Senaste nytt

Matchkrönika: Lovrens nya kläder

kejsaren

LFC lesson of the day: Winning ugly was ok. Losing ugly is not fun at all.

Somliga påstår att de värsta förlusterna är de knappa förlusterna när laget har gjort en bra insats. Jag håller inte med. De värsta förlusterna är de som Liverpools förlust mot West Ham.

Jag hade knappt hunnit sätta mig förrän West Ham hade gjort matchens första mål. Det var bara att tänka positivt. Tidigt baklängesmål betyder trots allt per automatik längre tid att svara. När West Ham gjorde 0-2 tack vare Dejan Lovren var det ridå ner. Inte enbart på grund av att försvaret läckte som ett såll utan även för att anfallsspelet var hopplöst dåligt. West Ham parkerade bussen och Liverpool hade inget som helst svar. Trots att man hade en timme på sig att vända tvåmålsunderläget verkade ingen varken på planen eller läktaren tro att Liverpool skulle kunna åstadkomma en vändning.

Liverpool har värvat otroligt många spelare i sommar. En jobbig men likväl logisk konsekvens är att laget inte är samspelt. Det är många spelare med stora inividuella kvalitéer som inte har tillräckligt bra samspel med medspelarna. Mot lag som krymper ytorna blir detta extra uppenbart. I de här matcherna behöver man verkligen samspelade och synkade spelare. Det hade inte Liverpool. Dessutom lider laget av att Christian Benteke inte erbjuder varken tillräckligt många eller bra djupledslöpningar. Liverpool har inte många spelare som kan eller ens vill slå de inläggen som Benteke behöver för att komma till sin rätt, men man har flera spelare – framförallt Philippe Coutinho – som kan och gärna vill slå millimeterprecisa instick och djupledslöpningar. Benteke tar förvisso en och annan djupledslöpning, men han vinner inte löpdueller mot motståndarnas mittbackar och vill i regel ha bollen felvänd. Min lösning på problemet vore att spela Roberto Firmino lite mer centralt och låta honom ta dessa djupledslöpningar, det är han fullt kapabel att göra. Lösningen kan alltså redan finnas i truppen vilket är mycket bra.

Och ja, det går inte att undvika att nämna denna Dejan Lovren. Han som försatte laget i en till synes omöjlig uppförsbacke. Han som Rodgers berömde på presskonferensen innan matchen. Han som Rodgers så gärna vill ska vara den mittbacksgeneralen som han inte är. Han som har haft en stabil säsong i sin karriär men ändå blev Liverpools dyraste försvarsspelare genom tiderna. Jag har all respekt för Lovren och han är säkert en schysst kille, men hur ska laget någonsin kunna bygga en stabil backlinje med en mittback som har en så uppenbar tendens att göra grova misstag?

Idag tänkte jag på H.C Andersens gamla verk ”Kejsarens nya kläder” när Lovren tabbade sig. I sagan syr två skräddare nya kläder till kejsaren. Skräddarna säger att kläderna är gjorda av ett magiskt tyg som mindre begåvade personer inte kan se. Egentligen använde de inget tyg alls, men detta ville ingen säga eftersom de skulle kunna framstå som mindre begåvade om de inte såg kläderna. Därmed vandrade kejsaren omkring naken. Slutligen ropade dock att litet barn ”Han har ju inga kläder på sig!”. Det krävdes ett litet barn för att någon skulle våga påpeka att kejsaren var naken. Lovren gjorde som bekant några bra insatser i säsongsinledningen men jag har ändå varit skeptisk till honom, och har då fått kritik för att inte kunna se kroatens ”storhet”. Idag blev dessvärre Lovren åter igen avslöjad, den här gången av West Hams ”barn”, den 169 centimeter Manuel Lanzini, som inte tog för givet att Lovren skulle reda upp en till synes enkel situation och helt enkelt fortsatte pressa honom. Det gjorde att Lanzini klädde av Lovren rejält och nu kan nog inte ens hans största beundrare fortsätta hävda att han är någonting som han helt enkelt inte är.

