[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

TL-panelen är tillbaka och den här gången har vi en nykomling, närmare bestämt Viktor Fagerström (@ViktorFagerLFC] med cirka 19 500 följare på Twitter. Det är med andra ord en rutinerad nykomling vi har att göra med – i alla fall med Twittermått mätt. Tomas och Jesper gör honom sällskap i en mycket CL-inspirerad panel där det blir stort fokus på den färska lottningen. Välkomna!

TotaalLiverpoolFB

1. Mario Balotelli är klar för Liverpool och Brendan Rodgers har gått ut och sagt att han kan debutera redan mot Spurs. Vilket spelsystem tror ni att Brendan kommer implementera med Balotelli i truppen, eller blir han en impactspelare från bänken?

Tomas: Jag tror att Balotelli till en början kommer att få agera inhoppare, men om han presterar kommer vi nog ganska snart att börja spela med en diamant på mitten och med två renodlade anfallare i Sturridge och Balotelli. Vi har sett lite uddlösa ut i sista tredjedelen under de första matcherna och mittfältet har inte haft en perfekt balans, så jag tror den formationen är en bra väg att gå. Detta såklart förutsatt att vår nye italienare presterar på en bra nivå, han är ju inte direkt någon man förknippar med jämnhet och stabila insatser. Jag tror inte Balotellis ego hade accepterat en övergång om han inte visste att han skulle få en hel del speltid.

Viktor: Mario Balotelli är för mig en given startspelare i dagens Liverpool. Vilket med största sannolikhet bör betyda att han kommer ta en plats bredvid Sturridge i ett 2-manna-anfall. Förra säsongen såg vi oftast Sturridge ligga på sista försvaren och gå i djupled, då hade vi en Suarez som var som bäst när han fick komma ner och hämta boll, fördela, spela väggpass, bryta igenom och styra vårt anfallsspel. Balotelli har en del liknande kvalitéer. Han är också en anfallare som gärna vill möta, hålla undan sin försvare, vända upp och vara med i anfallsspelet i ett tidigt skede. Därför tänker jag mig att dynamiken mellan ”SAS” och ”SAB” kan komma att efterlikna varandra på flera sätt. Så för att komma tillbaka till frågan, 4-4-2 diamant är den formation jag tror vi kommer använda oss av mest när Sturridge och Balotelli är friska. Den tillåter oss att spela två anfallare tillsammans, samtidigt som vi undviker att bli överbemannade centralt. Något som Rodgers alltid är uppmärksam på.

Jesper: Det är en väldigt svår fråga att svara på. I grund och botten så handlar det om vilken form Balotelli visar upp den närmaste tiden, men Super-Mario känns rent spontant alldeles för bra för att sitta på bänken och agera ’impact-spelare’. Jag tycker även att det sett rätt så medelmåttigt ut när Sturridge spelat som ensam forward och därför tror jag nog att käre Brendan kommer att övergå till ett system som har plats för både Sturridge och Balotelli för att efterlikna förra årets framgångsrika spelsystem. I mitt tycke har det sett mycket bättre ut efter Lambert bytts in i de inledande matcherna, och Balotelli är givetvis i sina bästa stunder en bra mycket bättre och mer komplett spelare än vad Rickie är.

Peterson

2. Svenske Kristoffer Peterson fick åka med på försäsong till USA, men blev inte långvarig i a-laget då han i onsdags blev klar för holländska Utrecht. Vad är era tankar angående detta?

Tomas: Mina tankar kring det här är först och främst att det är ett klokt beslut av Peterson. Steget är enormt från att vara med och spela på försäsongen till att få en chans i a-laget på allvar. Det finns mängder av exempel på talanger, i Liverpool och i Sverige, som stannar för länge i en klubb och får hatta runt i olika klubbar på lån, det är sällan rätt sätt att få ut en ultimat utveckling. Nu kommer Peterson att spela a-lagsfotboll i en klubb som verkligen vill satsa på honom och inte bara få ut det mesta av honom på ett års lån, det tror jag ger honom en helt annan trygghet än om han skulle varit kvar i vår ägo och sedan lånats ut till olika klubbar år efter år. För att han ska ta en plats hos oss måste han i princip bli Sveriges bäste spelare, för att han ska bli det måste han få spela kontinuerlig a-lagsfotboll under några år, det skulle han aldrig fått hos oss. Han är välkommen tillbaka när han dominerar i svenska landslaget och jag hoppas att så blir fallet, han verkar vara en bra kille.

