wenger

1) Liverpool imponerade mot Arsenal. Vad gjorde Liverpool bra i matchen på Emirates?

Tomas: Det jag verkligen gillade med matchen mot Arsenal var att vi hade en balans i laget som jag saknat länge. Vi mötte ett av ligans allra mest spelskickliga lag, på bortaplan, men lyckades kliva av planen utan att ha släppt in ett enda mål. Den backlinje som i fjol ofta såg ganska yr ut kändes, bortsett från matchstarten, trygg och bekväm och det är både deras egen och mittfältets förtjänst. Med Lucas, Can och Milner framför sig hade de en uppbackning som de inte hade fjol. Can och Milner löpte starkt, de tog kampen och var obekväma, bakom dem stängde Lucas ytor på ett mycket imponerande sätt. Vårt försvar fick, med rätta, mycket kritik under förra säsongen, men då arbetade inte backlinje och mittfält tillsammans som de gjorde mot Arsenal. Visst, det hade kunnat bli helt annorlunda om det bortdömda målet godkänts, men det är ingen slump att vi står på noll insläppta mål efter tre omgångar. Vi ser dessutom mer sammansvetsade ut i år och detta trots att vi senast startade med hela fem nyförvärv.

Jesper: Jag kan egentligen inte komma på något som Liverpool inte gjorde bra mot Arsenal. Visst såg det lite svajigt ut bakåt under en period i andra halvlek, men i det stora hela tyckte jag att man försvarade sig bra mot ett offensivt skickligt lag. Det känns som att Rodgers (för en gång skull) ställde upp med helt rätt manskap och en perfekt balans på mittfältspositionerna och ytterbackspositionerna. Som jag skrev på min Twitter efter matchen så gillar jag hur man numera inte pressar upp båda ytterbackarna så fort det vankas anfall, utan går Clyne på offensiv räd, då drar Gomez sig tillbaka på den andra kanten och täcker på så sätt upp bakåt. Förra säsongen så drog exempelvis både Moreno och Johnson upp samtidigt, vilket gjorde backlinjen väldigt exponerad. Det är nog den enskilt största taktiska detaljen som jag tog med mig från den här matchen och säsongsinledningen i stort. Sedan går det naturligtvis inte komma ifrån hur j*vla bra James Milner är på det där mittfältet – fullkomligt lysande värvning och den bästa free transfer vi gjort sedan Gary McAllister.

Pelle: Liverpool gjorde Arsenal dåliga. Man klev upp med ett smart kollektivt presspel i rätt lägen och man tog några steg tillbaka och spelade ett bra kollektivt försvarsspel i rätt vägen. Spel utan boll handlar mycket om disciplin och avvägningar, och det gjorde Liverpool bra. I spelet med bollen var Liverpool också smarta och effektiva i sina sätt att ta sig fram i banan. Att man inte vara lika effektiva i avsluten var synd, men man skapade i varje fall chanser.

Lucas

2) Lucas var nära att lämna, men verkar bli kvar. Bör LFC behålla brassen eller är han passé?

Tomas: Vi bör utan tvekan behålla Lucas, av flera anledningar. En av anledningarna är att han är väldigt skicklig i rollen som defensiv mittfältare, han har brister och har blivit långsammare i takt med sina skador, men i matchen mot Arsenal blev det tydligt att han behövs i laget. Han stänger ytor och skyddar backlinjen bättre än någon annan spelare i truppen, det kanske inte kommer att behövas i varje match, men mot de lag där vi inte har lika mycket boll är han fortfarande viktig. En annan anledning till att jag vill ha honom kvar är den enorma spelarruljans som varit de senaste åren, det är viktigt att ha kvar åtminstone några spelare i truppen som varit i klubben en längre tid och har rutin. I ett framgångsrikt lag behövs det truppspelare som kan gå in och göra ett ordentligt jobb när de behövs, spelare som John Obi Mikel i Chelsea eller Darren Fletcher under sin tid i United, spelare som kan klubben, vet sin roll och gör det de ska. Lucas är en sådan spelare. Jag vill ha Lucas kvar i laget fram till den dagen då han absolut inte fyller någon roll fotbollsmässigt och än så länge är den dagen en bit bort.