Nästa match vill jag se Liverpools bästa mittback från start. Det vill säga Mamadou Sakho.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

33 Kommentarer

 1. Mo

  BR har många bra sidor. Men han MÅSTE börja anpassa truppen efter motståndet, vf inte spela med två anfalllare mot lag som West ham som innan matchen förmedlar att de skall ligga djupt ner. Att spela med samma startelva funkade när vi hade sturridge i form och SUAREZ. Och hur kan han låna ut Markovic när vi har så många matcher, jag fattar inte hur de tänkte. Nästa utd och då vill jag se diamant , Mignolet Clyne skrtel SAKHO Gomez, Lucas (Henderson om han är tillbaka ) Milner Can Firmino Ing samt Benteke. Om jag känner Rodgers rätt så kommer han spela med Lallana och ensam striker och det är helt fel enligt mig. United är skakiga och vi behöver PRESSA dem med djupledspel och alternativ längst fram.

 2. Emre Can

  Efter all bitterhet måste jag bara säga tack, tack för att ni lägger ned så mycket av er fritid för att ge oss information & annat som rör vårt kära Liverpool. Ni är grymma och förtjänar fler lovord från oss läsare.

  Helt klart den bästa sidan med allt som rör Liverpool, keep it up guys!

 3. Davv

  Någon som har några stats på hur ofta (sällan!) lfc vänder ett underläge till vinst? Känns som att när vi spelar hyfsat bra är vi hyfsade så att säga men när minsta lilla grej går fel kan vi inte anpassa oss och resten av matchen blir skit.

 4. Kaparn

  Däremot är det ju lite sorgligt att lovren stängde av sitt instagram för allt hat han fick från oss fansen. Det är ju knappast så man bygger självförtroende. Tråkigt minst sagt.

  1. 123

   tja ibland undrar man ju hur folk tänker el om de över huvud taget tänker innan de klickar på skicka/publicera …. Lovren kom ner på jorden med ett fatalt misstag men är det värdigt en Liverpool supporter att spy så mycket skit över ens egna spelare ? …. tråkigt är det MINST sagt 😉

  2. Lars

   123, finns väl ingen som helst anledning att försvara någon som spelar så uselt som Lovren (och alla andra) gjorde? Är man Liverpoolsupporter ska man kunna kräva att spelare håller högre klass. Hittills har vi spelat som ett lag som ska slåss kring nedflyttningssträcket.

  3. kaparn

   Lars, helt ärligt tycker jag att det är absurt att du försvarar att våra egna fans mordhotar våra egna spelare. Spelar ingen roll hur kass han var, det finns en gräns och vi gick över den igår och nu är det bara att skämmas och ta avstånd ifrån över våra rötägg.

  4. Lars

   Kaparn, jag menade definitivt inte att försvara mordhot. Verkligen inte. Men att inte få kasta skit över spelare som spelar uselt är en annan sak.

  5. pandah

   Vad hände med YNWA? Tänk lite förfan, ingen blir bättre av sånt man ser skrivs, han vet själv att han gjorde något dåligt och behöver inte att alla ”fotbollsexperter” i hela världen säger allt möjligt dumt..

  6. 123

   Lasse : vet inte vilket inlägg du läst då jag varken fördömer el berömmer Lovrens insats igår i det jag skrev … Jag fördömer dock de fans som gör så att han måste stänga av sitt instagramkonto, samma låga nivå som på de som hotade Sterlings familj när han flyttade till shitty … Är vi inte bättre än så ?

  7. pelle2x

   Kaparn: Ja, det är sorgligt att Liverpoolfans sitter och ”hatar” Lovren på hans instagram/twitter. Sorgligt och väldigt omoget gjort av de ”skyldiga”.

 5. Jon

  När laget inte presterar så gör inte Benteke det.
  Han måste kunna skapa lite själv och inte var så beroende av andra.

 6. Carra23

  Dejan lovren är skräp alltid varit , br köpte hsn för 25 miljoner pund en mittback för den summan ska vara som Ramos..

  Fast i ärlighetens namn det var väntat i 1 försvar med dum & dummare ( skrtel & lovren ).
  Och så har du Lucas leiva … Dont Even get me starter gällande han…

  Fast den som borde fått / ska ha sparken är : Brendan Rodgers , börjar defensivt hemma , spelar med benteke men ingen slår inlägg ..
  Sparka brendan och låt Gary Mcallister ( felstavat säkert ) , avsluta säsongen och ta in en tränare som inte är mental midget …

  Overall gilla jag iaf clyne / cotten / firmino / ings hyggliga igår

 7. Joakim

  Är Lovrens tabbe lika stor miss som Bentekes misslyckade tap in mot Arsenal? Visst Cech gör en bra räddning men med lite mer fokus och kraft så sitter den bollen. Nu måste ju dock Sakho få chansen. Jag är tyvärr inte fan av någon av dem två. Lovren är uppenbart varför, men samtidigt har jag svårt att se storheten i Sakho också. Spelar väldigt stabbigt, klumpigt och ser ansträngt ut när han passar, även om hans % säger annorlunda. Konstig timing i tacklingarna och jag blir nervös varje gång. Trots Skrtels tröjdragningar så är det honom jag känner mig tryggast med och ser som lagets första mittback.

