[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Denna krönika är skriven av Robin Dubitzkij, en av de som har ansökt om att få bli skribent på Totaal Liverpool. I denna text skriver han om Mamadou Sakho och Liverpools försvarsspel – ett populärt ämne har det visat sig.

Sakho

Krönika: Sakho – historien om en missförstådd tillgång

När Mamadou Sakho skrev på för Liverpool sent i sommarfönstret 13/14 så var det många som hyllade köpet och kallade honom en av de bästa unga mittbackarna i världen. En spelare som vid 23 års ålder hunnit med över 200 matcher för Paris SG, flera som lagkapten, vunnit bägge inhemska cuperna såväl som Ligue 1. Dessutom har han på ett personligt plan fått utmärkelsen årets unga spelare i Frankrike för säsongen 10/11.

Inte kan man klandra svältfödda Liverpool-fans för att förväntningarna och hypen skenar? Man lyssnade med ena örat på kritiken om svårigheterna för Sakho att upprätthålla koncentrationen över 90 minuter i match efter match. Till viss del gjorde även jag det. Han var ju fortfarande ung när han kom och nu ett år senare, med ett VM i ryggen, är han fortfarande ung. När det dessutom cirkulerar myter om att han hade sönder maskiner under sin läkarundersökning med ren råstyrka – ja då är det lätt att ha överseende med små koncentrationssvårigheter.

Något som visat sig vara väldigt uppenbart i mina ögon är att Sakho inte är en värvning av Brendan Rodgers. Detta är en värvning av transferkommittén. En ung spelare som befinner sig ett-två steg bakom den absoluta världseliten på sin position. Med en sådan spelare blir det svårt att inte få igen större delen av pengarna vid en försäljning, även om det går käpprätt åt pipsvängen som man brukar säga. Potentialen för en rejäl vinst finns även den. När man sedan betänker att hans inträde i laget under säsongen 13/14 kom till genom skador, ja då blir det allt tydligare att Rodgers hellre sett en annan spelare ansluta än just Sakho.

Under säsongsupptakten 13/14 var det istället vår nu avtackade legend Daniel Agger som bildade mittlås med nyinkomna Kolo Toure. Fram till och med mötet med Notts Co i ligacupen såg det ut så, Agger vilades och in klev varken Skrtel eller Sakho, utan Andre Wisdom. En match som definierade flera spelares säsonger. Toure drog ljumsken och öppnade således upp en plats i laget för Martin Skrtel. Skrtel som själv haft svårt att övertyga Rodgers om sin storhet spelade till sig en ordinarie tröja för resten av säsongen. Konstellationen Agger/Skrtel höll dock bara en match innan vår käre dansk gick sönder och Sakho’s debut mot Swansea var ett faktum. Att Sakho var andraval cementerades matchen efter när Agger åter igen var spelklar och tog plats bredvid Skrtel.

Under återstående del av säsongen fick Sakho mycket speltid, i olika formationer och med olika spelare. En sak som han kritiserades för och fortfarande får kritik för är hans bristande bollbehandling och passningsspel. Detta trots att han landade på stabila 92% passningar till rätt adress, med 20 meters genomsnittlig passningslängd och 44% av bollarna framåt. En spelare vars distribution ofta beröms är Aggers, hans jämförbara siffror är 89% genomförda passningar som i snitt var 19 meter långa och i 48% av fallen gick framåt.

’Passningsprocenten säger ingenting om bollbehandlingen’ kommer kritikerna skjuta ifrån sig nu. Möjligt, men antalet misstag i försvaret i kombination med passningsprocent kanske ger en bättre bild? Sakho stod för två stycken misstag förra säsongen. Två stycken av totalt fyrtiotvå bör tilläggas. Inget av hans misstag ledde till ett mål. Agger stod för tre stycken och inte hans misstag ledde heller till något

baklängesmål. Det är anmärkningsvärt att en spelare får så mycket kritik för något samtidigt som etablerade spelare likt Kompany klarar sig undan trots fler misstag som dessutom föranledde baklängesmål. Det är också anmärkningsvärt hur Sakho’s defensiva bidrag förminskas, när det egentligen bara är i huvudspelet som hans statistik är sämre än sina lagkamraters.

