TotaalLiverpoolFB

Vi har nytt år och det innebär givetvis nya ämnen att diskutera. Gästar oss gör den här gången Björn Grafström på Svenskafans och som alltid i en TL-panel behövs det även Totaal Liverpool-profiler, den här gången i skepnad av Tomas samt JesperEss – som gör sitt första framträdande på flera månader. I panelen diskuteras januarifönstret med Lucas Leiva, Oussama Assaidi, Suso samt Wilfried Bony som givna samtalsämnen. Det blir även en diskussion kring den senaste tidens mer trevliga resultat och vad detta kan bero på. Varmt välkomna!

oussama assaidi

1. Januarifönstret är öppet och Oussama Assaidi blev oväntat nog den första spelaren att lämna Liverpool för dryga £4,75 miljoner. Den naturliga frågan blir givetvis… vad gör vi med pengarna?

Björn: – Ingenting. Inte för att det är det bästa vi kan göra i det här läget utan för att jag är fullständigt övertygad om att ägarna inte tänker lätta på plånboken om inget enastående erbjudande dyker upp på marknaden. Assaidi lämnar inget tomrum efter sig eftersom han ändå inte tillhörde truppen den här säsongen så förmågan att nå framgång är identisk. Dock är det helt otroligt att Liverpool gör nästan dubbel förtjänst på Assaidi. Sällan som Liverpool lyckas göra så pass bra affärer när det gäller spelare av begränsad kvalitet.

Tomas: – Vi lägger dem på hög, även om det är bra summa att få in för en så pass misslyckad värvning som Assaidi är det en för liten summa för att få in den kvalitet vi behöver för att stärka startelvan. Det enda alternativet jag kan tänka mig är att vi hittar en målvakt till en lagom summa, som kan kliva in som backup/konkurrent till Mignolet, nu när Brad Jones är skadad. En långsiktig förstemålvakt tror jag inte vi kan hitta nu i januari.

Jesper: – Spara pengarna och använda dem i sommarens fönster. £4,75 miljoner är ingen jättesumma att röra sig med (speciellt inte i januari) och med ett granskande UEFA över sig så är jag ganska säker på att klubben inte kommer att göra särskilt mycket i januari. Det verkar som bäst bli en reservmålvakt in på kontot, i övrigt verkar Ayre och co inte särskilt sugna på att göra affärer, kanske sitter Konoplyanka-baksmällan från förra januarifönstret i fortfarande.

Lucas Leiva

2. Inter verkar väldigt sugna på att värva Lucas Leiva i Roberto Mancinis januarirevolution. Om det hade funnits en ersättare tillgänglig, hade ni släppt Leiva? Eller hade ni ändå väntat till sommaren?

Björn: – Jag är övertygad om att Lucas Leivas tid i Liverpool är över sommar. Jag är lika övertygad om att vi inte kommer att sälja honom i januari, av den enkla anledningen att vi inte kommer att köpa någon ersättare nu. Lucas Leiva är en personlig favorit, men han har inte lyckats nå den nivå han höll för några år sedan och det är nog helt rätt för honom med ett miljöombyte. Jag kan se honom lyckas väl i Serie A, så förhoppningsvis hamnar han i Inter eller Napoli i sommar. I historieskrivningen kommer Lucas tyvärr att vara en kort notis, han hade oturen att vara som bäst när Liverpool var i det sämsta slag klubben varit sedan Graeme Souness tid som manager. Nu erkänner jag att jag inte riktigt besvarat frågan då jag förmodar att de alternativ frågan utgår ifrån inte existerar. Rent hypotetiskt hade jag sålt Lucas på en gång om en bättre spelare kom in i januari.

Tomas: – Jag hade väntat till sommaren oavsett, vi börjar få in ett tryggt spel och Lucas har varit bidragande till det, med sitt defensiva mittfältsjobb. Att sälja honom nu vore vågat, jag har svårt att se att vi skulle hitta en tillräckligt skicklig defensiv mittfältare nu i januari och även om vi skulle göra det blir vi tunna på den platsen om Lucas lämnar. En annan anledning till att ha kvar Lucas är hans rutin, vi har en ganska ung elva och har tappat flera spelare med många matcher i klubben de senaste åren. De nya spelarna från sommaren börjar nu komma in i laget och spelet på ett bra sätt, om vi släpper Lucas är det ännu en ny spelare, i en viktig position, som ska spelas in i laget och med tanke på att denne i sådana fall inte skulle ha en vettig backup är det en chansning. Jag ser gärna att vi värvar en defensiv mittfältare, men tror vi ska passa oss för att sälja Lucas just nu.