  Jag tror en del av kritiken @Pelle är att när du/siten väl har en uppfattning om en spelare så har ni svårt för att ge en schyst objektiv bedömning av insatser, om det inte stämmer överens med er uppfattning från tidigare. Har varit samma sak mot Skrtel och Mignolet i perioder när de inte förtjänat så mycket negativ kritik i alla omdömen.

  På tal om kejsarens kläder. Äntligen blottas vårt svaga spel. Det måste bli förbättring över hela planen och i alla lagdelar (förutom i mål). Vi har inte varit förtjänt av 7 poäng efter 3 matcher, och att vi har hållit nollan har mer berott på svaga domare än fantastiska insatser från oss. Om Lovren är ett enskilt stort problem så är anfallet ett ännu större kollektivt problem. 2 mål på 4 matcher där 1 inte skulle varit mål. Dessutom har vi haft tur med 2 bortdömda offside-mål mot oss som var regelrätta.

  1. Salomon

   Bra skrivet!
   Som du säger är våra 7p hittills frukten av tur o tillfälligheter, vi kunde lika gärna haft 1-2 pinnar och akut kris..

   Spelet är under all kritik, frånsett en period mot gunners är det sorgligt o se..

   Är lätta poäng att hacka på enskilda spelare som Lovren, vart är kritiken mot exempelvis BR huvudlösa bänkningar och oförmåga att få till ett eget spel trots miljardbudget..

   BR kommer aldrig lyfta oss, vi dansade en sommar med Suarez, annars har det sett allt annat än bra ut…

  2. jesperess

   @Joakim Man skulle ju kunna fråga sig om vår roll i form av Totaal Liverpool (en åsiktssajt om fotboll och Liverpool FC i synnerhet, driven av fotbollsfantaster) verkligen är att vara 100% objektiva i varje situation? Vår roll är väl snarare att skriva det vi tycker för att sedan skapa (intressanta) diskussioner runt de ämnen/lag/spelare vi skriver om. Visst, hade vi varit journalister anställda av public service hade du såklart kunnat ställa krav om fullständig objektivitet från vår sida, men nu är vi ju varken journalister eller betalda av public service – vi får faktiskt inte ett öre för att dela med oss av våra åsikter på den här sajten. Som vi nämnt flera gånger tidigare så är det vi skriver inget facit på något sätt, det är en eller två åsikter i havet av Liverpoolåsikter – make of it what you will helt enkelt.

   Ditt fokus verkar ligga i att vi måste tycka 100% rätt hela tiden och alltid vara 100% neutrala i allt vi skriver. Det är naturligtvis helt omöjligt för oss att skriva åsikter/omdömen som alla våra läsare håller med om, och dessutom, vad är en åsiktssajt utan åsikter? Sedan kan jag tycka (högst personlig åsikt) att det är något långsint av dig att sitta och ”läxa upp” Pelle för vad han skrivit för omdöme om Martin Skrtel för x antal år sen. Många i kommentarsfältet skriver att de inte håller med om ett omdöme och är av en annan uppfattning och det är jag helt fine med. Men din kritik har en helt annan karaktär – du verkar rikta kritiken mot sajten i sig och anklaga dess skribenter för att driva agendor, och då tycker jag att man har tagit kritiken ett steg för långt. Håller du inte med om Skrtel’s omdöme i senaste matchen? Skriv varför i kommentarsfältet, men kom inte och säg att Pelle i det här fallet skriver ”fel” och medvetet vill skada en spelare. Det är hans åsikt och den kan ingen ta ifrån honom.

   Har du någon förståelse för det jag skrivit ovan Joakim eller är jag helt ute och cyklar? Jag är genuint nyfiken på vilken roll du tycker att vi egentligen har. Får nästan intrycket att du jämför oss med andra tidningar/nyhetssajter där det faktiskt sitter personer som får betalt för att tycka på en redaktion 5 dagar i veckan.