Ser man till mer överskådlig statistik så ser man direkt att Liverpool har hållit nollan endast en gång av de 18 matcher som Sakho har spelat. Det är ju ett direkt dåligt facit. Man kan dock inte lasta honom för vad laget presterade efter att han blev utbytt strax efter paus med 3-0 hemma mot Crystal Palace, hans inhopp vid ställning 6-3 mot Cardiff, matchen mot West Ham där Skrtel gör självmål eller för den delen då Andy Carroll boxar Mignolet i skallen. Faktum är att efter hans debutmatch mot Swansea, är snittet av insläppta mål mer eller mindre identiskt oavsett om han var på eller vid sidan av planen. Det handlar alltså snarare om ett kollektivt systemfel eller så är den svaga länken någon annan.

Under slutet av förra säsongen kände jag att Sakho växt in i kostymen och på något sätt etablerat sig som vårt förstaval i försvaret. Att det var han vi skulle bygga backlinjen kring. Vi skulle leta efter ytterbackar och en backkollega som kunde spela höger innerback tillsammans med Sakho.

sakho

När Sakho sköt Frankrike till VM och väl där var en bjässe för Frankrike så kändes det än mer klart. 3-0 mot Honduras. Utbytt med 5-0 mot Schweiz. 0-0 mot Ecuador och 0-1 mot Tyskland. Detta i ett av historiens mest målrika VM om jag inte missminner mig. Är det en tillfällighet att Sakho håller tre nollor av fyra möjliga i VM, men endast en av arton i Liverpool? Jag tror inte det. Inte är det för att Frankrike är ett avsevärt mycket bättre lag än Liverpool.

När nu detta sommarfönster 2014 har stängts och inledningen av säsongen 14/15 har dragit igång är jag besviken över hur jag tolkar att planen såg ut. Dejan Lovren’s intåg petar åter igen ned Sakho till tredjehandsvalet för mittbackar. Lovren har startat övertaggad och övermodig i många situationer, han har även blottat det jag identifierar som ett av Liverpools absolut största defensiva problemområden. Nämligen bristen på styrning i försvarslinjen, när han kommer in och aktivt visar hur backlinjen skall agera så krävs det också att de andra lyder. Där har vi en av Skrtel’s absoluta brister. Han må ha hjärta för klubben, vara en vinnarskalle utan motstycke och vara hård som granit. Men det är inte utan anledning som han under flera tränare ryktats bort och varit petad. Han har likt en katt överlevt dem alla genom att spela upp sig, och under vissa perioder vara direkt tongivande i laget. Men min genomgående uppfattning om Skrtel är att han saknar det som så fint kallas för ’fotbollshjärna’. Han har uppenbara problem med det positionella spelet, han har svårt för att följa de kollektiva direktiven från den ledande mittbacken, han begår en del misstag och han är förmodligen den spelare som sliter och river mest vid defensiva fasta i ligan.

Jag älskar Skrtel, men ett kontinuerligt titelvinnande lag har ingen plats för en sådan spelare. Jag önskar ingen av våra röda att bli skadade och jag har ingen respekt för fans som önskar att spelare blir skadade. Men när nu Sakho fick chansen genom Skrtel’s skada så är jag däremot nöjd med att han tog den. Om Lovren kan tygla sig en aning och

inte instinktivt dra sig mot vänster in i Sakho’s zon som han gjorde vid ett par tillfällen i första halvlek mot Tottenham. Då kan vi äntligen ha hittat vårt titelvinnande mittlås.

På något vis hoppas jag att jag har tolkat fel hur planen såg ut. Att det egentligen var tänkt att Lovren på sikt skulle spela höger innerback. Möjligen har Rodgers väntat på ett tillfälle att spela ihop de två. Jag tror inte det, men jag vet att han är man nog att erkänna när han har fel. Jag hoppas att han får fel. För jag tror inte att den hållna nollan borta mot Spurs var en tillfällighet.