Jesper: – Det förvånar mig att Mancini ser Lucas Leiva som en såpass viktig pusselbit i sitt framtida lag, detta är nämligen inte första gången uppgifter kommit ut att den förre City-tränaren vill ha Leiva. Han var faktiskt den första spelaren som ryktades överhuvudtaget när han tog över Inter. Men efter den senaste tidens goda resultat med brassen i laget så kanske det inte är så konstigt att han vill ha in den gamle Gremio-mittfältaren. Om vi ska försöka se detta med hyfsat neutrala glasögon så kan jag inte se Liverpool släppa Lucas. Inter har lånat in både Podolski och Shaqiri med en klausul om bindande köp till sommaren i Shaqiris fall. Allt för att givetvis hålla sig inom ramarna för UEFA Financial Fair Play. Med tanke på detta så har Milanoklubben inga höga transfersummor att locka med nu i januari, utan man måste förlita sig på att klubbar är desperata nog att bli av med spelaren ifråga. För den ryktade transfersumman £6-7 miljoner tror och hoppas jag inte att Liverpool är desperata nog att bli av med Lucas och därför hoppas jag att man väntar till sommaren då en rejäl ersättare(verkligen inte Fabian Delph) kan värvas in.

bony

3. Andra intressanta transferstorys…Suso är klar för AC Milan på free transfer och Wilfried Bony flyttar till Manchester City för £25 miljoner. Tankar om detta?

Björn: – Trist att bli av med Suso, eller snarare trist att bli av med talangen som aldrig blommade ut. Förhoppningarna på Suso var stora men han lyckades aldrig ta det där sista steget för att etablera sig på a-lagsnivå i Liverpool. Det är nog en bra idé för honom att byta klubb, men Milan känns inte alls som rätt klubb för honom. Märkligt att han inte återvänder till Spanien.

Nu har förvisso Manchester City haft stora skadeproblem på anfallsfronten, men lyxen att ha Bony som alternativ fyra eller fem känns i det närmaste absurd. Det är lika märkligt att spelaren själv vill flytta till City, han måste ju inse att han kommer att begränsa sin speltid något oerhört via en sådan flytt. Plånboken kompenserar väl det antar jag.

Tomas: – Spontant känns det här som bra affärer för alla parter. Suso har kört fast hos oss och inte tagit de önskade stegen i utvecklingen, med tanke på att det är hård konkurrens på de positioner han helst spelar hade chanserna till speltid under säsongsavslutningen varit begränsade. I Milan kommer han antagligen få spela mer och kanske kan det göra att han att får ut mer av sin potential. Vi gör rätt som släpper Suso, då det känns som att han står och stampar hos oss. Milan får en lovande ungdom som kan utvecklas till en riktigt bra spelare med tiden, så en bra affär även för dem.

Bony-affären kommer kanske slå tungt mot Swanseas offensiv, åtminstone till en början, men det är en rejäl summa de får in och investerar de dem smart kommer de kunna gå stärkta ur den här affären. Manchester City får in en bra anfallare, som känns som en mer naturlig striker än Jovetic. Jag kan inte låta bli att fundera över FFP varje gång City kastar ut en jättesumma på en spelare, men jag är för dåligt insatt i ämnet för att kunna ifrågasätta deras värvande. Det ska hur som helst bli intressant att se hur Bony klarar sig, steget från att vara den stora stjärnan i en mindre klubb, till att vara en i mängden i en storklubb är inte alltid enkelt och det ska bli spännande att se hur han klarar det.