   Vill du kontakta mig personligen och känner dig orättvist behandlad så finns jag på mejladressen: [email protected]

  3. pelle2x

   Joakim: För en mittback är ju en av grundegenskaperna att kunna vara stabil och inte göra misstag. Det är där som Lovren brister, och det tycker jag kan vara värt att betona även efter matcher där Lovren har spelat bra. Det är antagligen på grund av att jag har betonat Lovrens tendens att göra misstag, alltså att det alltid bara är en tidsfråga innan han gör grova misstag, efter bra insatser som du inte tycker att jag ger honom tillräckligt med beröm efter dessa fina insatser. Jag kan förstå vad du menar men samtidigt är det, för mig, naturligt att sätta in Lovrens bra insatser i en kontext och tyvärr blir den kontexten inte smickrande för hans del.

   Ja, Benteke borde ha satt ”den” chansen mot Arsenal, men hur förändrar det Lovrens enorma tendens att göra grova misstag? Om Benteke börjar missa så fina chanser på kontinuerlig basis är det definitivt dags att börja överväga om han verkligen är en startspelare för Liverpool, men där är vi inte. Benteke har inte gjort bort sig särskilt många gånger och förtjänar fler chanser, till skillnad från Lovren.

   Du har säkert rätt i att jag kan vara långsint i mina spelaromdömen. Om en spelare (särskilt mittbackar och målvakter…) gör flera grova misstag tar det lång tid innan jag betraktar de som pålitliga och stabila igen.

   Angående objektivitet. Jag är inte objektiv och försöker heller inte vara det. Att låtsas vara objektiv överlåter jag till journalister…

  4. Joakim

   @Salomon: Verkligen. Sanningen är väl att spelet vi presterat inte varit värt mer än 1-2 poäng. Tycker förvisso Lovren förtjänar all kritik han har fått för senaste matchen, men han gjorde det ok till och med bra i bland i de övriga 3 matcherna. Men ja, herregud. BR bör ligga pyrt till framåt jul om det inte blir kraftiga förbättringar. Ursäkterna börjar ta slut nu med tanke på hur mycket och dyrt vi värvat.

   @jesperess: Haha, oj, trampade jag på en öm tå? Pelle skrev att han fått utstå kritik när han kritiserat Lovren, jag försökte enbart ge en läsares åsikt/synvinkel om VARFÖR det kanske varit så. Ett försök till att vara konstruktiv alltså. Du ser det alltså som jag läxat upp Pelle? Undrar om han ens ser det själv så? Jag har absolut ingen agenda mot siten eller skribenter. Har faktiskt inte klagat på en enda krönika, någonsin. Eller siten, eller det jobb ni lägger ner. Där känns det som du verkligen kom helt offside från topic.

   Lovren förtjänar både kritik och bli bänkad efter senaste matchen. Men säg att han får spela igen om några matcher och faktiskt gör det bra, då har det ibland tidigare känts som spelaren har fått dålig kritik för han har redan blivit stämplad som misslyckad. Bedömningen har inte alltid känts som det varit den SENASTE matchen utan snarare en övergripande bild och uppfattning man haft om en spelare. Jag är inte långsint om Skrtel eller Mignolet, bryr mig inte ett dugg om det eller dem. Jag tog bara upp det som ett par exempel för ge en åsikt om varför folk kanske inte alltid hållt med, och Pelle skriver ju själv att han kan vara lite långsint.

   Sen är det ju stor skillnad skriva en krönika och ge spelarbetyg utifrån en insats? I en krönika kan (och bör) du vara hur subjektiv du vill. Men för spelarbetyg, där ska väl alla bedömas likvärdigt och ingen spelare ska starta på minus för gamla insatser. Så nej jag har ingen förståelse riktigt för jag tycker vi snackar om olika saker. Jag riktar ingen kritik mot siten, krönikor, det enda var att spelare verkar bli betygsatta ibland på redan förutfattade meningar och inte objektivt för senaste matchen. Det var allt.

   @Pelle: Som sagt, jag är inte heller Lovrens största fan och ser hans brister också. Alla spelare har bra/dåliga sidor. Men alla vet ju om Lovrens dåliga sidor, så när han väl gjort en bra insats så kan känns det mer naturligt att lyfta det? Om Benteke smäller in ett hat-trick så vore det ju onödigt att påpeka att han inte är så rörlig som andra spelare t.ex.