Jesper: Det känns som att Lucas ända sedan han kom varit på väg bort från klubben, på nåt märkligt sätt. I början var han bara en allmänt usel hackkyckling som alla supportrar ville bli av med till varje pris. Sedan blev han en defensiv frälsare under en kort höstperiod med flera lysande matcher i rad, innan långtidsskadan kom. Efter det har väl Lucas aldrig riktigt återhämtat sig och visat upp den där magnifika formen för några säsonger sen, förutom vid några enstaka tillfällen – som nu mot Arsenal exempelvis. Jag är inte övertygad om att Lucas är rätt spelare för Liverpool, men han är den enda renodlade defensiva mittfältaren i Liverpools trupp som ger mittfältet en perfekt balans. Lämnar han så lär inte en ny defensiv mittfältare komma in då det helt enkelt inte är mittfältstypen som Brendan Rodgers gillar och någonsin kommer att värva. Därför känns hela situationen lite ambivalent för mig. Lucas är passé och inte en spelare som vi kan förlita oss på, men utan honom så kommer jag få se ett fruktansvärt obalanserat mittfält som kommer driva mig till vansinne. Summa summarum – behåll tillsvidare.

Pelle: Det hela är mycket märkligt. Liverpool har en riktig defensiv mittfältare i truppen och det är Lucas. Rodgers säger själv att Lucas är truppens bästa defensiva mittfältare. Enligt min åsikt (men Rodgers håller inte med) behöver man alltid en defensiv mittfältare på planen. Det logiska vore därmed att behålla Lucas och införskaffa ytterligare en defensiv mittfältare, det hade gett truppen bättre balans, men istället har alltså själva sakfrågan varit om Lucas ska skeppas eller inte. Lyckligtvis verkar Lucas bli kvar.

Balo

3) Balotelli blev aldrig en succé i klubben. Var det rätt att låna ut honom?

Tomas: Det viktigaste var att hitta en ny klubb till Balotelli, jag hade hellre sett en försäljning, men jag nöjer mig med ett lån. Det blir mer och mer tydligt att italienaren gjort mer skada än nytta i Liverpool och värvningen kan knappast beskrivas som något annat än ett fiasko. Det är svårt att veta hur mycket som är sant av de historier som nu går kring Balotellis tid i klubben, men om bara en bråkdel av dem stämmer kan jag förstå att Rodgers inte tyckte att han var värd en plats i laget. Fotbollsmässigt passade han inte in hos oss, men hade han bara haft den mentala styrkan tror jag det hade gått att lösa på något sätt ändå. Tillräckligt bra spelare hittar ett sätt att passa in.

Jesper: Om vi ska se till marknadsvärde och speltid så var det helt rätt att låna ut honom. Kolla bara på Fabio Borini som när han spelade regelbunden fotboll i Sunderland förrförra säsongen helt plötsligt blev värd £14 miljoner, och en säsong senare på Liverpools bänk knappt värderas till £3 miljoner i övergångssumma för en snål italiensk klubb. Får Mario en bra säsong i Milan med mycket speltid så kanske, notera, kanske vi kan få tillbaka summan som vi slängde ut på honom förra sommaren. Därför känns det i min bok rätt att låna ut istället för att sälja just nu.

Pelle: Sportsligt ett dåligt beslut, jag tror fortfarande att Balotelli är bättre än Liverpools nuvarande bänknötande anfallare. Förmodar att Balotellis disciplin inte var på en för Rodgers acceptabel nivå, men vad hade han förväntat sig när Balo värvades? Rodgers kallade honom för ”a calculated gamble” vilket med facit i hand visade sig vara lika galet som förhoppningen att Balo helt plötsligt skulle bli en ny människa bara därför att Rodgers tog sig an honom.

marko

4) Även Markovic ser också ut att lånas ut, rätt eller fel?

Tomas: Värvningen av Markovic är en gåta för mig, vi lade ut stora pengar på en talang som var redo för nästa steg i karriären, men har fortfarande inte visat något som helst förtroende för honom. De gånger han väl fått spela har det varit som wingback, antalet matcher han gjort på en mer van position är lätträknade. Kanske är det så att andra saker än det fotbollsmässiga har spelat in, men har man en ung, lovande, offensiv spelare bör man åtminstone låta honom komma in från bänken i 15-20 minuter och då få spela på rätt position. Det känns inte som att Rodgers tror på Markovic, han har matchat både Ibe och Sterling smart i unga åldrar, men Markovic har inte alls fått samma chanser. Brendan sade i en intervju att Markovic hade en framtid i klubben, även om det här är ett lån ställer jag mig tveksam till att vi någon gång kommer att se en av förra sommarens mest spännande köp göra något avtryck i vår klubb. Kanske hade det blivit annorlunda om inte Safari filmat och avbrutit Markovic imponerande inhopp mot Basel i fjol, men det kommer vi aldrig få veta.