Jesper: – Det känns lite som att Suso blev Dani Pacheco 2.0, en spelare som hypades något enormt bland Liverpoolfans runt om i världen, men som på planen (och antagligen även på Melwood) visade ytterst lite. Nu tror jag att Suso kommer gå en mer ljus framtid till mötes än Pacheco, detta eftersom man sett både i spanska ungdomslandslag och sega försäsongsmatcher att Suso både har teknisk kvalité och spelsinne. Dock så tror jag han gjort fel val att gå till Milan och än mer fel val att gå till Serie A. Det naturliga hade såklart varit att gå till en mer renodlad spansk tiki taka-klubb som exempelvis Rayo Vallecano. Han gjorde trots allt bra ifrån sig i Almeria förra säsongen och borde nog fortsatt sin utveckling i ett mindre spanskt lag med en spelidentitet han kan i sömnen. Jag har väldigt svårt att se honom få ut sin kapacitet i en supertaktisk liga i ett lag där han antagligen kommer få sitta merparten av tiden på bänken. Men vi får se…

Angående Wilfried Bony så är det två saker som sticker ut för mig, nummer 1… £25 miljoner med £3m i tilläggsbaserade avgifter, GALET…och nummer 2…så är detta absurt nog en bra affär av City som ger deras anfallsbesättning extra slagkraft. Visst går det säga att City redan har Agüero, Jovetic, Dzeko på topp men då dessa spelare är enormt skadedrabbade så behöver det inte betyda att Bony blir en Loic Remy som försvinner ut långt någonstans på läktaren efter han skrivit på kontraktet. Jag tror att Bony har en bra chans att bli Citys nummer 2 i anfallet bakom Agüero, tycker han bevisat i Swansea att han är mer än bara en ”fox in the box”.

Markovic Lucas Emre Can

 

4. Om vi även ska snacka lite fotboll planen så har Liverpool ryckt upp sig rejält och presterat fem vinster och två oavgjorda på de sju senaste matcherna. Vad är den bidragande orsaken till den senaste tidens positiva resultat? Finns det några spelare som stuckit ut i era ögon eller är det en taktisk triumf á la Brendan Rodgers?

Björn: – Den främsta orsaken skulle jag säga är spelschemat. Av de sju matcherna är det egentligen bara en som är ”svår”, och det är hemmamatchen mot Arsenal. Baserat på de sju matcher det handlar om är egentligen allt annat än sju segrar en besvikelse, men nu har just dessa matcher turen att ligga samlade i en säsong där varken spel eller resultat har varit det önskade varför denna del sticker ut positivt. Det skall väl sägas att det också sammanfaller med att Gerrard och Lucas inte spelar bredvid varandra på mittfältet och att Lovrens speltid begränsats – två drag som kraftigt bidrar till den positiva resultatraden om ni frågar mig.

Tomas: – Det finns många anledningar till att vi spelar bättre nu, men det går inte att bortse från att den här taktiken vi använder nu passar våra spelare bättre än den vi hade under den tyngre perioden. Vi spelar ett mycket rörligare anfallsspel, den som dragit mest nytta av det är Coutinho, som verkligen visat storform nu när han har spelare kring sig som inte bara står stilla. Att våra nya spelare verkat börjat anpassa sig till laget och ligan är såklart också en stor fördel, både Can och Markovic har visat fin form de senaste veckorna och även Moreno känns mer och mer trygg i sin roll, lägg till det starka insatser av Adam Lallana innan skadan kom. Värvar man så många spelare som vi gjorde i somras blir det aldrig så att alla lyckas, även om det är tidigt än börjar man se vilka av våra värvningar som kommer bära frukt och vilka som kan komma att kännas som pengar i sjön. Trots den här positiva sviten är vi svajiga, matcherna mot Leicester och Wimbledon var under all kritik, men det går åt rätt håll.

Jesper: – Det är ju lätt att skylla på en manager när det går dåligt, därför skulle jag vilja hävda att det är en taktisk triumf för Brendan Rodgers mer än något annat. Den största skillnaden med dagens lag är givetvis den nya formationen mixat med att han (äntligen) valt att lyfta in rätt spelare i startelvan. En Emre Can i backlinjen är ett genidrag, Mamadou Sakho in i startelvan likaså, och att han dessutom verkar fått liv i Markovic på kanten och gjort Sterling till en lyckad renodlad anfallare och som i sin tur lett till att Coutinho hittat rätt position och blommat ut. Ja när den ena pusselbiten fallit på plats så har även de andra gjort det skulle man kunna säga. Annars har ju hösten varit en lång väntan på att Rodgers ska sluta försöka pressa ner samma pusselbit på fel plats vecka efter vecka. Men nu ser det ju som sagt trevligare ut och det annars så kritiserade sommarfönstret kanske inte var så tokigt ändå. Kan vi även slänga in Daniel Sturridge i den här offensiva mixen så kan vi få en rolig vår att se fram emot.