Viktor: Har följt Liverpools U18- och U21-lag i ett par år nu och har aldrig riktigt fått intrycket av att Peterson var någon som rankades bland dem bästa. Kändes inte som att han var någon som skulle slå sig in i a-laget. Men ”Kris” tog ett par steg i sin utveckling i slutet av förra säsongen och vi såg alla under sommarens försäsong att han har kvalitéer. Och kanske framförallt en riktigt bra inställning och mentalitet. Därför kom säkerligen den permanenta flytten som en överraskning för dem som började följa honom nu i sommar. Jag hade inte haft något emot ett lån till någon Holländsk klubb istället, för Göteborgssonen har tagit viktiga steg de senaste månaderna och hamnar han i rätt klubb med rätt manager så är jag säker på att han kan komma att slå sig in i Sveriges A-landslag till slut.
Önskar Kristoffer ”Mirallas” Peterson all lycka i Holland och Utrecht.

Jesper: Jag skulle ljuga om jag sa att jag blev chockad när nyheterna nådde mig. Det har aldrig riktigt känts som att Peterson varit någon av de som på allvar hade chansen att göra en ”Sterling” och slå sig in i a-laget, även fast många svenska LFC-supportrar säkert satt och hoppades lite extra på det. I mina ögon har Peterson alltid varit en spelare som varit bättre än reservlagsfotbollen han spelat, men inte på långa vägar redo för en Premier League-klubb och än mindre en storklubb. Jag tror att Eredivisie är ett smart och lagom steg för honom och det skulle inte förvåna mig om vi såg honom i landslaget snart om han nu skulle få regelbunden speltid i Utrecht.

3. CL-lottningen är på g i de stundande timmarna, hur ser din drömlottning/mardrömslottning ut? (Frågan ställdes innan dragningen för att se om några åsikter förändrades av lottningen)
Pot 1: Real Madrid, Barcelona, Bayern, Chelsea, Benfica, Ath Madrid, Arsenal & Porto.
Pot 2 – Schalke, BVB, Juve, PSG, Shakthar, Basel, Zenit & Man City.
Pot 4 – Anderlecht, Malmo, Roma, Steaua, APOEL, BATE, Maribor and Monaco.

Tomas: Drömlottning: Benfica, Basel, Maribor

När det kommer till en drömlottning handlar det för mig främst om att slippa någon av de tre största (Real, Barca, Bayern), men det allra bästa för oss tror jag vore att få möta något av de portugisiska lagen. Jag har för dålig koll på dem för att veta vilket av lagen som passar oss bäst, men båda känns som överkomliga motstånd från första gruppen. I den andra gruppen är Basel ett namn som skulle passa oss bra tror jag, Shakhtar och Zenit är mycket obekväma bortamatcher, det gör att jag inte väljer något av de lagen. Kanske är Schalke ett bra motstånd också, men tyska lag brukar ha en tendens att vara bättre än man tror. I den sista gruppen ska vi i ärlighetens namn slå alla lag om vi ska ha i en åttondel att göra, men visst skulle en resa till Maribor se behagligt ut, i alla fall på pappret. Malmö är med största sannolikhet det sämsta laget i gruppen, men jag vill inte ha svenskt motstånd, då skulle jag antagligen bli tokig på partiska kommentatorer i tv.

Mardrömslottning: Barcelona, PSG, Roma

Mardrömmen för mig vore att få se Luis Suarez sänka oss, så Barca är det sista lag jag vill se i vår grupp, därför är jag också inställd på att vi får dem. Egentligen är matcher mot Real och Bayern lika svåra, de känns verkligen som lag vi måste överträffa oss själva för att ha en chans mot. PSG och Dortmund ser svårast ut i andra gruppen, jag slipper helst se PSG med oss eftersom det vore vidrigt att behöva läsa alla hyllningar av Zlatan om han skulle göra en bra match. Både PSG och Dortmund har rutin från Champions League, de har en vana att ta sig långt och för oss, med många CL-debutanter, vore det tufft gruppmotstånd. I den sista gruppen är det många lag jag har dålig koll på, men jag vet att Roma började förra säsongen imponerande och jag tror att en bortamatch nere i Rom vore väldigt jobbigt, jämfört med möten med andra lag från den gruppen.

Viktor: Drömlottning – Benfica, Basel, Maribor.

Att möta Barcelona med Suarez, Dortmund på Signal Iduna Park eller MFF på svensk mark hade varit hur kul som helst, men min trio är framtagen ur ett ganska cyniskt perspektiv. Valet stod mellan Benfica och Porto ifrån pot 1. Två på många sätt jämna lag, men är ett fan av spelare som återvändor till sina gamla arenor för en ny klubb. Jag hoppas på att få se Markovic tillbaka på Estádio da Luz. I pot 2 lägger jag in den ofta underskattade faktorn restid/miljö. Zenit och Shakhtar är inga roliga bortamatcher. Med dem två ur leken tror jag vi har störst chans mot Basel. Pot 4 erbjuder både en låg lägstanivå och en hög högstanivå. Vill kunna stödja Malmö fullt ut i Europa (inget favoritlag, men viktigt för svensk fotboll), och det blir tyvärr omöjligt om vi hamnar i samma grupp. Har egentligen ingen favorit här annars, blir nöjd om vi får Ludogorets, APOEL, BATE eller Maribor.