Källsamling statistik:

Squawka.com
Soccerway.com
EPL Index
Opta stats

24 kommentarer
 1. Ja enligt mig så är Sakho solklar i startelvan och Lovren får helt enkelt lära sig att spela till höger bland mittbackarna.
  Sen kan man fundera över varför Sakho inte styr och ställer mer? Ledaregenskaperna bör ju vara ganska stora eftersom han blev kapten i PSG i en väldigt ung ålder.

  • Kanske berott en del på att han inte kunnat språket…förhoppningsvis tar han för sig mer och mer 🙂

 2. Mycket bra skrivet. Även jag håller med om att Sakho är en underskattat mittback och tillsammans med Lovren så tror jag vi har ett mittbackspar att bygga laget runt.

 3. Väldigt bra krönika! Äntligen någon som lyfter fram Sakho på ett mer rättvisande sätt.

 4. Väldigt bra skriven krönika, sammanfattar nog de flestas tankar om Sakho. Rodgers bekräftade nyss på presskonferens att Skrtel är borta även mot Villa så Lovren-Sakho lär fortsätta.

 5. Blev lite förvånad över kritiken mot hans passningsspel. Det är något som jag räknar som hans vassaste vapen. Tycker att han som oftast söker en kreativ offensiv lösning snarare än en enkel i sidled. Kan hålla med om att det ibland kan bli lite väl vågade men när de väl sitter så öppnar de de som oftast också upp stora ytor.

 6. I mina ögon är Sakho vår bästa mittback. Ett mysterium att han inte spelar mer. Hoppas verkligen han och Lovren klickar tillsammans.

 7. Det är tydligen bara jag som inte ser storheten i Sakho. Jag blir förvånad om han är kvar om fem år.

 8. Kul med positiv feedback, tack! Var lite nervös inför debuten:)

 9. Härligt med så mycket positivitet! Vi lovar att ni kommer få se mer av Robin framöver 🙂

 10. Bra skrivet!
  Jag försvarade sakho ett flertal gånger förra säsongen och en grej som jag tänkt på är att han ser klumpig ut i sin bollbehandling utan att vara det. Han har lite lufsig stil och troligtvis ett par rejäla båtar till skor. Han ser helt enkelt inte så ”vacker” ut när han spelar vilket jag tror påverkar mångas åsikt (motsatsen skulle kunna vara Maldini som var underbar att skåda). Jag tycker hans stenhårda djupledspassningar är vassa. Oftast rätt på foten. Heja Sakho!

 11. Riktigt bra krönika. Jag gillar Sahko starkt och förstår inte varför BR inte vill satsa på honom. Skulle han få fullt förtroende av BR så skulle han växa ut till den gigant som han är i franska landslaget.

 12. Nu är ni nästan löjliga? Han är både Skrtel och Lovren är mycket bättre än Sakho… ledsen o säga det men tror verkligen inte att Sakho kommer blomma ut till en mittbacksstjärna

  • Har en känsla att du var en av de som kritiserade Hendo och Lucas när de var hackkycklingar.

  • Faktiskt inte, Lucas tycker jag dock har gjort sitt…. skulle gärna se nya mittfältare så som Candreva och Witsel. Gerrard tycker jag också inte riktigt håller som släpande mittfältare. Det fungerar utmärkt med han i anfall men det defensiva lider med han på den platsen…

 13. Passningsstatistiken visar ej att han har en förmåga att sätta andra spelare i i omöjliga situationer genom att spela spelare som är under press. Vi höll ju nollan båda gångerna mot spurs förra säsongen också fast på ett mer betryggande sätt. Jag har inte sett någonting från lovren och sakho i en röd tröja som visar att de är bättre än skrtel. Men upp till bevis nu de kommande veckorna och hoppas att de visar att jag har fel.

Kommentarer är stängda.