gjordes till årets gruppspel. Det här är givetvis en match som måste vinnas. Även den här nya bekantskapen säkert är bättre än jag tror ska de inte ha något att säga till om på Anfield. Det ska bli fantastiskt roligt att se Champions League igen, men poängtapp i den matchen skulle göra att nerverna kring vidare spel skulle komma alldeles för tidigt.

Jesper: Jag har haft säsongskort på PFC Ludogorets matcher sedan barnsben. Nej, det är givetvis så att jag inte hade en susning om klubben tills jag började göra min background check på klubben för några dagar sedan. Det är verkligen en fascinerande historia att man under så kort tid kan skapa ett lag som förra säsongen konkurrerade ut fullvärdiga motståndare som Lazio och PSV Eindhoven i Europa League, och som i år figurerar i Champions League. I mitt CL-tips på jobbet skrev jag en stor och fet etta, något annat vore en stor stor missräkning, även fast man inte ska underskatta David i Goliat-kampen. Resultat då? Jag tror på 2-1.

7 kommentarer
 1. Hur skulle vi kunna starta samma mittfält som mot spurs? Allen är väl borta?

 2. Hmm, vad jag kan läsa mig till så nämner ingen att man ska starta med samma mittfält som mot Spurs?

  Men med tanke på att Can är skadad, och Allen ser ut att ha fått någon fotskada under landslagsuppehållet så blir det väl Lucas som kliver in på mittfältet istället.

  • Ser hellre Lallana eller Coutinho på planen än Lucas, Gerrard – Hendo och sedan antingen Lallana eller Coutinho högst upp av dessa

  • Det känns som att Lallana kommer att komma in på mittfältet och att Sterling flyttas ut på kanten.

   Ryktas ju om både Balotelli och Lallana i morgondagens startelva.

  • Det ska bli fantastiskt intressant med Lallana och Sterling på planen samtidigt. Det kan bli åka av! Tänk om Markovic får komma in imorgon också, då har vi en ruggig speed i offensiven. Det är synd att Sturridge är skadad för det skapar lite oro men nu får Balotelli visa var han går för, och jag tror han fixar det då omgivningen i form av ett taggat Anfield och suveräna medspelare kommer hjälpa killen att leverera.

  • Ryktas att Sterling ska vilas (från start) i morgon. Landslagsfotboll + kommande CL.

 3. Jag skrev samma mittfält som Spurs, skrev innan rapporten om Allens skada. Vill dock ha samma formation som den matchen ändå.

Kommentarer är stängda.