Mardrömslottning – Real Madrid, PSG, Roma.
Dem regerande mästarna behöver nog ingen motivering. Groteskt stark offensiv. Stor beundrare av Ancelotti. PSG eller Juventus är ett dilemma. Pest eller kolera, som man säger. Blev PSG då jag tror dem kommer satsa allt i CL. Zlatan är snart på väg nedåt, deras största chans är nu. Roma känns som den självklara giganten i pot 4. Imponerade stort i Serie A förra säsongen.

Jesper: Drömlottning: Benfica, Basel, Malmö

Min drömlottning innehåller ett portugisiskt lag, ett schweiziskt och ett svenskt lag i fullständigt egoistiskt syfte. I första potten vill jag göra allt för att undvika de spanska lagen då de plus Bayern München får anses som de största favoriterna i hela turneringen. I andra potten är Basel ingen drömmotståndare, men de är helt enkelt snäppet under alla övriga kandidater. Östlag från Ryssland och Ukraina brukar på pappret se ut som bra motståndare, men framförallt Shaktar är ett lag som har offensiv spets och är välorganiserade – därför får det bli Basel. Malmö vill jag egentligen bara ha så jag kan få se en match live – lagets kvalité eller hur de passar Liverpool rent spelmässigt bryr jag mig mindre om. Själviskt va?

Mardröm: Bayern, PSG, Roma

Jag vill absolut undvika Bayern München då jag tycker de värvat mycket smart i Benatia, Lewandowski, Rode och Xabi Alonso. Jag tror att de kommer vara grymt revanschsugna och har givetvis en tränare och trupp som är av yppersta världsklass. PSG må vara ett ofärdigt lag, men den individuella spetskvalitén i truppen visar att de har chansen att vinna rubbet så fort de får ihop lagbygget – inget man vill möta i en CL-grupp. Roma gjorde en galen säsong ifjol under Mister Garcia, som förövrigt är en av mina personliga favorittränare i fotbollseuropa. Den franske mästertaktikern gjorde livet svårt för LFC mot Lille i Europa League redan för några säsonger sen med ett mycket sämre lag, och jag tror faktiskt att Roma tar hem Serie A den här säsongen. Det gör dem till det i särklass jobbigaste laget i pott 4.

CL lottning

4. Vad är dina tankar om gruppen Liverpool hamnat i?

Tomas: Svårt att inte vara nöjd med lottningen. Real Madrid kommer såklart att vara storfavoriter att vinna gruppen, men Basel och Ludogorets känns som överkomligt motstånd, även om jag underskattat Basel en gång tidigare i CL-historien. Det kommer att stå mellan oss och schweizarna om andraplatsen i gruppen, det säger jag utan att ha någon som helst koll på Ludogorets, som jag inte ens visste om att de existerade för bara några dagar sedan. Hur bra Real Madrid än är ska de inte känna sig säkra när de kommer till Anfield, där kan vi slå alla lag. Äntligen Champions League igen, härligt.

Viktor: Jag eftersträvade lättast möjliga motstånd när jag valde min drömlottning. Men på något sätt är ändå den här gruppen den perfekta. Ett monsterlag som för tillfället är regerande mästare i Champions League, och två lag som definitivt ska vara överkomliga. Liverpool bör vara favoriter till att kvalificera sig tillsammans med Real. Vi slipper alltså någon form av dödens grupp, men får ändå dem där två matcherna mot bästa möjliga motstånd, det är ändå vad CL handlar om. Vilket ”buzz” det kommer ge Liverpool, Anfield och fansen att ta emot Real Madrid igen. Vi är tillbaka!

Jesper: Det är en väldigt bra lottning måste man ju säga. Liverpool får dels komma till Bernabeu och visa upp sig (en arena Gerrard snackade om innan dragningen att han gärna ville uppleva igen), det sämsta laget från pott 2 och det mest nederlagstippade laget från pott 4. Spontant känns det som en grupp Liverpool åtminstone på pappret har en chans att ta sig vidare från, och det är bättre än jag förväntade mig på förhand. Sedan ska man absolut inte underskatta Basel och Ludogorets. Basel har gjort bra ifrån sig i Europa de senaste säsongerna och har två riktigt bra mittbackar i Fabian Schär & Walter Samuel. Vidare har de spelare som Fabian Frei och Marco Streller som kan ställa till det för vilket lag som helst. Ludogorets kanske inte har några namnkunniga spelare (fast de har givetvis massor med sydamerikaner), men att slå ut PSV över två matcher är ju ändå rätt respektingivande – de är knappast ett blåbärsgäng som man kan köra över med 7-0. Kul grupp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer
  1. Bara en (nu 2) som berömmer Viktor för sin debut hos TL?! Kom igen nu alla läsare…

    Bra jobbat Viktor!