Jesper: Då Rodgers inte verkar vilja ge Markovic någon speltid eller visade någon som helst tro på Lazar förra säsongen så tycker jag att det är rätt att låna ut. Sedan kan man däremot fråga sig om klubbvalet är rätt. Fenerbahce och turkiska ligan känns inte någon liga som man går till för att utvecklas, utan det är snarare en liga dit Robin van Persie, Nani, Ricardo Quaresma och Dirk Kuyt går i slutet av sina karriärer för att tjäna bra med pengar och njuta av det fina vädret. Förhoppningsvis kan dock Markovic med speltid vecka ut och vecka in i ett till synes väldigt intressant lag, visa att han är en spelare som man kan räkna med i framtiden. För med ännu en säsong av byten i halvtid, spel ur position och sittande på läktaren så är jag rätt så säker att Markovic hade blivit en ny Babel som kom med stora löften men som uträttade ytterst lite. Fingers crossed!

Pelle: Jag tror inte att Markovic var Rodgers värvning och därför finns inte samma vilja att ge honom chanser. Det är klart att grabben skulle kunna vara ett schysst alternativ att ha i truppen, men han verkar som sagt vara oönskad. Hade antagligen sålts om Liverpool inte hade betalat så himla mycket för honom. Känns nästan lite oseriöst av Liverpool att betala £20 miljoner för en så ung spelare och därefter ha så lite tålamod med denne. Jag saknar den röda tråden i värvningsarbetet.

Europa League1

5) Liverpool fick en tuff lottning i Europa League. Din reaktion på det?

Tomas: Om vi går in i turneringen med rätt inställning och attityd ska vi utan tvekan ta oss vidare från den gruppen, det är det inget snack om, även om vi säkert kommer att använda oss av lite andra spelare där än i ligan. Det var en relativt tuff lottning, långa resor till öst är inget man eftersträvar och franska lag besitter alltid en viss kvalitet. I fjol hade vi trots allt enorma problem med att besegra Ludogorets och fick se oss utslagna av Basel, som under säsongen förlorade en cupfinal mot FC Sion, så någon enkel resa kommer det såklart inte att bli. Men, om vi ska återvinna en del av vår respekt i Europa måste vi ta oss vidare och ser man till spelarkvalitet håller vi mycket högre klass än våra motståndare. Det är upp till bevis för Brendan Rodgers i Europa nu, hittills har han haft väldigt svårt att hitta ett vägvinnande spel utanför de brittiska öarna och det måste han lära sig i år. Europa League kommer bli en chans för Ings, Origi och de andra på bänken att visa vad de går för, så deras motivation bör vara på topp.

Jesper: Ja, eller var det verkligen en tuff lottning kan man ju fråga sig? Vi fick ett Rubin Kazan som inlett den ryska ligasäsongen katastrofalt dåligt med tre poäng på sex matcher. Rubin har lyckats göra två mål på de inledande sex matcherna och deras trupp ser för övrigt ytterst ointressant ut med få spelare som sticker ut.

Bordeaux är i och för sig ett lurigt lag, men samtidigt ett väldigt ojämnt sådant. De hade bra form i Ligue 1 förra säsongen, men borde egentligen inte ha en trupp som även ska klara av Europaspel. Dock så har Bordeaux till skillnad från Rubin ett intressant anfall med Diego Rolan, Henri Saivet & Isaac Kiese Thelin på topp som kan ställa till problem för många lag om de nu vaknat på rätt sida vill säga.

FC Sion har jag inte lika bra koll på av naturliga skäl, men de ska enligt vad jag fått berättat vara minst ett snäpp sämre än Basel som vi ju hade enorma bekymmer med Champions League förra hösten. Min slutsats är med andra ord att Liverpool bör gå vidare från gruppen, men mycket hänger på vilka Rodgers kommer att matcha i turneringen – ställer han upp med en B-uppställning bestående av Jordan Rossiter och andra yngre spelare så kommer det bli tufft mot de här lagen som naturligtvis kommer ha motivationen på topp mot stora mäktiga Liverpool.

Pelle: Jag ser lottningen som ganska irrelevant. Om ett lag satsar på att vinna en turnering ska man kunna besegra de andra deltagande lagen. Alla andra. Inte sitta och hoppas på att ständigt få möte de på pappret svagaste motståndarna. Spelare som Ilori och Origi spelade i Ligue 1 ifjol och ska naturligtvis inte ha några problem att hävda sig mot Bordeaux, Rubin Kazan och Sion om de ska ha en långsiktig framtid i Liverpool. Detsamma gäller övriga ungtuppar som eventuellt får chansen. Jag hoppas få se Carlos Eduardo i matcherna mot Rubin, följde honom i både Gremio och Hoffenheim men därefter försvann han från radarn. Har dock inte koll på om han blir kvar i Rubin och vilka chanser till speltid han har.

1 kommentar
  1. Går laget ens framåt? 🙁 Det har inte gått många pl-matcher sedan t.ex. förlusterna mot Stoke och palace förra säsongen och nu detta mot ett west ham med flertalet skador.

Kommentarer är stängda.