   Äsch. Bentekes miss var mest att jag tycker den var extremt grov och matchavgörande, fast på andra sidan av planen. Men det lyfts sällan fram och enklare att se en backs misstag. Benteke har inte imponerat på mig inledningsvis. Men det kan vara för han inte passar i vårt spel heller.

   Som jag skrev ovan. En krönika och spelarinsatser är 2 olika saker. Alla borde ju bli bedömda utifrån samma skala och inte bära med sig något ok från tidigare insatser. Det blev en lite för stor sak av det här, jag försökte som sagt bara ge en teori om varför folk kan klaga ibland.

  5. pelle2x

   Joakim: Fast vi skriver inga spelarbetyg här. Vi skriver spelarkommentarer. När en spelares insats i en match kommenteras kan det vara värt att sätta in insatsen i en kontext. Jag ser spelarbetyg som någonting mer precist och mer isolerande för spelarens insats i just den matchen som denne betygsätts i. En anledning till att vi har spelarkommentarer istället för enligt mitt tycke ett mer statiskt upplägg med spelarbetyg är just för att kunna ”gå steget längre” än den isolerade matchbedömningen som ett spelarbetyg utgör.

  6. Joakim

   @Pelle Spelarbetyg / Spelarkommentarer, vad är egentligen skillnaden? Oavsett om det ter sig i uttryck som getingar, plus, bollar eller några fristående rader text så är det väl oavsett metod den nyss spelade matchen som spelarkommentaren är för (kontext)? Eller tänker du i ett större perspektiv som hela säsongen? Kontexten har jag alltid trott var den aktuella matchen (det tror jag fler tror).

  7. jesperess

   @Joakim Det verkar ju som att du håller med Pelle åsiktsmässigt om jag ska tolka din senaste kommentar, men du ville bara betona att vi inte är helt objektiva och inte vänder till ett nytt tomt blad vid VARJE ny match.

   Till det har du redan fått ett svar: ”Angående objektivitet. Jag är inte objektiv och försöker heller inte vara det. Att låtsas vara objektiv överlåter jag till journalister…”

   Joakim: ”så när han väl gjort en bra insats så känns det mer naturligt att lyfta det”. Detta var Lovrens spelarkommentar efter Arsenalmatchen:
   Lovren – Visade Southampton-takter ikväll då han såg väldigt stabil ut och såg till att hålla ytterligare en nolla – Mama Sakho har en lång väg tillbaka in i startelvan om Lovren fortsätter spela som ikväll.

  8. Joakim

   @jesper: Ja, jag håller med Pelle i mycket. Försökte bara ge min förklaring till negativa kommentarer bland läsare. Och igen, snackade inte om något specifikt fall just nu utan generellt. Det är toppen att Lovren fick bra kritik efter Arsenal. I en kommentar sa Pelle också att det är bara en tidsfråga innan han klantar sig igen, vilket han hade rätt i. Det känns bara onödigt med sådana kommentarer ibland 🙂 Som sagt, storm i ett vattenglas. Vi vänder blad.

 8. Coutinho

  Håller med om det mesta i krönikan och då framförallt om lovren, dock tycker jag du är hård mot benteke.
  Jag tycker han inte fick så mkt bollar att jobba med.

  1. pelle2x

   Sant att Benteke inte fick särskilt mycket att jobba med, men problemet är att det som är ”rätt bollar” för Benteke inte är ”rätt bollar” för Coutinho mfl att slå.

 9. Joakim

  Kritiken du har fått är att du kritiserar hans riktigt bra insatser alldeles för hårt för att du inte gillar grabben. Att han bär på någon form av storhet har väl ingen påstått?

  1. pelle2x

   Jag har blivit ”anklagad” för att vara djupt okunnig som inte ser Lovrens storhet. Antagligen inte av dig, men av vissa andra. Jag kanske är okunnig men om just Lovren är jag (tyvärr) övertygad om att mina profetior stämmer.

 10. Hank

  Bra skrivit med rolig liknelse! Vad ska man egentligen tro om Gomez ? Känns väldigt begränsad offensivt mest som han vänder upp. Tycker även Firmhino kladdar med bollen lite väl mycket men hoppas det lossnar mot United!

 11. ohergo

  Tack!
  Gillade krönikan.

  Parentes:
  (Det heter verkligen inte ”tack vare Dejan Lovren var det ridå ner”.
  Finns inget ”tack vare” i det.)

Laddar...